E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου που την πούλησε στη Βενετική Δημοκρατία

Η Κύπρος υπήρξε βασίλειο για 297 χρόνια

Η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου που την πούλησε στη Βενετική Δημοκρατία
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η Κύπρος υπήρξε βασίλειο για 297 χρόνια. Ήταν κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και πιο συγκεκριμένα την εποχή των Σταυροφοριών. Το βασίλειο δεν περιείχε μόνο το νησί, αλλά και πόλεις της Ανατολής, όπως η Αττάλεια και η Κώρυκος.

Η Αικατερίνη Κορνάρο ανέβηκε στον θρόνο το 1474 και παρέμεινε σε αυτόν για 15 χρόνια. Έμεινε στην ιστορία ως η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου. Είχε γεννηθεί στη Βενετία και το 1468, ο βασιλιάς της Κύπρου Ιάκωβος Β’ την επέλεξε για σύζυγό του. Αυτό χαροποίησε την Βενετική Δημοκρατία, καθώς θα αποκτούσε εμπορικά δικαιώματα και άλλα προνόμια γι’ αυτήν στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παντρεύτηκαν στην Βενετία μέσω πληρεξούσιου όταν η Αικατερίνη ήταν 14 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έφτασε στην Κύπρο και παντρεύτηκε αυτή τη φορά αυτοπροσώπως τον Ιάκωβο στην Αμμόχωστο.

Όμως ο Ιάκωβος πέθανε σύντομα μετά από μια αιφνίδια ασθένεια, με την Αικατερίνη να είναι έγκυος. Στην διαθήκη του είχε γράψει ότι εκείνη θα γινόταν αντιβασιλέας μέχρι να ενηλικιωθεί ο γιος τους. Όταν όμως ο γιός τους πέθανε πριν τα πρώτα του γενέθλια, έγινε βασίλισσα της Κύπρου.

Ωστόσο, το βασίλειο είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει και ήταν υποτελές σε φόρους στο κράτος των Μαμελούκων. Όλα τα 15 χρόνια που βασίλεψε η Αικατερίνη, το βασίλειο ελεγχόταν από Βενετούς εμπόρους, κάτι που την ανάγκασε να παραιτηθεί στις 14 Μαρτίου του 1489 και να πουλήσει το νησί στην Βενετική Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με αναφορές, όταν έφυγε από την Λευκωσία πάνω στο άλογό της για να πάει στην Αμμόχωστο, δεν σταμάτησε να κλαίει. Το ίδιο έκανε και ο κόσμος.

Το τελευταίο Σταυροφορικό Κράτος, η Κύπρος, έγινε αποικία της Βενετίας, Σαν αποζημίωση, η Αικατερίνη κράτησε τον τίτλο της βασίλισσας και έγινε Κυρία του Άσολο, μιας επαρχίας στην Ιταλία. Πέθανε σε ηλικία 56 ετών στη Βενετία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Πριν 3 ώρες

7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Σε ποια χώρα τα Χριστούγεννα χαρίζουν μόνο βιβλία;

Πριν 3 ώρες

Από τη δεκαετία του ’40, κάθε Νοέμβρη και Δεκέμβρη κυκλοφορούν μαζικά νέες εκδόσεις, και το πιο συνηθισμένο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι ένα βιβλίο

Η πιο ήρεμη χώρα στον κόσμο για το 2025

Πριν 3 ώρες

Ειρηνική και ασφαλής για όλους

Η χώρα που έκανε τους φυλακισμένους να διαβάζουν περισσότερο και ...μείωσαν τις ποινές τους

Χτες

Μια πρωτοβουλία που ενισχύει την παιδεία, την ενσυναίσθηση και την πραγματική επανένταξη

Αυτή είναι η μοναδική χώρα που συνταγογραφεί... τα ταξίδια

Χτες

Η πρώτη χώρα που εντάσσει επισήμως τη «θεραπεία μέσω ταξιδιών» στο σύστημα υγείας της

Το ζευγάρι που έχει βγάλει μια περιουσία από τα σκουπίδια

Χτες

Σκέψου το καλά πριν πετάξεις κάτι...

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Χτες

«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

ΑΕΚ: Η… σούπερ γιαγιά από το Ατσαλένιο! – Είχε δει από το πέταλο τον αγώνα με τον ΟΦΗ

Προχτές

Στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ, στην Κρήτη, μια γιαγιά στο πέταλο του Παγκρητίου, που ζούσε το παιχνίδι με πάθος και ένταση, τράβηξε τα βλέμματα όλων.

Η γυναίκα που άφησε τον Πικάσο στα «κρύα του λουτρού» ‑ Μια ιστορία που λίγοι ξέρουν

Προχτές

Πώς μια γυναίκα που όλοι θεωρούσαν «καταδικασμένη στη σκιά του» έγινε θρύλος με το δικό της όνομα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.