E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καιρός: 48ωρο με «κοκτέιλ» ζέστης, βροχών και σκόνης

Η αναλυτική πρόγνωση του Κλεάρχου Μαρουσάκη

Καιρός: 48ωρο με «κοκτέιλ» ζέστης, βροχών και σκόνης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/3/2024 | 12:46

Βαρομετρικό χαμηλό, που πλησιάζει τη χώρα μας από την Αφρική, θα επηρεάσει τον καιρό τις επόμενες 48 χώρες, με κύριο χαρακτηριστικό τις λασποβροχές.

Στην επικείμενη αλλαγή του καιρού αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δημοσιεύοντας και κατατοπιστικούς χάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζέστη, σκόνη και νοτιάδες

Βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται να κινηθεί ανατολικά, βορειοανατολικά, με αποτέλεσμα τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών και ταυτόχρονα αφρικανικής σκόνης. Έτσι, λοιπόν, το επόμενο 48ωρο οι βροχές που αναμένουμε να πέσουν στη χώρα μας θα είναι λασποβροχές. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, όπου προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής εντοπίζουμε με το γράμμα «Χ» το βαρομετρικό χαμηλό, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω.

Έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα χαρακτηριστικά της άνοιξης είναι τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης, τα οποία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της ερημοποίησης γίνονται ολοένα και πιο συχνά, καθώς και πιο έντονα. Ένα επεισόδιο αφρικανικής σκόνης ξεκινά όταν κάποιο βαρομετρικό χαμηλό περάσει πάνω από ερημικές εκτάσεις ή περάσει κοντά από αυτές, δημιουργώντας συνθήκες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Αυτό συμβαίνει διότι σε ένα βαρομετρικό χαμηλό επικρατούν ανοδικές κινήσεις του ατμοσφαιρικού αέρα κι έτσι λοιπόν ποσότητες αφρικανικής σκόνης παρασύρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα της ατμόσφαιρας και σε συνδυασμό με τη γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία μετατοπίζονται ακόμη και σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Έχουν υπάρξει φορές όπου σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης κι όχι μόνο παρατηρήθηκε το φαινόμενο το χιόνι να αλλάζει χρώμα, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης. Οι κόκκοι σκόνης λειτουργούν σαν πυρήνες συμπύκνωσης, μεταβάλλοντας πολλές φορές τις διαδικασίες βροχόπτωσης – χιονόπτωσης – καταιγίδας τόσο ως προς την έντασή τους, αλλά και ως προς την εξέλιξή τους γενικότερα.

Ο κύκλος σκόνης στην ατμόσφαιρα προσομοιώνεται στις μέρες μας από τα μετεωρολογικά μοντέλα και μάλιστα με αρκετά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Στον χάρτη που ακολουθεί από το προγνωστικό μας μοντέλο παρουσιάζεται η προσομοίωση του επεισοδίου σκόνης, που θα απασχολήσει από τις επόμενες ώρες τη χώρα μας κι όχι μόνο, όπου τα πιο σκούρα χρώματα αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Με τους μηχανισμούς της υγρής και ξηρής εναπόθεσης, που διαθέτει η ατμόσφαιρα, αναμένεται η απομάκρυνση αυτής προς το τέλος της εβδομάδας μέχρι το επόμενο επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάρτης μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Λασποβροχές και ζέστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μετατόπιση αυτού του βαρομετρικού χαμηλού, όπως σημειώσαμε παραπάνω, θα οδηγήσει σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες τοπικά ενδέχεται να πλησιάσουν και τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου. Στην παραπάνω εξέλιξη σημαντικό ρόλο παίζει το πεδίο ανέμων, όπου, καθώς αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας, δημιουργεί τον καταβάτη άνεμο, έναν άνεμο, δηλαδή, ο οποίος καθώς κατέρχεται από ορεινούς όγκους θερμαίνεται περισσότερο, μιας και οδηγείται σε περιοχές μεγαλύτερης ατμοσφαιρικής πίεσης. Πρωταθλήτρια, βέβαια, στο φαινόμενο του καταβάτη ανέμου είναι η Κρήτη, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων καταγράφει τη μεγαλύτερη ένταση στους καταβάτες ανέμους και κατά συνέπεια τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό θα συμβεί και τώρα, όπου δεν είναι απίθανο να συναντήσουμε θερμοκρασίες προς τη βόρεια Κρήτη ακόμη και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στο επόμενο σετ χαρτών και με τους λευκούς κύκλους σημειώνουμε τις περιοχές όπου θα λάβει έντονα χώρα το φαινόμενο αυτό, ενώ στον τελευταίο χάρτη σημειώνουμε τη ζώνη καταιγίδων, που αναμένεται να σχηματιστεί προς τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας.

Θερμοκρασία, άνεμος, βροχόπτωση

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εύβοια: Κατήγγειλε απαγωγή της συζύγου του ‑ Τι βρήκε η Αστυνομία στο σπίτι στον Θεολόγο

Χτες

Ανδρας δήλωσε στην Αστυνομία πως η γυναίκα του είχε απαχθεί, όμως η αλήθεια αποδείχθηκε πολύ διαφορετική

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία: Η θάλασσα «τραβήχτηκε» πριν χτυπήσουν τα κύματα ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ο ισχυρότερος σεισμός στη χώρα από το 2022 άφησε πίσω του 51 νεκρούς, 113 τραυματίες και πάνω από 1.300 κατεστραμμένα σπίτια στο Φλόρες.

Απειλές με καραμπίνα σε βάρος υπαλλήλων της ΔΥΠΑ: Τι κατήγγειλε η Ομοσπονδία

Χτες

Ανεργος πολίτης φέρεται να απείλησε εργαζομένους της υπηρεσίας εξαιτίας προβλημάτων με την προπληρωμένη κάρτα ανεργίας.

Τουρκία: Ζήλεψαν τη δόξα του Νόλαν με την «Οδύσσεια» ‑ Ξαφνικά βρήκαν τη σπηλιά του Ομήρου

Χτες

Στο Μπόρνοβα της Σμύρνης, γνωστό ως «Κοιλάδα του Ομήρου», ξέσπασε νέα διαμάχη για την καταγωγή του ποιητή μετά την επιτυχία της ταινίας «The Odyssey».

Τραμπ σε Ομάν: Ανατριχιαστική απειλή βομβαρδισμού αν εμπλακεί στο μέτωπο Ιράν‑ΗΠΑ

Χτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη χώρα του Κόλπου για τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν βιάζεται να κλείσει τον πόλεμο με το Ιράν.

Τραγωδία στη Σίφνο: Νεκροί τρεις επιβαίνοντες σε συντριβή ιδιωτικού ελικοπτέρου

Χτες

Ανάμεσα στα θύματα νιόπαντρο ζευγάρι Βρετανών τουριστών που βρισκόταν στο νησί για το γαμήλιο ταξίδι του, ενώ ο χειριστής ήταν Έλληνας απόστρατος της Αεροπορίας Στρατού.

Ηλικιωμένος δέχθηκε επίθεση από μετανάστη που τον βίαζε επί 20 λεπτά έξω από ναό ‑ «Ήθελα να τον βοηθήσω»

Χτες

Ο 33χρονος Μπρούκε Ντσεαλιάνε κρίθηκε ένοχος για αρπαγή και σeξουαλική κακοποίηση ηλικιωμένου σε αύλειο χώρο εκκλησίας - «Ήταν μεθυσμένος και ήθελα να τον βοηθήσω», δήλωσε

Βγήκε για βόλτα και ανακάλυψε θησαυρό 900 ετών: Πάνω από 2.150 ασημένια νομίσματα κρυμμένα σε πήλινο δοχείο

Χτες

Κρυμμένος σε εποχή πολιτικής αναταραχής, ένας πλούτος ασύλληπτος για απλό άνθρωπο

Αυτή είναι η αιτία θανάτου της Χέιντεν Πανετιέρ, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες

Χτες

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για τη 36χρονη ηθοποιό

Ιός Δυτικού Νείλου: Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τα περισσότερα κρούσματα – Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε

Χτες

Ποιοι εμφανίζουν συμπτώματα και τι ακολουθεί μετά από το τσίμπημα κουνουπιού

Τουρκία: Φρίκη με γυναίκα που μαχαιρώθηκε και έπεσε από τον 5ο όροφο ‑ Ο δράστης ομολόγησε σε βίντεο

Χτες

Ο δράστης είχε μπει σε αμόκ και, αφού την πέταξε από τον 5ο όροφο, έριξε πάνω της βαριά αντικείμενα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.