E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σήμερα έμαθα: Ποιος εφηύρε τον καφέ;

Ο μύθος και η πορεία του καφέ στην ιστορία

Σήμερα έμαθα: Ποιος εφηύρε τον καφέ;
Photo by Alin Luna on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι φτιάχνουν ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί για να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στην ιστορία, από το γάλα μέχρι τα λαχανικά, κάποιος έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα σκεφτόταν να ψήσει τους κόκκους. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν ένας Αιθίοπας βοσκός του 9ου αιώνα ονόματι Kald.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Kaldi παρατήρησε τις κατσίκες του να συμπεριφέρονται ακανόνιστα αφού έφαγαν κόκκινα μούρα από ένα κοντινό δέντρο. Μερικά από αυτά τα δοκίμασε ο ίδιος και σύντομα συμπεριφερόταν τόσο υπέροχα όσο το κοπάδι του. Στη συνέχεια πήγε λίγο καφέ σε ένα μοναστήρι, όπου τα διεγερτικά του αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των πολλών ωρών προσευχής προκάλεσαν ανησυχία. Ο καφές παρατήρησαν, θα πρέπει να είναι έργο του διαβόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μοναχοί λοιπόν πέταξαν τους κόκκους του δέντρου σε μια φωτιά για να τους καταστρέψουν, αλλά το ευχάριστο άρωμα τούς έπεισε να δώσουν στον καφέ μια δεύτερη ευκαιρία. Όπως και με το τσάι, άρχιζαν να τοποθετούν τους καβουρδισμένους κόκκους σε ζεστό νερό και έτσι γεννήθηκε ο καφές (το ρόφημα).

Σε αντίθεση με τον μύθο, πιστεύεται ότι η πρακτική της μάσησης κόκκων καφέ ως διεγερτικό υπήρχε για αιώνες πριν από την υποτιθέμενη ανακάλυψη του Kaldi. Οι άνθρωποι τους άλεθαν για να αναμειχθούν με βούτυρο και ζωικό λίπος ώστε να τους συντηρήσουν και να τους φάνε σε μακρινά ταξίδια. Είναι, θα έλεγα κανείς, ένας πρόδρομος της ενεργειακής μπάρας. Ομοίως, οι σκλαβωμένοι λαοί του Σουδάν, πιστεύεται ότι μασούσαν κόκκους καφέ για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν στα δύσκολα ταξίδια τους σε εμπορικούς δρόμους.

Η ιστορία του Kaldi είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι πραγματικές ιστορικές αναφορές για την κατανάλωση καφέ πραγματοποιήθηκαν πολύ αργότερα, όταν οι Σούφι στην Υεμένη άρχισαν να χρησιμοποιούν το ρόφημα για να παραμείνουν σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετουργιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καλλιέργεια και το εμπόριο των κόκκων ξεκίνησε στις αραβικές χώρες τον 14ο αιώνα και εξαπλώθηκε σε όλη την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τουρκία. Λέγεται ότι δεν υπήρχε ούτε ένα φυτό καφέ εκτός της Αραβίας ή της Αφρικής μέχρι το 1600, όταν ένας προσκυνητής ονόματι Baba Budan τους πήγε στην Ινδία. Το 1616, ο Pieter van der Broeck έβγαλε λαθραία λίγο καφέ από τη Μόκα της Υεμένης και τον μετέφερε στο Άμστερνταμ. Σύντομα, οι Ολλανδοί και οι αποικίες τους, κυρίως η Σρι Λάνκα και η Ιάβα, ανέλαβαν το ευρωπαϊκό εμπόριο, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους στην Καραϊβική, τους Ισπανούς στην Κεντρική Αμερική και τους Πορτογάλους στη Βραζιλία. Ο καφές τελικά έφτασε και στην Αμερική μέσω των Βρετανών αποικιστών που έφτασαν στη Νέα Υόρκη.

Η διάδοση της δημοτικότητας του καφέ έγινε εφικτή λόγω της κοινωνικής του σημασίας. Όπως η μπίρα και το κρασί, που στο παρελθόν ήταν δημοφιλή ποτά για πρωινό, ο καφές πυροδότησε τη συζήτηση και την παρέα. Στην Αγγλία, τα μαγαζιά επέτρεπαν στους θαμώνες να αρπάξουν ένα φλιτζάνι για 1 σεντ και στη συνέχεια να συνομιλήσουν μεταξύ τους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα

Πριν 114 εβδομάδες

ΝΟΗΣΙΣαπό 26/02 έως 27/02

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 116 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA18/03

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρει τις Κινήσεις

Πριν 117 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 06/02 έως 24/02

Μελίνα Μερκούρη ‑ Να με θυμάσαι και να μαγαπάς

Πριν 117 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 11/03

Ειδύλλια οδός Eidylliaodos

Πριν 117 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 06/03

Ροκσταριλικια

Πριν 125 εβδομάδες

SKYLAND LIVE MUSIC VENUE13/12

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 125 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA17/12

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρω τις κινήσεις

Πριν 125 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 02/12 έως 30/12

CANCELMIKEIUS STAND UP COMEDY

Πριν 125 εβδομάδες

CINEMA ΒΑΚΟΥΡΑ18/12

Αλέξανδρος Τσουβέλας ‑ Θεσσαλονίκη

Πριν 148 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ11/09

Λάμπρος Φισφής ‑ Best Of

Πριν 149 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ30/06

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.