E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αναίρεση από τον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης που παύει την ποινική δίωξη για τους αδελφούς Ψωμιάδη

Στο σκεπτικό της αναίρεσης επισημαίνεται η ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που υπέστη η Περιφέρεια και το Δημόσιο

Αναίρεση από τον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης που παύει την ποινική δίωξη για τους αδελφούς Ψωμιάδη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/1/2024 | 15:17

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, άσκησε αναίρεση κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία παύει οριστικά η ποινική δίωξη κατ΄άρθρο 67 του Ν.4735/2020 κατά των κατηγορουμένων, Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης και Διονύσιου Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, (αδελφό του) για τις πράξεις: α) της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και β) της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση που στρέφεται άμεσα κατά Ν.Π.Δ.Δ ,(Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος των περιφερειών και του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναίρεση ασκείται για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης.

Ο εισαγγελέας ζητά από τον Άρειο Πάγο να κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 είναι αντισυνταγματική διότι συνιστά «κρυπτοαμνηστία», την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, διότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 4 παρ.1, 25 παρ.1, και 26 του Συντάγματος, αφού με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται νομοθετική διάταξη που αφορά εξατομικευμένη περίπτωση, δηλ. αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ.

Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το άρθρο 67 του Ν. 4735/ 2020, με έναρξη ισχύος την 12.10. 2010 ορίζεται ότι: 1. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.

Δηλαδή η ως άνω Διάταξη του ν.4735/ 2020, αφορά μόνον συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων (αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού), όχι δε όλες τις πληρωμές, οι οποίες ελέγχθηκαν προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019).

Ουσιαστικά πρόκειται για «κρυπτοαμνηστία», και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική, ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των περιφερειών και του Δημοσίου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ‑ Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας

Χτες

Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο

Χτες

Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»

Χτες

«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του

Χτες

Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Έκπληξη στο Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα!

Χτες

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ηλεκτρική ενέργεια, και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Σε ποια ηλικία είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα

Χτες

Η έρευνα έκανε διάκριση μεταξύ της αντιληπτής μοναξιάς, πόσο συχνά κάποιος δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση, και της «πραγματικής μοναξιάς»

Χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου: Αγνωστοι ψέκασαν ταξιδιώτες με σπρέι – Μία σύλληψη

Χτες

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από ειδοποίηση για βίαιο περιστατικό στον τερματικό σταθμό 3 – Μία σύλληψη

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»

Χτες

Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στο λιμάνι του Βόλου

Χτες

Το σκάφος του Λιμενικού καρφώθηκε στον κυματοθραύστη, στα Πευκάκια του Βόλου

Τρόμος για ηλικιωμένη στην Κόρινθο: Την ξυλοκόπησαν άγρια για λίγα κοσμήματα

Χτες

Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και αφού πήραν ότι βρήκαν εξαφανίστηκαν αφήνοντάς την δεμένη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.