E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στήνουν νέα Ίμια οι Τούρκοι ‑ «Casus Belli» τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο

Γιατί οι Τούρκοι θέλουν να στήσουν νέα… Ίμια λίγες εβδομάδες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντoγάν;

Στήνουν νέα Ίμια οι Τούρκοι ‑ «Casus Belli» τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/4/2024 | 14:52

Λίγες εβδομάδες πριν την επικείμενη (εκτός απροόπτου) συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντoγάν οι Τούρκοι ταράσσουν τα ήρεμα νερά και πολιτικοποιούν ένα θέμα όπως αυτό με τα θαλάσσια πάρκα με στόχο να αμφισβητήσουν γι' άλλη μια φορά την εθνική μας κυριαρχία.

Με αφορμή τη δημιουργία από την Ελλάδα δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανέφεραν η Άγκυρα βρίσκεται σε επιφυλακή για να «προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη της στο Αιγαίο και να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet, πηγές του τουρκικού ΥΕΘΑ απάντησαν ως εξής σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δε θα γίνουν αποδεκτά και δε θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Οι παραπάνω δηλώσεις πηγών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, όταν η τουρκική προκλητικότητα είχε χτυπήσει «κόκκινο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και δεν είναι μόνο αυτό. Την ώρα που τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κάνουν πολύ σκληρή επiθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, ρίχνει… κι άλλο λάδι στη φωtιά.

Ειδικότερα, ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε πως «με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα σαμποτάρει τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία» και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

«Ενώ οι προσπάθειες εξομάλυνσης συνεχίζονται με ωραίο τρόπο, η Ελλάδα διοργανώνει Διάσκεψη για τους Ωκεανούς. Θέλει να ανακηρύξει το Αιγαίο σε θαλάσσιο πάρκο. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα ότι η διπλωματία δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και ότι η Τουρκία δε θα αποδεχθεί αυτή την προσέγγιση στις θάλασσες», επισημαίνει σε δήλωσή του, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικητικής και Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ πρόσθεσε: «Tο τελευταίο διάστημα, υπήρξε μια διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και ημών. Ενώ όλες οι προσπάθειες εξομάλυνσης συνεχίζονταν με ωραίο τρόπο, υπήρξε ένα βήμα που προκαλεί ανησυχία. Η Ελλάδα διοργανώνει ένα συνέδριο για τους ωκεανούς.

Προσανατολίζεται στο να ανακηρύξει δύο περιοχές στο Αιγαίο και το Ιόνιο ως θαλάσσιο πάρκο. Θεωρούμε τη μονομερή ανακήρυξη θαλάσσιου πάρκου, η οποία σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης, ως μονομερή παραβίαση. Ξεκαθαρίζουμε ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει προσεγγίσεις για την ανακήρυξη θαλάσσιου πάρκου καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Ελπίζουμε να ενεργήσουν με σύνεση».

Γίνεται σαφές ότι το καθεστώς Ερντoγάν έψαχνε εδώ και καιρό μια αφορμή για να επανέλθει στα παλιά… Στην πεπατημένη των εντάσεων και των προκλήσεων, των παρανομιών. Και βρήκε την ευκαιρία με ένα περιβαλλοντικό θέμα! Προφανώς και το θέμα δεν είναι τα πάρκα. Ούτε και το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά η διαχρονική πολιτική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση των Τούρκων στηρίζεται στην ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι ότι «οι Έλληνες πάνε να κατοχυρώσουν τα νησιά τους και εμείς πρέπει να τους σταματήσουμε».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κρίση στα Ίμια ξεκίνησε περίπου με τα ίδια δεδομένα με αφορμή ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει πέντε μήνες πριν τον Φεβρουάριο του 1995 από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Αιγαίου για τη δημιουργία υποδομών σε 12 μικρά νησάκια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Απάντηση Δένδια

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα θαλάσσια πάρκα, τόνισε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό. «Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς, δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας, και η Ελλάδα θα την ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

«Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας» ξεκαθάρισε από πλευράς του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται σαφές ότι το κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχει επιδεινωθεί και μένει να αποδειχθεί αν αυτό επηρεάσει την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόστολος Σίσκος: Νταμπλ μεταλλίων με πανελλήνιο ρεκόρ στο Ευρωπαϊκό κολύμβησης

Χτες

Ο Ολυμπιονίκης του Ολυμπιακού ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βάθρο στο Παρίσι, πίσω μόνο από τον Ούγγρο Ρίτσαρντ Μάρτον και τον Γάλλο Λεόν Μαρσάν.

Τροχαίο στον Βαρνάβα: Νεκρή 74χρονη που έπεσε με το αυτοκίνητό της σε ρέμα

Χτες

Οι εθελοντές πυροσβέστες εντόπισαν αρχικά τη γυναίκα με σφυγμό στο αναποδογυρισμένο όχημα, όμως η άτυχη οδηγός δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Ρόδος: Με ντουντούκες διώχνει το Λιμενικό λουόμενους από επικίνδυνο τραμπολίνο

Χτες

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη χρήση της ιστορικής κατασκευής στην παραλία Έλλη λόγω σοβαρών προβλημάτων στατικότητας.

Καιρός: Νέα έντονη θερμή εισβολή στο προσκήνιο ‑ Πότε επιστρέφουν τα 40άρια

Χτες

Το σκηνικό δροσιάς του Αυγούστου φαίνεται πως ανατρέπεται σύντομα, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική αναμένεται να φέρουν ξανά αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το αυστηρό μήνυμα Λαβρόφ στον Ερντογάν: Το «διπλό παιχνίδι» της Τουρκίας και η ενόχληση της Μόσχας

Χτες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανοιχτά τη δυσφορία του Κρεμλίνου για την τακτική της Αγκυρας να ισορροπεί ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα.

Δωρεάν διόδια: Ποιοι οδηγοί δεν πληρώνουν και πώς θα κάνετε την αίτηση

Χτες

Όλες οι πληροφορίες για τις ευπαθείς ομάδες και τα οχήματα που εξαιρούνται από το κόμιστρο στους αυτοκινητοδρόμους, καθώς και τα βήματα για την ψηφιακή αίτηση.

Αρση απαγορευτικού απόπλου: Οι νέες ώρες αναχώρησης των πλοίων από Ραφήνα και Λαύριο

Χτες

Το Λιμενικό καλεί τους επιβάτες να επικοινωνούν με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ την Κυριακή – Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι την Τρίτη.

Γέννησε το πρώτο της παιδί στα 62 της χρόνια: Το μήνυμα ελπίδας που έστειλε σε όλες τις γυναίκες

Χτες

Η Μαμπέλ Φρίας, παρότι βρισκόταν στην εμμηνόπαυση εδώ και πολλά χρόνια, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σοβαρό τροχαίο στον Έβρο: Έξι τραυματίες στο νοσοκομείο – Ανάμεσά τους και παιδιά

Χτες

Δύο οχήματα συγκρούστηκαν σφοδρά στον κάθετο άξονα Αρδανίου–Ορμενίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ατόμων, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρότερη κατάσταση.

Στέφανος Μάνος: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός και ιδρυτής των «Φιλελευθέρων» σε ηλικία 87 ετών

Χτες

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο πολυετής βουλευτής και υπουργός, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες φωνές του φιλελεύθερου χώρου στην Ελλάδα.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε ανοίγει η επέκταση προς Καλαμαριά – Τι ακολουθεί για τη δυτική πλευρά της πόλης

Χτες

Οι δοκιμές στη νέα γραμμή προχωρούν με στόχο την εμπορική λειτουργία εντός Αυγούστου, ενώ ήδη σχεδιάζεται το επόμενο μεγάλο έργο.

Μουτσάτσου κατά Καρυστιανού μετά τη διαρροή εσωτερικού μηνύματος: «Υποβαθμίζουν τη συνεισφορά μας επειδή φύγαμε»

Χτες

Απάντησε σε στελέχη της «Ελπίδας» σχετικά με τις υπόνοιες που είχαν αφήσει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.