E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

5 θρυλικά αντικείμενα που κλείνουν τα 50 τους χρόνια το 2024

Έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας

5 θρυλικά αντικείμενα που κλείνουν τα 50 τους χρόνια το 2024
Photo by Kenny Eliason on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η δεκαετία του 1970 ήταν μια θρυλική δεκαετία της ιστορίας. Η μουσική, τα ρούχα και πολλά άλλα αντικείμενα που ήταν επαναστατικά και άφησαν το στίγμα τους.

Το 2024 αρκετά από αυτά τα αντικείμενα θα γιορτάσουν τα 50α τους γενέθλια. Από τα πιο ταπεινά τους ξεκινήματα, σε εργαστήρια και γκαράζ, τα 5 παρακάτω αντικείμενα από το 1974 έχουν γίνει αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Post - it

Photo by Paper Textures on Unsplash

Το 1968, ένας επιστήμονας ονόματι Spencer Silver ανέπτυξε κατά λάθος μια κόλλα που είχε την ισορροπία του να είναι αρκετά αδύναμη ώστε να χωρίζει τα χαρτιά χωρίς να σκίζονται, ενώ εξακολουθούσε να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κολλάει σε μια άλλη επιφάνεια. Αλλά ο Silver και η εταιρεία του δεν μπορούσαν να σκεφτούν έναν πρακτικό τρόπο για να πουλήσουν αυτή την κόλλα. Για ένα διάστημα λοιπόν, παρέμεινε μια άκαρπη ιδέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα άλλαξαν όταν ένας άντρας ονόματι Art Fry μπήκε στην εξίσωση το 1974. Ενώ έψελνε στην εκκλησία, αναρωτήθηκε αν υπήρχε τρόπος να αφήσει έναν κολλημένο σελιδοδείκτη στον ύμνο του χωρίς να τον χαλάσει κατά την αφαίρεση. Ο Fry και ο Silver συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν τα πρωτότυπα χαρτιά και τελικά γεννήθηκε το σύγχρονο Post-It.

Ο Κύβος του Ρούμπικ

Photo by Kenny Eliason on Unsplash

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα που εκπαιδεύουν και διασκεδάζουν ταυτόχρονα, αλλά ο κύβος του Ρούμπικ, που αναπτύχθηκε το 1974 από έναν Ούγγρο λάτρη των παζλ που ονομάζεται Ernő Rubik, είναι σίγουρα μια εξαίρεση. Αρχικά ονομαζόταν «Μαγικός Κύβος» και κυκλοφόρησε ως εργαλείο για να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν κάτι για τα τρισδιάστατα αντικείμενα, αλλά στην πραγματικότητα δεν κατασκευάστηκε για αυτόν τον σκοπό. Ο Rubik γοητεύτηκε πραγματικά από τη γεωμετρία και εφηύρε τον κύβο για να δώσει μια πρόκληση τον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε φανατικούς θαυμαστές που ονομάζονται «cubers» και μια κληρονομιά που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Το Bar Code

Photo by D Pl on Unsplash

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εφευρέτης Joe Woodland σκέφτηκε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως bar code ενώ χαλάρωνε στην παραλία. Έκανε ένα σχέδιο στην άμμο και γνώριζε από την αρχή ότι είχε τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στις αγορές.

Αφού πέρασε από μια σειρά δοκιμών και σχεδίων, ο πρώτος Bar Code UPC σαρώθηκε σε μια μικρή πόλη του Οχάιο που ονομάζεται Troy το 1974. Ποιο ήταν το προϊόν που ξεκίνησε τα πάντα; Ένα απλό πακέτο τσίχλας Wrigley's Juicy Fruit. Τώρα, η εφεύρεση του Woodland είναι ένα μόνιμο στοιχείο στην εμπειρία αγορών σε όλον τον κόσμο.

Τα σοκολατένια αυγά - έκπληξη της Kinder

Photo by Tasha Kostyuk on Unsplash

Τα σοκολατένια αυγά - έκπληξη της Kinder όπως ξέρουμε είναι κούφια μέσα γιατί κρύβουν ένα δωράκι. Το αυγό, που έκανε το ντεμπούτο του το 1974, είναι μόνο ένα από μια τεράστια γκάμα προϊόντων σοκολάτας της Kinder.

Αν και το Kinder Surprise είναι θεωρητικά μια εξαιρετική ιδέα, έχει μια δύσκολη σχέση με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1997, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) απαγόρευσε το Kinder Surprise στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας πως υπάρχει κίνδυνος πνιγμού όταν το έτρωγες. Αλλά η απόλαυση του παραμένει πολύ αγαπητή στην Ευρώπη.

Το Volkswagen Golf

Photo by Martin Katler on Unsplash

Η Volkswagen λάνσαρε το δημοφιλές μοντέλο της Golf το 1974. Το μοντέλο έχει περάσει από αρκετές σημαντικές φάσεις, με επτά γενιές και πάνω από 35 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Πριν από την κυκλοφορία του Golf, το Beetle κυριαρχούσε στα μοντέλα της Volkswagen λόγω της φήμης του, τόσο για την προσβασιμότητα όσο και για την προσιτή τιμή. Αλλά μόλις το Golf κυκλοφόρησε στην αγορά, έθεσε γρήγορα ένα νέο πρότυπο για τα συμπαγή αυτοκίνητα και έδειξε την καινοτόμο ικανότητα της Volkswagen.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Πριν 10 ώρες

Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Πριν 10 ώρες

Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Πριν 10 ώρες

Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Χτες

Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Χτες

«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Προχτές

Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Προχτές

Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Προχτές

Για διάφορους λόγους

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.