E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σήμερα έμαθα: Τι είναι η πάλη Lucha Libre;

Από τοι Μεξικό σε όλον τον κόσμο

Σήμερα έμαθα: Τι είναι η πάλη Lucha Libre;
Photo by Larry Costales on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Lucha Libre ονομάζεται μια ιδιόμορφη πάλη, που ξεκίνησε στο Μεξικό και κυρίως εκεί υπάρχει. Σήμερα, η μεξικάνικη πάλη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις πολύχρωμες μάσκες της, τις γρήγορες λαβές και τους ελιγμούς και τις εναέριες κινήσεις της, πολλά από τα οποία έχουν πλέον υιοθετηθεί από παλαιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Το Lucha Libre, που κυριολεκτικά σημαίνει «ελεύθερος αγώνας», αλλά μεταφράζεται καλύτερα ως «ελεύθερη πάλη», υπάρχει από τον δέκατο ένατο αιώνα. Άρχισε να γίνεται δημοφιλής στο Μεξικό στις αρχές του 1900, αλλά στην πραγματικότητα χρονολογείται από το 1863 όταν ο πρώτος luchadore, Enrique Ugartechea, εφηύρε το Lucha Libre. Εμπνεύστηκε βέβαια από την ελληνορωμαϊκή μορφή πάλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 1933, η μεξικανική πάλη ήταν μεγάλη στη χώρα μόνο περιφερειακά. Αυτό άλλαξε όταν ο Salvador Lutteroth ίδρυσε την Empresa Mexicana de Lucha Libre, η οποία επέτρεψε στους luchadores να διαγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο για πρώτη φορά.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι διάσημες μάσκες με έντονα χρώματα που όλοι σήμερα συνδέουν με τη μεξικάνικη πάλη χρονολογούνται επίσης από το 1933. Ένας luchadore που ονομαζόταν El Ciclón McKey ανέθεσε στον Don Antonio Martinez να φτιάξει μια μάσκα για έναν αγώνα και είχε τεράστια επιτυχία. Η ιδέα του El Ciclón McKey άνοιξε το δρόμο για να γίνουν οι μάσκες αναπόσπαστο μέρος του μέλλοντος της μεξικανικής πάλης.

Ενώ το Lucha Libre κέρδιζε σταδιακά δημοτικότητα εδώ και δεκαετίες, έγινε το πιο εκπληκτικό mainstream άθλημα στο Μεξικό στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Δύο ήταν οι λόγοι για την έκρηξη της μεξικανικής πάλης εκείνη την περίοδο. Πρώτα ήρθε η τηλεόραση. Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα μπορούσαν να απολαύσουν την μεξικανική πάλη από την άνεση του σπιτιού τους. Δεύτερον, η δημοτικότητα του αθλήματος στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε έναν παλαιστή: τον θρυλικό El Santo. Ξεκίνησε τη χρυσή εποχή του Lucha Libre, και σε όλη την καριέρα του, που ξεκίνησε το 1942 και διήρκεσε σχεδόν πέντε δεκαετίες, ο El Santo δεν αποκάλυψε ποτέ το πρόσωπό του στο κοινό, κάτι που έκανε μόνο λίγο πριν πεθάνει το 1984. Έγινε γνωστός για το σήμα κατατεθέν του ασημένια μάσκα και πήρε την ιδιότητα του υπερήρωα στο Μεξικό. Ο El Santo έγινε σύμβολο δικαιοσύνης για τον απλό άνθρωπο, επειδή απαθανατίστηκε σε ταινίες και κόμικς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λατρεύουν να παρακολουθούν τη μεξικάνικη πάλη στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή να πηγαίνουν σε ζωντανούς αγώνες. Ήταν στη δεκαετία του 1980 που οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να δουν για πρώτη φορά Μεξικανούς παλαιστές. Από εκεί, η αγάπη για το Lucha Libre εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν 160 χρόνια αφότου ο Enrique Ugartechea επινόησε το άθλημα, η μεξικανική πάλη έχει πλέον μεγαλύτερο κοινό από ποτέ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα

Πριν 114 εβδομάδες

ΝΟΗΣΙΣαπό 26/02 έως 27/02

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 116 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA18/03

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρει τις Κινήσεις

Πριν 117 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 06/02 έως 24/02

Μελίνα Μερκούρη ‑ Να με θυμάσαι και να μαγαπάς

Πριν 117 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 11/03

Ειδύλλια οδός Eidylliaodos

Πριν 117 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 06/03

Ροκσταριλικια

Πριν 125 εβδομάδες

SKYLAND LIVE MUSIC VENUE13/12

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 125 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA17/12

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρω τις κινήσεις

Πριν 125 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 02/12 έως 30/12

CANCELMIKEIUS STAND UP COMEDY

Πριν 125 εβδομάδες

CINEMA ΒΑΚΟΥΡΑ18/12

Αλέξανδρος Τσουβέλας ‑ Θεσσαλονίκη

Πριν 148 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ11/09

Λάμπρος Φισφής ‑ Best Of

Πριν 149 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ30/06

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.