E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η ιστορική pub που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς και παραλίγο να χαθεί από την ανθρώπινη απληστία

Τούβλο - τούβλο χτίστηκε ξανά

Η ιστορική pub που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς και παραλίγο να χαθεί από την ανθρώπινη απληστία
@Sophia Evans/The Observer
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το 2015, η Patsy Lord, η τότε διευθύντρια της pub Carlton Tavern στη γειτονιά Maida Vale του Λονδίνου, έφυγε από το μαγαζί τη Δευτέρα του Πάσχα, επειδή οι τότε ιδιοκτήτες της είπαν ότι έπρεπε να κάνουν μια απογραφή. Δύο μέρες αργότερα, επέστρεψε στη δουλειά μόνο και μόνο για να βρει ένα σωρό από τούβλα και σπασμένα γυαλιά στη θέση του κτιρίου.

Η pub Carlton Tavern ήταν το μόνο κτίριο στον δρόμο που δεν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και βρισκόταν κοντά στο να αποκτήσει τον τίτλο διατηρητέου κτιρίου Βαθμού ΙΙ από το Historic England. Αλλά από απληστία και υπερβολικό ζήλο, ένας κατασκευαστής ακινήτων του οποίου η αίτηση να μετατρέψει το Carlton σε πολυτελή διαμερίσματα είχε ήδη απορριφθεί, κατεδάφισε ολόκληρο το κτίριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήταν ένα σοκ. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή», είπε η δημοτική σύμβουλος του Γουέστμινστερ Rita Begum στο ITV. «Πέρασα μόλις την προηγούμενη μέρα και υπήρχαν άνθρωποι που έπιναν μέσα στην pub, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Θα το επιβεβαίωναν ως διατηρητέο κτήριο την Τετάρτη. Νομίζω ότι οι εργολάβοι ανακάλυψαν ότι θα γινόταν διατηρητέο κτίριο και γι' αυτό το κατέστρεψαν. Όλη η κοινότητα είναι σε σοκ. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς έγκριση;», συμπλήρωσε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαν, αλλά το έκαναν έτσι κι αλλιώς. Τον Μάιο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο του Westminster εξέδωσε μια «άνευ προηγουμένου» εντολή στην εταιρεία CLTX Ltd, απαιτώντας από τον εργολάβο με έδρα το Τελ Αβίβ να «αναδημιουργήσει το κτίριο ακριβώς όπως ήταν αμέσως πριν από την κατεδάφισή του». Και το Συμβούλιο δεν επρόκειτο να δεχτεί μια μισή προσπάθεια ώστε να επαναφέρει πίσω το Carlton. Έτσι διέταξαν την CLTX να το ξαναχτίσει τούβλο - τούβλο.

Έξι χρόνια αργότερα, μετά από τις αδιάκοπες προσπάθειες των ντόπιων, η Carlton Tavern, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στις 12 Απριλίου του 2021, εν μέσω lockdown βέβαια, αλλά θα ήταν η πρώτη ημέρα που θα επιτρεπόταν σε pub και εστιατόρια να εξυπηρετούν που κάθονται σε εξωτερικούς χώρους. «Ο κόσμος είπε ότι ήταν αδύνατο», είπε στον Guardian η Polly Robertson, μια πό τους κατοίκους που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια «Rebuild the Carlton Tavern». «Πολλοί άνθρωποι είπαν, "Polly, δεν αξίζει τον κόπο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα". Και απλώς σκέφτηκα, όχι δεν πρόκειται να το αφήσω να γίνει».

Όταν το συμβούλιο διέταξε μια σχεδόν πανομοιότυπη ανακατασκευή, δεν αστειεύονταν, γιατί ήταν ζωτικής σημασίας για την Historic England να διασφαλιστεί ότι η νέα Carlton θα ήταν σχεδόν ίδια με την προκάτοχό της. «Πήρε (σ.σ. Historic England) ένα δείγμα από κάθε τούβλο, τράβηξε φωτογραφίες και τεκμηρίωσε τα πάντα», είπε η Robertson. «Και για να είμαστε δίκαιοι με την CTLX, έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Φαίνεται φανταστικό».

Δεν έπρεπε να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο βέβαια. Σύμφωνα με δήλωση του 2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ, η κατεδάφιση «απαιτούσε την έγκριση του συμβουλίου» και «δεν ζητήθηκε ούτε ελήφθη τέτοια έγκριση». Η ιστορική αξία του κτιρίου είχε ληφθεί υπόψιν και η απόφαση δεν αργούσε. «Ο χώρος ήταν εξαιρετικά καλά διατηρημένος εξωτερικά και εσωτερικά», είπε ένας εκπρόσωπος στο Architects' Journal εκείνη την εποχή.

Ωστόσο ο εργολάβος βιάστηκε από απληστία και παραλίγο το μοναδικό κτίριο σε αυτόν τον δρόμο που σώθηκε από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να μετατραπεί σε ακόμη ένα κτίριο με πολυτελή διαμερίσματα. Εκεί το κτίριο σώθηκε. Εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, κτίρια λαμβάνουν επιχορήγηση από τον ΕΣΠΑ για να γίνουν εκκλησιαστικά μουσεία, και στο τέλος μετατρέπονται σε AirBnb. Και δεν υπάρχει καμία αντίδραση…

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Πριν 5 ώρες

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Πριν 5 ώρες

Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Πριν 5 ώρες

Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα

Πριν 5 ώρες

Αν ποτε βρεθείς σε μια από αυτές θα καταλάβεις γιατί οι παραλιακές εκκλησίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας

Η γυναίκα που έζησε για έναν χρόνο σύμφωνα με τη Βίβλο

Πριν 5 ώρες

Έγραψε την εμπειρία της σε βιβλίο

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Χτες

Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Χτες

Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Προχτές

Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Προχτές

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Προχτές

«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.