E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μη κρατικά ΑΕΙ: Από τον Σεπτέμβριο του ‘25 η λειτουργία τους ‑ Και με Πανελλαδικές η εισαγωγή με ελάχιστη βάση

Και με IB η εγγραφή στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Μη κρατικά ΑΕΙ: Από τον Σεπτέμβριο του ‘25 η λειτουργία τους ‑ Και με Πανελλαδικές η εισαγωγή με ελάχιστη βάση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/2/2024 | 15:01

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές διατάξεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα λέγοντας ότι για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελλαδικών θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ο υπουργός δήλωσε ότι κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μια σχολή και όχι τρεις όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα. «Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα μέλη ΔΕΠ, θα υπάρχει ασυμβίβαστο- δεν θα μπορούν να υπηρετούν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να διδάσκουν σε μη κρατικό

Σχετικά με το ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας: ο υπουργός δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των πανεπιστημίων, με τα οποία έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για ίδρυση παραρτημάτων τους, καθώς ακόμη δεν έχει ωριμάσει η κατάσταση. Ανέφερε, ωστόσο ως παραδείγματα ξένων πανεπιστημίων που έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε άλλες χώρες τη Sorbonne, το Yale, το Johns Hopkings, Duke, New York University, Rochester Institute of Technology. Μεταξύ αυτών, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να δούμε να ιδρύονται παραρτήματα στη χώρα μας.

Επίσης δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και αποκτά σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος: «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μη ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό» είπε. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία θα ισχύουν και για ίδρυση νέου τμήματος από ΑΕΙ.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικα πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου

Σχετικά με τις καταλήψεις ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βiα και οι καταστρoφές. Σέβομαι το διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

22χρονος κατάπιε αμάσητο burger για ένα challenge και νοσηλεύεται στο Γεννηματάς

Σήμερα

Ο νεαρός νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με πιθανόν μη αναστρέψιμες βλάβες

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται γνωστό τσουρέκι με πραλίνα φουντουκιού από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Το προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές καθώς περιείχε κουμαρίνη σε παραπάνω ποσότητα από το επιτρεπτό όριο

Τρομακτική συνάντηση σέρφερ με καρχαρία στην Αυστραλία: Του δάγκωσε τη σανίδα

Σήμερα

Σωτήρια η επέμβαση φίλου του που είχαν πάει μαζί για windsurfing

Όσκαρ: Στο νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο ο πρώην ποδοσφαιριστής της Τσέλσι

Σήμερα

Ο Όσκαρ εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από καρδιακό πρόβλημα - Η ανακοίνωση της ομάδας

Πώς σκοτώθηκε ο 3χρονος στην Αχαΐα: Τι λέει στην κατάθεσή του ο 25χρονος θείος που πρόσεχε το παιδί

Σήμερα

Η κηδεία του 3χρονου παιδιού στην Αχαΐα θα γίνει αύριο το πρωί

Καμμένος: Το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο έχει πολιτική εκδοχή και είναι ο Αντώνης Σαμαράς

Σήμερα

Αυτός είναι που πρώτος έκανε τη ΝΔ συνέταιρο του ΠΑΣΟΚ και έδωσε χαρτί συγχώρεσης στον Γιώργο Παπανδρέου, είπε, μεταξύ άλλων, για τον πρώην πρωθυπουργό

Σφοδρές αντιδράσεις για δασκάλα που είπε σε παιδιά δημοτικού σχολείου ότι ο Αγιος Βασίλης δεν υπάρχει

Σήμερα

Πολλοί γονείς είπαν ότι έκανε τα Χριστούγεννα «λιγότερο ξεχωριστά» για τα παιδιά τους

Σεισμός τώρα άνω των 5 Ρίχτερ στην Κύπρο

Σήμερα

Σεισμός τώρα πάνω από 5 Ρίχτερ στην Κύπρο - Σειρά μετασεισμών στην περιοχή

Τραγωδία με 3 νεκρούς ανοικτά της Γαύδου: Βίντεο ντοκουμέντο, φωνάζουν «βοήθεια» πάνω στη βάρκα

Σήμερα

Νέο περιστατικό με μετανάστες στα νότια παράλια του Ηρακλείου, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες

Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του, τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Σήμερα

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων - Τι να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν λάβει το Δώρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.