E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η Ιαπωνία δεν είναι πλέον η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ‑ Ποια χώρα πήρε τη θέση της

Πέρα από τη μείωση της ισοτιμίας του γεν, υπάρχουν κι άλλοι αρνητικοί θεμελιώδεις παράγοντες, όπως η δημοσιογραφική παρακμή και η χρόνια αδυναμία ως προς την παραγωγικότητα

Η Ιαπωνία δεν είναι πλέον η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ‑ Ποια χώρα πήρε τη θέση της
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/2/2024 | 08:15

Η Ιαπωνία έχασε το 2023 τον συμβολικό τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, τον οποίο κατέχει πλέον η Γερμανία, κυρίως εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματός της, του γεν, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για το ιαπωνικό ΑΕΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανήλθε σε κάπου 4,2 τρισεκ. δολάρια, έναντι περίπου 4,5 τρισεκ. που ήταν αυτό της Γερμανίας· η αύξηση του τελευταίου αποδόθηκε κυρίως στον πληθωρισμό, που ήταν υψηλός πέρυσι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, σε πραγματικές τιμές (προσαρμοσμένες για να ληφθούν υπόψη ο πληθωρισμός και οι εποχικές διακυμάνσεις), η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,9% την περασμένη χρονιά, ενώ αυτή της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν στο Βερολίνο τον Ιανουάριο.

Εξαγωγική δύναμη, η Γερμανία πλήττεται από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης, το κόστος της ενέργειας για τον μεγάλο βιομηχανικό τομέα της, την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η επιδείνωση της συγκυρίας σημαίνει πως ο νέος τίτλος της Γερμανίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εξέλιξη που προεξοφλούσε τον Οκτώβριο στις προβλέψεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκλαμβάνεται ως οφθαλμαπάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου, η Ινδία ενδέχεται να ξεπεράσει τόσο την Ιαπωνία, όσο και τη Γερμανία σε μερικά χρόνια.

Στην Ιαπωνία παρ’ όλ’ αυτά ΜΜΕ σχολίασαν εκτενώς την απώλεια της θέσης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θυμίζοντας πως πέρα από τον ιδιαίτερο αντίκτυπο της μείωσης της ισοτιμίας του γεν, υπάρχουν κι άλλοι αρνητικοί θεμελιώδεις παράγοντες, όπως η δημοσιογραφική παρακμή στο αρχιπέλαγος και η χρόνια αδυναμία ως προς την παραγωγικότητα.

«Αφού παραχώρησε στην Κίνα τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ το 2010, τώρα η Ιαπωνία παραδίδει επίσης την τρίτη θέση», ανέφερε, με δηκτικό τόνο, η μεγάλη ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei σε άρθρο της σύνταξής της το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ιαπωνία δεν έχει σημειώσει πρόοδο ως προς την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της. Αυτή η κατάσταση θα όφειλε να αποτελεί σήμα συναγερμού για να επιταχυνθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν παραμεληθεί», πρόσθεσε.

Όπως και η Γερμανία, η Ιαπωνία είναι μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη, όμως χάνει ορμή εδώ και καιρό, ενώ η εσωτερική κατανάλωση υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του γεν.

Το τέταρτο τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε εκ νέου (–0,1% σε πραγματικές τιμές), για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έπειτα από την πολύ πιο αισθητή πτώση του το τρίτο (–0,8%, κατά το αναθεωρημένο προς τα κάτω μέγεθος που δημοσιοποιήθηκε σήμερα).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.