E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΑΠΘ: Διαψεύδει ο πρύτανης την απόπειρα διάρρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα

«Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή»

ΑΠΘ: Διαψεύδει ο πρύτανης την απόπειρα διάρρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 19/3/2024 | 19:29

Διαψεύδει ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς το δημοσίευμα ότι κουκουλοφόροι παραβίασαν την πόρτα του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Μιλώντας στο Open για το θέμα ο Χαράλαμπος Φειδάς, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξήγησε παραβιάστηκε απλά ένα λουκέτο και ο πυρηνικός αντιδραστήρας «είναι ένα μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε μάλιστα ότι δεν έχει καμία προσπάθεια εισβολής στον χώρο τις προηγούμενες ημέρες. «Από ότι γνωρίζω πριν 1.5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής».

Στην ερώτηση γιατί κλήθηκε η αστυνομία το περασμένο Σάββατο, ο πρύτανης απάντησε: «Υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου που γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας ενός έργου που κοστολογείται στο 1.3 εκατομμύρια. Από κει και πέρα η αστυνομική αρχή έχει την ευθύνη και την δυνατότητα να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα αξιόποινα. Η αστυνομία θεώρησε πως πρέπει να επέμβει και στη σχολή θετικών επιστημών γιατί κατά πάσα πιθανότητα θεώρησε πως εκεί βρίσκονται αυτά τα άτομα».

Να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της εφημερίδα τα ΝΕΑ αναφέρει ότι απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο επιχείρησαν κουκουλοφόροι στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής – όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας – με σκοπό να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόπειρα έγινε όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ πριν από μερικά 24ωρα από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν οι κουκουλοφόροι να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H επίσημη ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών 

«Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας. Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ. 

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάνος Ρούτσι: Πήγε σε υπνοθεραπεύτρια και του είπε ότι ο θάνατος του παιδιού του ήταν «στο πεπρωμένο του»

Σήμερα

«Και εάν δεν έφευγε από το ατύχημα αυτό, θα έφευγε πάλι από τροχαίο»

Νέα Ζηλανδία: Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας «φώτισε» τα νερά του Όκλαντ

Σήμερα

Τι είναι η βιοφωταύγεια και τι την προκαλεί

Τέλος οι φτηνές παραγγελίες στις χώρες της ΕΕ από Temu και Shein – Νέος φόρος από το 2026

Σήμερα

Πολλοί τομείς της αγοράς ζητούν την αντιμετώπιση χωρίς καθυστερήσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού

Πώς έγινε η τραγωδία με την 49χρονη σε φούρνο στη Λάρισα

Σήμερα

Το δυστύχημα εκτιμάται ότι συνέβη λίγο πριν ξεκινήσει την προετοιμασία - Τη βρήκε νεκρή μία πελάτισσα

«Δεν είναι δυνατόν»: Τα έχασε ο Γάλλος σπίκερ με τον τραυματισμό του Κίναν Έβανς ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Η ιατρική γνωμάτευση ανέφερε ρήξη αχίλλειου τένοντα για τον άσο του Ολυμπιακού που μόλις είχε επιστρέψει στη δράση

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται επιστροφές χρημάτων σε φορολογούμενους

Σήμερα

Από τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Αχαΐα: Σήμερα η κηδεία του 3χρονου Ανδρέα ‑ Συντετριμμένη η οικογένεια από τον χαμό του

Σήμερα

Η σοκαριστική περιγραφή του θείου του Ανδρέα στους αστυνομικούς σχετικά με το πώς συνέβη η τραγωδία

Κρίσιμη η κατάστασή του 22χρονου που προσπάθησε να καταπιεί αμάσητο μπέργκερ

Σήμερα

Έχει υποστεί βλάβη σε ζωτικά όργανα του, κυρίως στον εγκέφαλό του και τα νεφρά του

Μαρίνα Ζέας: Βυθίστηκε η θαλαμηγός που είχε τυλιχτεί στις φλόγες μαζί με άλλα τρία σκάφη

Σήμερα

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 3:30 τα ξημερώματα σε ένα ξύλινο ιστιοφόρο που εκτελούσε τουριστικές διαδρομές ανάμεσα σε Πειραιά και Αίγινα

Η εφορία επιστρέφει φόρους ακινήτων από το 2014

Σήμερα

Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά και πώς

Τραγικό τέλος για 75χρονο αγνοούμενο στο Πήλιο

Σήμερα

Βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του που έπεσε σε γκρεμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.