E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Θρίλερ με την ιαπωνική αποστολή στη Σελήνη: Αγνωστο αν προσεδαφίστηκε ή συνετρίβη

Οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν το έχουν επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα

Θρίλερ με την ιαπωνική αποστολή στη Σελήνη: Αγνωστο αν προσεδαφίστηκε ή συνετρίβη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/1/2024 | 18:50

Στην επιφάνεια της Σελήνης φαίνεται ότι βρίσκεται το απόγευμα της Παρασκευής η ιαπωνική αποστολή SLIM, όμως οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα ότι η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε ομαλά και παραμένει σε λειτουργία.

Εφόσον το σχέδιο έχει πετύχει, η Ιαπωνία θα είναι μόλις η πέμπτη χώρα που πατά στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και, πιο πρόσφατα, την Ινδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το SLIM εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο και ακολούθησε μια μακρά διαδρομή εξοικονόμησης καυσίμων μέχρι να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη τα Χριστούγεννα.

Στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ώρα Ιαπωνίας, η σεληνάκατος πυροδότησε τους κινητήρες της για να αρχίσει μια κάθοδο 20 λεπτών μέχρι την επιφάνεια.

Τα δεδομένα τηλεμετρία δείχνουν ότι το Prism έφτασε στην επιφάνεια της Σελήνης, λίγο νότια του ισημερινού, ανέφερε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), η οποία όμως δεν διευκρίνισε πότε θα αρχίσει η συνέντευξη Τύπου στην οποία θα γίνει η τελική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωτεύων στόχος του SLIM είναι να δοκιμάσει μια νέα τεχνολογία πλοήγησης που θα επέτρεπε στο σκάφος να προσσεληνωθεί προσσεληνωθεί εντός 100 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο -μια σημαντική βελτίωη σε σχέση με προηγούμενες αποστολές που είχαν απόκλιση αρκετών χιλιομέτρων.

Η Ιαπωνία επιδιώκει να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στο Διάστημα εν μέσω μιας νέας διεθνoύς κούρσας για την κατάκτηση της Σελήνης, όπου σχετικά πρόσφατα βρέθηκαν ενδείξεις σημαντικών ποσοτήτων νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως η JAXA έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών, όπως η καταστροφική παρθενική πτήση τον Μάρτιο του νέου πυραύλου H3, ο οποίος προορίζεται να ανταγωνιστεί τις φθηνότερες υπηρεσίες που προσφέρει η αμερικανική SpaceX.

Στο μεταξύ η Ινδία κατάφερε τον περασμένο Αύγουστο να αναδειχθεί σε μείζονα διαστημική δύναμη με την πρώτη, ιστορική προσσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου το ανώμαλο έδαφος δημιουργεί προκλήσεις για την εξόρυξη πάγου από σκοτεινούς κρατήρες.

O πάγος θα ήταν ένας πολύτιμος φυσικός πόρος για τις μελλοντικές σεληνιακές αποικίες, δεδομένου ότι το νερό μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση σε οξυγόνο για τους αστροναύτες και υδρογόνο για καύσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία προσσελήνωσης ακριβείας θα αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο: «Κανένα άλλο έθνος δεν το έχει πετύχει. Αποδεικνύοντας ότι διαθέτει αυτή την τεχνολογία η Ιαπωνία θα εξασφάλιζε τεράστιο πλεονέκτημα στις επερχόμενες διεθνείς αποστολές» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σινιτσίρο Σακάι της JAXA, διευθυντής προγράμματος του SLIM.

Η JAXA έχει στο ενεργητικό της δύο αποστολές που άγγιξαν τις επιφάνειες μικρών αστεροειδών, όμως η προσεδάφιση στη Σελήνη είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω του ισχυρότερου βαρυτικού πεδίου της.

Πέρυσι, η σεληνάκατος της ιαπωνικής εταιρείας ispace συνετρίβη στη Σελήνη, όπως συνέβη λίγο αργότερα με το Luna 25, την πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη εδώ και μισό αιώνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η σεληνάκατος της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Astrobotic υπέστη διαρροή καυσίμων και δεν κατάφερε να φτάσει στο φεγγάρι.

To SLIM ήταν προγραμματισμένο να απελευθερώσει δύο μικρά ρομπότ που θα το φωτογραφήσουν, τα οποία αναπτύχθηκαν από ιαπωνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με τις εταιρείες Sony και Tomy.

Το ένα έχει μέγεθος μπάλας του τένις και κινείται με ρόδες, το άλλο έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και σχεδιάστηκε να κινείται με άλματα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.