E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καιρός: 48ωρο με «κοκτέιλ» ζέστης, βροχών και σκόνης

Η αναλυτική πρόγνωση του Κλεάρχου Μαρουσάκη

Καιρός: 48ωρο με «κοκτέιλ» ζέστης, βροχών και σκόνης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/3/2024 | 12:46

Βαρομετρικό χαμηλό, που πλησιάζει τη χώρα μας από την Αφρική, θα επηρεάσει τον καιρό τις επόμενες 48 χώρες, με κύριο χαρακτηριστικό τις λασποβροχές.

Στην επικείμενη αλλαγή του καιρού αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δημοσιεύοντας και κατατοπιστικούς χάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζέστη, σκόνη και νοτιάδες

Βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται να κινηθεί ανατολικά, βορειοανατολικά, με αποτέλεσμα τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών και ταυτόχρονα αφρικανικής σκόνης. Έτσι, λοιπόν, το επόμενο 48ωρο οι βροχές που αναμένουμε να πέσουν στη χώρα μας θα είναι λασποβροχές. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, όπου προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής εντοπίζουμε με το γράμμα «Χ» το βαρομετρικό χαμηλό, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω.

Έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα χαρακτηριστικά της άνοιξης είναι τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης, τα οποία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της ερημοποίησης γίνονται ολοένα και πιο συχνά, καθώς και πιο έντονα. Ένα επεισόδιο αφρικανικής σκόνης ξεκινά όταν κάποιο βαρομετρικό χαμηλό περάσει πάνω από ερημικές εκτάσεις ή περάσει κοντά από αυτές, δημιουργώντας συνθήκες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Αυτό συμβαίνει διότι σε ένα βαρομετρικό χαμηλό επικρατούν ανοδικές κινήσεις του ατμοσφαιρικού αέρα κι έτσι λοιπόν ποσότητες αφρικανικής σκόνης παρασύρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα της ατμόσφαιρας και σε συνδυασμό με τη γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία μετατοπίζονται ακόμη και σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Έχουν υπάρξει φορές όπου σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης κι όχι μόνο παρατηρήθηκε το φαινόμενο το χιόνι να αλλάζει χρώμα, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης. Οι κόκκοι σκόνης λειτουργούν σαν πυρήνες συμπύκνωσης, μεταβάλλοντας πολλές φορές τις διαδικασίες βροχόπτωσης – χιονόπτωσης – καταιγίδας τόσο ως προς την έντασή τους, αλλά και ως προς την εξέλιξή τους γενικότερα.

Ο κύκλος σκόνης στην ατμόσφαιρα προσομοιώνεται στις μέρες μας από τα μετεωρολογικά μοντέλα και μάλιστα με αρκετά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Στον χάρτη που ακολουθεί από το προγνωστικό μας μοντέλο παρουσιάζεται η προσομοίωση του επεισοδίου σκόνης, που θα απασχολήσει από τις επόμενες ώρες τη χώρα μας κι όχι μόνο, όπου τα πιο σκούρα χρώματα αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Με τους μηχανισμούς της υγρής και ξηρής εναπόθεσης, που διαθέτει η ατμόσφαιρα, αναμένεται η απομάκρυνση αυτής προς το τέλος της εβδομάδας μέχρι το επόμενο επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάρτης μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Λασποβροχές και ζέστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μετατόπιση αυτού του βαρομετρικού χαμηλού, όπως σημειώσαμε παραπάνω, θα οδηγήσει σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες τοπικά ενδέχεται να πλησιάσουν και τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου. Στην παραπάνω εξέλιξη σημαντικό ρόλο παίζει το πεδίο ανέμων, όπου, καθώς αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας, δημιουργεί τον καταβάτη άνεμο, έναν άνεμο, δηλαδή, ο οποίος καθώς κατέρχεται από ορεινούς όγκους θερμαίνεται περισσότερο, μιας και οδηγείται σε περιοχές μεγαλύτερης ατμοσφαιρικής πίεσης. Πρωταθλήτρια, βέβαια, στο φαινόμενο του καταβάτη ανέμου είναι η Κρήτη, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων καταγράφει τη μεγαλύτερη ένταση στους καταβάτες ανέμους και κατά συνέπεια τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό θα συμβεί και τώρα, όπου δεν είναι απίθανο να συναντήσουμε θερμοκρασίες προς τη βόρεια Κρήτη ακόμη και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στο επόμενο σετ χαρτών και με τους λευκούς κύκλους σημειώνουμε τις περιοχές όπου θα λάβει έντονα χώρα το φαινόμενο αυτό, ενώ στον τελευταίο χάρτη σημειώνουμε τη ζώνη καταιγίδων, που αναμένεται να σχηματιστεί προς τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας.

Θερμοκρασία, άνεμος, βροχόπτωση

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντιέγκο Μαραντόνα: Πουλήθηκε η μπάλα από το «Χέρι του Θεού» για 2.9 εκατομμύρια ευρώ

Πριν 10 ώρες

Η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε το «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του Αιώνα» στο Μουντιάλ του 1986 πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ

Ο Μπέσεντ ανακοινώνει «οικονομική D‑Day» για το Ιράν και τους συμμάχους του: Ποιες χώρες ίσως βρεθούν στο στόχαστρο

Πριν 10 ώρες

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει πρωτοφανή οικονομική επίθεση κατά της Τεχεράνης, που θα «βάλει το παιχνίδι στην τελική ευθεία» – Σαφές μήνυμα και στους συμμάχους της Τεχεράνης

Ζάκυνθος: 63χρονη στραγγάλισε γάτα ‑ Πρόστιμο 30.000 ευρώ

Πριν 10 ώρες

Νέο σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης ζώου έρχεται στο φως, καθώς 63χρονη γυναίκα στη Ζάκυνθο κατηγορείται ότι στραγγάλισε τη γάτα της γειτόνισσάς της

Οδηγός λεωφορείου απειλεί ηλικιωμένο επιβάτη: «Θα σε σακατέψω, θα στη στήσω εκεί»

Πριν 10 ώρες

«Φυσικά και φοβήθηκα... Στεναχωρήθηκα, γιατί κάνει κατάχρηση της εξουσίας που έχει... Είναι οδηγός λεωφορείου... """"""""Όπου θέλω ανοίγω, όπου θέλω κλείνω""""""""»

Παραβάσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο εντόπισε η ΑΑΔΕ

Πριν 10 ώρες

Εντατικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη. Δείτε ποια πρόστιμα και αναστολές λειτουργίας επιβλήθηκαν!

Μύκονος: Οι διάλογοι του κυκλώματος της «ροζ κοκαΐνης» και οι κωδικές ονομασίες των ναρκωτικών – «Θα το κάνουμε Μεξικό»

Πριν 10 ώρες

Εκβιασμούς, απειλές και αναφορές σε βίαια αντίποινα αποκαλύπτουν οι συνομιλίες των μελών της οργάνωσης

ΔΕΘ 2026: Όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για φόρους, συντάξεις και στέγαση

Πριν 10 ώρες

Παρεμβάσεις με έμφαση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ένα πακέτο που αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,7 δισ.

Σπάνιο φαινόμενο στην Ηγουμενίτσα: Λίμνη «βάφτηκε» ροζ

Πριν 10 ώρες

Ο έντονος χρωματισμός μπορεί να οφείλεται σε μικροοργανισμούς

ΠΑΟΚ ‑ Λεβαδειακός 4‑0: Σαρωτική πρεμιέρα στη Super League με ρεκόρ 16 νικών στην Τούμπα

Πριν 10 ώρες

Ο Αλέσιο Λίσι έκανε 8 αλλαγές ενόψει της ρεβάνς με τη Μπραν και ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε άνετα την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς να πρωταγωνιστεί με γκολ και δύο ασίστ.

Σητεία: 17χρονος Κύπριος κατέληξε στο νοσοκομείο επειδή χόρεψε σούστα με κοπέλα σε πανηγύρι

Πριν 10 ώρες

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι, ηλικίας 16 και 17 ετών, για το περιστατικό - Ο ένας φέρεται να ομολόγησε ότι χτύπησε τον 17χρονο, ενώ ο άλλος ισχυρίστηκε πως προσπάθησε να τους χωρίσει

Προειδοποίηση για καύσωνα διαρκείας: Έρχονται 40άρια και ακραία ζέστη μέχρι τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η νέα θερμή εισβολή θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και θα συνδυαστεί με θυελλώδεις ανέμους, σημαίνοντας συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.