E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στα πρόθυρα εμφυλίου ο Ισημερινός: Οι συμμορίες κήρυξαν πόλεμο στην κυβέρνηση

Πώς η απόδραση ενός διαβόητου κακοποιού οδήγησε τη χώρα σε ένα σπιράλ βίας που δοκιμάζει τις αντοχές του νεοεκλεγέντα προέδρου και της κοινωνίας

Στα πρόθυρα εμφυλίου ο Ισημερινός: Οι συμμορίες κήρυξαν πόλεμο στην κυβέρνηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 10/1/2024 | 20:28

Ένοπλοι κουκουλοφόροι μέσα σε τηλεοπτικό στούντιο, αστυνομικοί και φρουροί στα χέρια άλλων ενόπλων που απειλούν τη ζωή τους. Οι εικόνες που ήλθαν την Τρίτη από τον Ισημερινό από την γενικευμένη επίθεση των συμμοριών και την απάντηση της κυβέρνησης που κινητοποίησε τον στρατό, έδειξαν ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι στο έλεος της βίας.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η απόδραση ενός βαρόνου των ναρκωτικών, που μάλιστα έγινε σε χρόνο και τρόπο που παραμένουν σκοτεινοί, ενώ διακρίνονται και οι ανεπάρκειες και αδυναμίες του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκρηξη της βίας στη χώρα είχε αφορμή την εισβολή της αστυνομίας, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, σε φυλακή στην πόλη Γουαγιακίλ.

Στη φυλακή κρατούνταν ο διαβόητος αρχηγός συμμορίας Los Choneros Αντόλφο Μασίας Βιγιαμάρ, γνωστός ως Fito. Οι αρχές ήθελαν να τον μεταφέρουν σε μικρότερη φυλακή μέσα στο ίδιο συγκρότημα, η οποία θεωρείται ασφαλέστερη γιατί έχει λιγότερους κρατούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αστυνομία βρήκε ωστόσο το κελί του Fito άδειο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Fito είχε ενημερωθεί για την επικείμενη μεταφορά του από τα Χριστούγεννα και απέδρασε, χωρίς να είναι γνωστό πότε και πώς, αν και τουλάχιστον δύο δεσμοφύλακες κατηγορούνται ότι τον βοήθησαν να διαφύγει.

Η είδηση της απόδρασής, αναφέρει το BBC, προκάλεσε ταραχές σε τουλάχιστον έξι φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα κατά τις οποίες κρατούμενοι κρατούσαν σε ομηρία δεσμοφύλακες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα «αφεντικά» των φυλακών

Η αλήθεια είναι ότι πτέρυγες των φυλακών που φιλοξενούν τα πιο διαβόητα μέλη συμμοριών δεν ελέγχονται από το κράτος, τους φύλακες ή τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά από τους ίδιους τους κρατούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κελιά μπορούν να ενοικιαστούν από τους κρατούμενους που «διοικούν» την πτέρυγα. Τρόφιμα, ποτά και ναρκωτικά εισάγονται λαθραία στη φυλακή και μπορούν να τα αγοράσουν οι κρατούμενοι. Το κελί του Fito ήταν και αυτό ευρύχωρο, διακοσμημένο με τοιχογραφίες και καμπίνα ντους.

Αυτό σημαίνει ότι συχνές ήταν και οι διαμάχες ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες «συστεγάζονταν» στην ίδια φυλακή, διαμάχες που καταλήγουν σε εξαιρετικά αιματηρές συγκρούσεις με δεδομένο τον υπερπληθυσμό στη φυλακή.

Τον Φεβρουάριο του 2021 είχαν ξεσπάσει ταυτόχρονες μάχες σε τέσσερις φυλακές μεταξύ των αντίπαλων φατριών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 79 κρατούμενοι. Αργότερα το ίδιο έτος 123 κρατούμενοι δολοφονήθηκαν σε συμπλοκές σε άλλη φυλακή.

Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 60 ημερών στη χώρα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο να στείλει στρατιώτες στις φυλακές για να αποκαταστήσει την τάξη και να τους αναπτύξει σε όλη τη χώρα για να βοηθήσουν την αστυνομία στα καθήκοντά της. Από την πλευρά της, η αστυνομία μπορεί να σταματά ανθρώπους στους δρόμους για να τους ψάξει για όπλα ενώ έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες σε σπίτια αν υποπτεύεται ότι μέσα σε αυτά κρύβονται όπλα ή εκρηκτικά. Μεταξύ άλλων θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 23:00-05:00 κάθε βράδυ.

Οι συμμορίες αντιμετώπισαν την απόφαση της κυβέρνησης σαν κήρυξη πολέμου εναντίον τους. Αυτό φάνηκε με δραματικό τρόπο όταν ένας από τους αστυνομικούς που απήχθησαν εν ώρα υπηρεσίας αναγκάστηκε να διαβάσει δήλωση με την οποία προειδοποιούσε τον πρόεδρο ότι «κηρύξατε πόλεμο και θα πάρετε πόλεμο».

Ο «πόλεμος» των συμμοριών

Ίσως το πιο δραματικό περιστατικό αυτού του «πολέμου» ήταν η επίθεση ομάδας ενόπλων στα στούντιο του καναλιού TC στην πόλη Γουαγιακίλ, τη μεγαλύτερη του Ισημερινού. Ο ένοπλο προσπάθησε να εξαναγκάσει έναν από τους παρουσιαστές να διαβάσει ένα μήνυμα ζωντανά στον αέρα. Τελικά στρατιώτες μπήκαν στο κανάλι και συνέλαβαν τους ενόπλους.

Στην πόλη Ριομπάμπα, σχεδόν 40 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας καταδικασμένος βαρόνος ναρκωτικών, δραπέτευσαν από φυλακή. Παράλληλα, τουλάχιστον επτά αστυνομικοί απήχθησαν ενώ βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τρεις από τους αστυνομικούς να κάθονται στο έδαφος με ένα όπλο να τους σημαδεύει.

Την Τρίτη, και ενώ η χώρα ήταν σε κατάσταση αναταραχής, ο πρόεδρος κήρυξε και «ένοπλη εσωτερική σύγκρουση», διατάσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις να εξουδετερώσουν τις συμμορίες που βρίσκονται πίσω από τη βία. Δημοσίευσε επίσης έναν κατάλογο 22 συμμοριών οι οποίες, όπως είπε, θα θεωρούνται πλέον τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αυτό όμως, σημειώνει το BBC, είναι το κρίσιμο ερώτημα για τον Νομπόα, ο οποίος βρίσκεται μόλις δύο μήνες στην εξουσία: η καταστολή της βίας που έχει ξεχυθεί από τις φυλακές στην κοινωνία. Μέσα σε δύο ημέρες οι νεκροί έχουν φτάσει τους 10, εκ των οποίων δύο ήταν αστυνομικοί.

Ο 36χρονος Νομπόα εξελέγη μετά τη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο τον Αύγουστο με τη δέσμευση να καταπολεμήσει τις συμμορίες που πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του υποψηφίου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «club» του 1 τρισ. δολαρίων μεγαλώνει: Ποια είναι η SK Hynix που μπήκε στη λίστα

Σήμερα

Δεν είναι η μόνη που το κατάφερε τις τελευταίες 24 ώρες

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του μνημονίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν: Ποιος θα κάνει κουμάντο στα Στενά του Ορμούζ

Σήμερα

Παρά τις διαρροές και τις έντονες παρασκηνιακές επαφές, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για οριστική συμφωνία

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου, δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Σήμερα

Η νέα φορολοταρία της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου ολοκληρώθηκε, μοιράζοντας χρηματικά έπαθλα έως 50.000 ευρώ, ενώ αυξημένοι λαχνοί δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρονικές πληρωμές

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

Σήμερα

Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

Σήμερα

«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.