E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

5 αναπάντεχα οφέλη του οpγασμού

Σημαντικός για τη σχέση και την υγεία

5 αναπάντεχα οφέλη του οpγασμού
Photo by Niki Sanders on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η σωματική οικειότητα είναι ένα ζωτικό μέρος των σχέσεων. Όταν το σeξ γίνεται δευτερεύον, τα ζευγάρια μπορεί να αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένα μεταξύ τους και ζητήματα όπως η κακή επικοινωνία και το άγχος μπορεί να ξεσπάσουν σε σύγκρουση.

Όμως, ενώ η σeξουαλική οικειότητα είναι σημαντική για να κρατήσει τους συντρόφους δεμένους και ευτυχισμένους, τα οφέλη της σeξουαλικής ευχαρίστησης δεν σταματούν εδώ. Οι τακτικοί οpγασμοί συνοδεύονται από μια σειρά από οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο οργασμός είναι η κορυφή της σeξουαλικής διέγερσης και προκαλεί έντονα συναισθήματα ευχαρίστησης», λέει η Monique De Four Jones, MD, συνεργάτης επικεφαλής τοκετού στο Γυναικείο Νοσοκομείο Katz στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ στο Χέμπστεντ.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι οργασμοί οδηγούν σε καλύτερη υγεία:

1. Καλύτερη διάθεση

Κατά τη διάρκεια ενός οpγασμού, το σώμα απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία είναι γνωστή ως η ορμόνη της «ευτυχίας» ή της «καλής αίσθησης». Πυροδοτείται από οτιδήποτε δίνει σε κάποιον ευχαρίστηση, συμπεριλαμβανομένου του οpγασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ντοπαμίνη δρα σε περιοχές του εγκεφάλου για να σας δώσει συναισθήματα ευχαρίστησης, ικανοποίησης και κινήτρου», λέει ο Δρ Ντε Φουρ Τζόουνς. «Επίσης, ενεργοποιεί το μονοπάτι ανταμοιβής στον εγκέφαλο που σε κάνει να επιθυμείς περισσότερο αυτές τις δραστηριότητες».

Η ντοπαμίνη και άλλες ορμόνες που τονώνουν τη διάθεση και απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σeξ, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της βαζοπρεσίνης και της ωκυτοκίνης (η ορμόνη της «αγάπης») μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες του σώματος.

Ενώ η κορτιζόλη είναι σημαντική για πολλές σωματικές λειτουργίες, η υπερβολική ποσότητα της στο σώμα μας με την πάροδο του χρόνου λόγω του χρόνιου στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και διαταραχή του ύπνου..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Βελτιώνει τον ύπνο σας

Επειδή ο οpγασμός μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στη μείωση του στρες, πιστεύεται ότι βοηθά στην προώθηση του καλύτερου ύπνου, λέει ο De Four Jones. Μια μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2023 στο περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι το 75% των συμμετεχόντων ανέφεραν καλύτερο ύπνο μετά το σeξ ή έναν οpγασμό κοντά στην ώρα του ύπνου.

Σε μια άλλη μελέτη, 250 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για 14 συνεχόμενες ημέρες σχετικά με τις αντιλήψεις τους για το πώς το σeξ και ο οpγασμός επηρέασαν τον ύπνο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σeξ με τον οpγασμό συσχετίστηκε με σημαντικές βελτιώσεις στον λανθάνοντα ύπνο (τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κάποιος) και στην ποιότητα του ύπνου.

3. Ενισχύεται το πυελικό σας έδαφος

Ενώ η έρευνα είναι περιορισμένη, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι οpγασμοί μπορεί να ενισχύσουν το πυελικό έδαφος. Η αντοχή του πυελικού εδάφους είναι σημαντική γιατί μπορεί να αποτρέψει την ακράτεια ούρων και κοπράνων και να βελτιώσει τη σeξουαλική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexυal Medicine τον Μάιο του 2022 παρατήρησε 55 γυναίκες που είχαν γεννήσει ένα παιδί και είχαν υποβληθεί σε κολπικούς τοκετούς χωρίς επιπλοκές. Περίπου οι μισές συμβουλεύτηκαν να κάνουν καθημερινές ασκήσεις Kegel (μια γνωστή μέθοδος για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους) ενώ οι άλλες μισές έλαβαν οδηγίες να ξεκινήσουν να φτάνουν σε οpγασμό μέσω αυτοδιέγερσης ή με βοήθεια από τον σύντροφο μαζί με καθημερινές ασκήσεις Kegel. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση για έξι μήνες και διαπίστωσαν ότι η σeξουαλική λειτουργία και η ικανότητα χαλάρωσης του πυελικού εδάφους ήταν σημαντικά υψηλότερες στην ομάδα οpγασμού.

4. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα πολλά οφέλη για την υγεία μας μέσω της σεξουαλικής ευχαρίστησης, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου στρες και του βελτιωμένου ύπνου, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε θετικά αποτελέσματα για την καρδιά, λέει ο De Four Jones.

Η επιστημονική έρευνα το υποστηρίζει και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο οpγασμός και η σeξουαλική δραστηριότητα έχουν διαρκή οφέλη για τους καρδιοπαθείς.

Σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 στο European Journal of Preventive Cardiology, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις με 495 επιζήσαντες καρδιακής προσβολής ηλικίας 65 ετών και άνω σχετικά με τη σeξουαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους. Διαπίστωσαν ότι η επιστροφή σε ένα φυσιολογικό ή αυξημένο επίπεδο σeξουαλικής δραστηριότητας κατά τους πρώτους έξι μήνες συσχετίστηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου τις επόμενες δύο δεκαετίες.

5. Ανακουφίζει από τον πόνο

Οι ίδιες ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οpγασμού που παίζουν ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου μπορεί επίσης να μειώσουν τον πόνο, λέει ο De Four Jones.

«Πιστεύεται ότι οι μεγάλες ποσότητες ενδορφινών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ενός οpγασμού μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στον πόνο», εξηγεί.

Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον οpγασμό ως μια μορφή ανακούφισης από τον πόνο. Σε μια μελέτη παρατήρησης 304 ατόμων με ημικρανία και 96 ατόμων με αθροιστικούς πονοκεφάλους, το 60% των πασχόντων από ημικρανία ανέφεραν ανακούφιση από τον πόνο με τη σeξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Μεταξύ των ατόμων με αθροιστικούς πονοκεφάλους, το 37% ανέφερε επίσης βελτίωση.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Wabi sabi: Πώς ο ιαπωνικός τρόπος ζωής μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την ευτυχία στη ζωή σου

Σήμερα

Μπορεί το wabi sabi να θυμίζει ιαπωνική κουζίνα, όμως δεν έχει να κάνει με συνταγές, αλλά με την ευτυχία μας!

Το φυτό που είναι επικίνδυνο να έχετε σπίτι σας

Σήμερα

Προκαλεί μέχρι και θάνατο

Κέρδισε χρόνιας ζωής με τη πιο ωραία κίνηση

Χτες

Η έρευνα που θα μας φέρει πιο κοντά

Πως να φτιάξεις πίτσα με καρπούζι

Χτες

Δεν είναι αυτό που ίσως καταλάβατε

Διακοπές στην Κύθνο: Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις

Χτες

Το πανέμορφο Κυκλαδονήσι που ίσως να έχεις σκοπό να πας φέτος διακοπές!

Το φυτό που φέρνει τύχη και βελτίωση των οικονομικών σου

Χτες

Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι ο πλούτος και η ευημερία το ακολουθούν

Αυτό το Instagram προφίλ αναζητά το καλύτερο σουβλάκι της χώρας

Προχτές

Πού θα φάμε το καλύτερο ελληνικό «βρώμικο»

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε φυτά από ανθοκομικές εκθέσεις

Προχτές

Όλα τα tips για να αγοράζεις πάντα τα καλύτερα φυτά!

Τα καφέ ‑ εστιατόρια των μουσείων της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείς

Προχτές

Τα Μουσεία της Αθήνας εκτός από φάροι του πολιτισμού, μπορεί να είναι και φάροι της γαστρονομίας!

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.