E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του

Ποιοι είναι οι υπουργοί που διαφωνούν

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 10/1/2024 | 08:39

Ήγγικεν η ώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει και επισήμως τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρουσιάζοντας πιο αναλυτικά τις σκέψεις του επί του εν λόγω θέματος σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση, ζητώντας αυτή να γίνει εύτακτα, με επιχειρήματα και χωρίς υπεραπλουστευτική λογική. Αυτό είναι, παράλληλα, και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου και τη ΝΔ προς βουλευτές και υπουργούς που διαφωνούν ή έχουν επιφυλάξεις: να εκφράζονται ήπια, χωρίς κορώνες και χωρίς υπεραπλουστεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει αποκαλύψει κατά τρόπο δεσμευτικό στους υπουργούς του τις προθέσεις του για το χρονοδιάγραμμα, όλοι όμως συνομολογούν ότι από τη στιγμή που η συζήτηση ξεκινά, το υπουργικό στις 30 Ιανουαρίου ή το πολύ αυτό του Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνουν στην ατζέντα τους το νομοσχέδιο. Εισηγητής αυτού, όπως έχει γράψει το protothema.gr, θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα αναλάβει και ένα σημαντικό μέρος της δημόσιας επεξήγησης των προβλέψεων. Στον πυρήνα της κυβερνητικής πρόβλεψης θα είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, όχι όμως για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσει τώρα, καθώς η διάθεση της κοινής γνώμης δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης και ο Αμερικανός σύμβουλος επικοινωνίας του Μαξίμου Σταν Γκρίνμπεργκ, υπογράμμισε προς τον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να επιμείνει στην κεντρώα πορεία, με δεδομένο ότι στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα «μπετοναρισμένο» κοινό που δεν μεταστρέφεται και το ΠΑΣΟΚ στοχεύει αριστερότερα, για να αποσπάσει κέρδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, στη βάση της ΝΔ μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά όπως και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης, αυτή δύσκολα θα μετουσιωθεί σε πολιτικό κόστος στην κάλπη.

Οι «προβληματισμένοι» υπουργοί

Πέραν των βουλευτών της ΝΔ, πάντως, που ήδη παρελαύνουν από τηλεοπτικά πάνελ και ραδιοφωνικές εκπομπές εκφράζοντας τον προβληματισμό τους (Θ. Πλεύρης, Α. Καραμανλή, Κ. Καραγκούνης, Α. Κατσανιώτης, Μ. Λαζαρίδης, Δ. Μαρκόπουλος, Μ. Χαρακόπουλος κ.α.), υπάρχει μια σειρά υπουργών και υφυπουργών που εμφανίζονται από προβληματισμένοι έως αρνητικοί. Κορυφαίο παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που συχνά συμμετέχει και στον πρωινό καφέ και ο οποίος έχει εκφράσει την επί της αρχής άρνησή του. Ο κ. Βορίδης, πάντως, τηρεί χαμηλούς τόνους και επιχειρεί δημοσίως να προσπεράσει τη συζήτηση, πριν τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, όντας σε συνεννόηση με το Μαξίμου. Αυτό, πάντως, δεν ισχύει για άλλους βουλευτές που, παρά τις συστάσεις που τους έχουν γίνει, επιλέγουν την ολική αντιπαράθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ομάδα των «προβληματισμένων», από τα κεντρικά πρόσωπα είναι ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος επίσης έχει διαφωνίες αρχής και είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης το 2015. Για τον κ. Κεφαλογιάννη θεωρείται ότι υπάρχει μικρό περιθώριο μεταστροφής. Προβληματισμένος είναι και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος συμφωνεί μεν με τον γάμο, αλλά όχι την τεκνοθεσία. Ισχυρές είναι οι επιφυλάξεις της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα από τα Ιωάννινα και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση από τον Έβρο. Προβληματισμένοι με όσα άκουσαν στις εκλογικές τους περιφέρειες στις γιορτές είναι και άλλοι υφυπουργοί, όπως ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης και οι «σαμαρικοί» υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr, πάντως, ότι δεν θα καταψηφίσουν όλοι οι υφυπουργοί που εμφανίζονται προβληματισμένοι. Καίριο θα είναι το αν θα επιβληθεί πειθαρχία στους υπουργούς, με κεντρική κυβερνητική πηγή να υποστηρίζει προς το protothema.gr ότι δεν νοείται υπουργοί της κυβέρνησης να μην στηρίζουν τα νομοθετήματα που καταθέτει. «Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί», υπογράμμισε με νόημα χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης (Πρώτο Πρόγραμμα), ενώ σε παρόμοια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έστω με πιο ήπιους τόνους. Εκτιμάται, πάντως, αρμοδίως ότι η "υπουργική πειθαρχία" θα διευκολύνει και αρκετούς προβληματισμένους υπουργούς.

Αυτό που μένει να απαντηθεί, βεβαίως, είναι τι θα συμβεί, αν ένας υπουργός απουσιάσει τη μέρα ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, όπως είχε γίνει και το 2015 με το σύμφωνο συμβίωσης. Μόνο που τότε η ΝΔ δεν ήταν κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καραμανλής και οι θετικοί «δεξιοί»

Από την άλλη, υπάρχει μια σειρά στελεχών που προέρχονται από την πιο «παραδοσιακή» ή τη δεξιότερη πτέρυγα της ΝΔ που εμφανίζονται υπέρ της ρύθμισης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικός είναι ο πρωην υπουργός και βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η ΝΔ ήταν που έκανε μεγάλες θεσμικές τομές, όπως η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό.

Θετικός, έστω και αν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημειωτέον το 2015 είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Αντιστοίχως θετική η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η οποία υπογραμμίζει σε συνομιλητές της ότι το θέμα αφορά τα δικαιώματα των παιδιών. Πάντως, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες επαφές του Μαξίμου και της ΝΔ με βουλευτές και υπουργούς. Η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα έχει επιφορτιστεί με το σχετικό «μασάζ», ενώ επαφές με υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές κάνει και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος. Με αρκετούς εντός της Κ.Ο. συνομιλεί και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει στο «στρατηγείο» της κυβέρνησης είναι ότι, παρά τις δεκάδες διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν, πολλοί βουλευτές θα είναι αυτοί που θα υπερψηφίσουν, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα ιδιαίτερα στους βουλευτές της νεότερης γενιάς και στους «κεντρογενείς», όπως π.χ. η πλειοψηφία των βουλευτών Επικρατείας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

Σήμερα

Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

Σήμερα

«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

Σήμερα

Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Σήμερα

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

Σήμερα

«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.