E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι ρωσικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ‑ ρεκόρ παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Της έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Οι ρωσικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ‑ ρεκόρ παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις
@Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/2/2024 | 18:37

Οι ρωσικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ πέρυσι παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα κέρδη, που ανέφεραν οι τράπεζες στη Ρωσία τροφοδοτήθηκαν κυρίως από τη βιασύνη των πολιτών να συνάψουν κρατικά επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια, καθώς και από την έκρηξη στη χρηματοδότηση για την αγορά περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται από δυτικές εταιρείες, οι οποίες έφυγαν από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις αυστηρές διεθνείς κυρώσεις, που αποσκοπούσαν στην απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ως τιμωρία για την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές τράπεζες παρήγαγαν 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, περίπου 16 φορές περισσότερο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα , όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η απόδοση των ρωσικών τραπεζών ήταν «κάπως έκπληξη», δήλωσε ο Alexander Danilov, επικεφαλής του τμήματος τραπεζικής ρύθμισης του CBR. Τον Μάρτιο, η ρυθμιστική αρχή είχε εκτιμήσει ότι τα κέρδη θα ήταν πιο μέτρια και «θα ξεπερνούσαν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια».

Τα κέρδη ρεκόρ των ρωσικών τραπεζών είναι άλλο ένα σημάδι της σχετικής ανθεκτικότητας της ρωσικής οικονομίας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τη βλάψουν μέσω εμπορικών περιορισμών και κυρώσεων. Την Τρίτη, το ΔΝΤ δήλωσε ότι τώρα προβλέπει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά 2,6% φέτος, διπλάσια από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μεγάλο μέρος του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας έχει αποκοπεί από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift και έχει ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στις δυτικές κεφαλαιαγορές ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η αύξηση των στεγαστικών δανείων κατά 34,5% ήταν ο κύριος λόγος για την άνοδο των τραπεζικών κερδών, λόγω ενός γενναιόδωρου κυβερνητικού προγράμματος τόνωσης που είχε σχεδιαστεί για να κινητοποιήσει τη ζήτηση των καταναλωτών. Τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια αντιπροσώπευαν περισσότερο από το μισό των νέων στεγαστικών δανείων.

Το κρίσιμο επιτόκιο των ρωσικών τραπεζών ανέρχεται στο 16% μετά από πέντε αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο όταν το επιτόκιο ήταν 7,5%. Πλησιάζει το υψηλό όλων των εποχών του 20%, που επιτεύχθηκε αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ τα γενικά επιτόκια στη ρωσική αγορά στεγαστικών δανείων είναι περίπου 14%, τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια εκδίδονται έως και 8% (6% για νέες οικογένειες) με τη διαφορά να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Ρώσοι πολίτες βιάζονταν να συνάψουν στεγαστικά δάνεια είτε λόγω του φόβου ότι το πρόγραμμα δεν θα παραταθεί πέρα από το καλοκαίρι είτε για να επενδύσουν γρήγορα σε ακίνητα, αναφέρει η έκθεση του CBR. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα επιδοτούμενα δάνεια έχουν αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην εγχώρια πιστωτική έκρηξη είναι ο δανεισμός σε όσους αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία από διεθνείς εταιρείες, οι οποίες είτε έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν λόγω κυρώσεων είτε έχουν απαλλοτριωθεί από το κράτος. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο εταιρικών πιστώσεων των τραπεζών αυξήθηκε περισσότερο από 20% το 2023, με 500 δισ. ρούβλια σε νέα δάνεια, που σχετίζονται με συμφωνίες με ξένες εταιρείες, οι οποίες εγκαταλείπουν τη Ρωσία, σύμφωνα με την έκθεση CBR.

«Ο τραπεζικός τομέας φαίνεται σταθερός και δεν βλέπω καμία κόκκινη σημαία αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Alexandra Prokopenko, που εργαζόταν στο παρελθόν για την CBR. «Ο κλάδος συσσωρεύει και πάλι χρήματα. Σε περίπτωση που η ρωσική οικονομία αντιμετωπίσει άλλο εξωτερικό σοκ, θα έχει αποθέματα ασφαλείας που μπορούν να αναπτυχθούν και η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει χρήματα για να τη διασώσει».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

Σήμερα

Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

Σήμερα

«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

Σήμερα

Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Σήμερα

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

Σήμερα

«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.