E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σήμερα έμαθα: Οι κότες μπορούν και αποβάλλουν το σπέρμα του κόκορα που δεν τους αρέσει

Μια παράξενη τακτική

Σήμερα έμαθα: Οι κότες μπορούν και αποβάλλουν το σπέρμα του κόκορα που δεν τους αρέσει
Photo by chatnarin pramnapan on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Τα κοτόπουλα δίνουν τη δική τους μάχη μεταξύ των φύλων και οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μυστική στρατηγική που χρησιμοποιούν οι κότες για να ελέγχουν ποιος γονιμοποιεί τα αυγά τους: Μετά το ζευγάρωμα, οι κότες μπορούν να βγάλουν από μέσα τους το σπέρμα των λιγότερο επιθυμητών, χαμηλής «ποιότητας» κοκόρων.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια μιας μέσης αποβολής της, μια κότα πετάει το 80% του σπέρματος ενός κόκορα που εναποτίθεται στην αναπαραγωγική της οδό. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό μεταξύ των αρσενικών που αγωνίζονται για να γίνουν πατέρες των μελλοντικών νεοσσών της, σύμφωνα με τον ερευνητή της μελέτης Tommaso Pizzari, εξελικτικό βιολόγο και πανεπιστημιακό λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αρχίζει να φαίνεται ότι τα θηλυκά μπορούν να παίξουν έναν πολύ πιο διακριτικό, αλλά ισχυρό ρόλο στη μάχη για τη γονιμοποίηση», είπε ο Pizzari.

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σeξ μεταξύ κοτόπουλων. Και τα δύο φύλα είναι ερωτύλοι, ζευγαρώνοντας με πολλούς συντρόφους. Οι κότες, ωστόσο, συχνά δεν έχουν την επιλογή στο ζευγάρωμα. Προτιμούν τα αρσενικά στην κορυφή της ιεραρχίας, όμως άλλα κοκόρια με χαμηλότερη «κοινωνική» θέση θα αναγκάσουν τις κότες να ζευγαρώσουν μαζί τους. Αντί να προσπαθούν να καταπολεμήσουν τους ανεπιθύμητους συντρόφους λοιπόν, οι κότες φαίνεται να έχουν αναπτύξει έναν πιο διακριτικό τρόπο για να τους απορρίψουν.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι κότες μπορούσαν να αποβάλλουν σπέρμα, αλλά στην πρόσφατη μελέτη, προσπάθησαν να βρουν στοιχεία για το ότι οι κότες χρησιμοποιούν ενεργά αυτήν την τεχνική για τον έλεγχο της γονιμοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχοντας ως δείγμα κοτόπουλα από ένα κοπάδι που ζούσε σε ένα ημι-άγριο περιβάλλον, ο Pizzari και άλλοι επιστήμονες με επικεφαλής τη Rebecca Dean που διεξήγαγε τη μελέτη ενώ ήταν στην Οξφόρδη, ζευγάρωσαν κότες με διάφορους κόκορες. Οι επιστήμονες κατέταξαν την κοινωνική θέση των πετεινών από το 1 έως το 6, με το 1 να είναι το ανώτερο. Στη συνέχεια βιντεοσκόπησαν κάθε αποβολή σπέρματος που ακολούθησε το ζευγάρωμα και συνέλεξαν τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματά τους επιβεβαίωσαν ότι το σπέρμα από τα λιγότερο επιθυμητά, χαμηλής κοινωνικής θέσης κοκόρια ήταν για διάφορους λόγους εκείνο που απέβαλαν.

Όταν οι κότες ζευγάρωναν με μια σειρά από κοκόρια, απέβαλλαν περισσότερο σπέρμα από τους μετέπειτα συντρόφους. Δεδομένου ότι τα κοκόρια χαμηλότερης «ποιότητας» δεν είναι η πρώτη επιλογή στις κότες, και μόνο για αυτόν τον λόγο, το σπέρμα τους είναι πιο πιθανό να αποβληθεί, εξήγησε ο Pizzari.

«Είναι πιθανό σε πιο φυσικές καταστάσεις, τα υποδεέστερα αρσενικά να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από πολλές απόψεις», είπε ο Pizzari.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα

Πριν 114 εβδομάδες

ΝΟΗΣΙΣαπό 26/02 έως 27/02

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 116 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA18/03

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρει τις Κινήσεις

Πριν 117 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 06/02 έως 24/02

Μελίνα Μερκούρη ‑ Να με θυμάσαι και να μαγαπάς

Πριν 117 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 11/03

Ειδύλλια οδός Eidylliaodos

Πριν 117 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 06/03

Ροκσταριλικια

Πριν 125 εβδομάδες

SKYLAND LIVE MUSIC VENUE13/12

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 125 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA17/12

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρω τις κινήσεις

Πριν 125 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 02/12 έως 30/12

CANCELMIKEIUS STAND UP COMEDY

Πριν 125 εβδομάδες

CINEMA ΒΑΚΟΥΡΑ18/12

Αλέξανδρος Τσουβέλας ‑ Θεσσαλονίκη

Πριν 148 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ11/09

Λάμπρος Φισφής ‑ Best Of

Πριν 149 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ30/06

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.