E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στήνουν νέα Ίμια οι Τούρκοι ‑ «Casus Belli» τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο

Γιατί οι Τούρκοι θέλουν να στήσουν νέα… Ίμια λίγες εβδομάδες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντoγάν;

Στήνουν νέα Ίμια οι Τούρκοι ‑ «Casus Belli» τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/4/2024 | 14:52

Λίγες εβδομάδες πριν την επικείμενη (εκτός απροόπτου) συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντoγάν οι Τούρκοι ταράσσουν τα ήρεμα νερά και πολιτικοποιούν ένα θέμα όπως αυτό με τα θαλάσσια πάρκα με στόχο να αμφισβητήσουν γι' άλλη μια φορά την εθνική μας κυριαρχία.

Με αφορμή τη δημιουργία από την Ελλάδα δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανέφεραν η Άγκυρα βρίσκεται σε επιφυλακή για να «προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη της στο Αιγαίο και να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet, πηγές του τουρκικού ΥΕΘΑ απάντησαν ως εξής σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δε θα γίνουν αποδεκτά και δε θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Οι παραπάνω δηλώσεις πηγών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, όταν η τουρκική προκλητικότητα είχε χτυπήσει «κόκκινο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και δεν είναι μόνο αυτό. Την ώρα που τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κάνουν πολύ σκληρή επiθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, ρίχνει… κι άλλο λάδι στη φωtιά.

Ειδικότερα, ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε πως «με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα σαμποτάρει τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία» και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

«Ενώ οι προσπάθειες εξομάλυνσης συνεχίζονται με ωραίο τρόπο, η Ελλάδα διοργανώνει Διάσκεψη για τους Ωκεανούς. Θέλει να ανακηρύξει το Αιγαίο σε θαλάσσιο πάρκο. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα ότι η διπλωματία δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και ότι η Τουρκία δε θα αποδεχθεί αυτή την προσέγγιση στις θάλασσες», επισημαίνει σε δήλωσή του, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικητικής και Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ πρόσθεσε: «Tο τελευταίο διάστημα, υπήρξε μια διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και ημών. Ενώ όλες οι προσπάθειες εξομάλυνσης συνεχίζονταν με ωραίο τρόπο, υπήρξε ένα βήμα που προκαλεί ανησυχία. Η Ελλάδα διοργανώνει ένα συνέδριο για τους ωκεανούς.

Προσανατολίζεται στο να ανακηρύξει δύο περιοχές στο Αιγαίο και το Ιόνιο ως θαλάσσιο πάρκο. Θεωρούμε τη μονομερή ανακήρυξη θαλάσσιου πάρκου, η οποία σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης, ως μονομερή παραβίαση. Ξεκαθαρίζουμε ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει προσεγγίσεις για την ανακήρυξη θαλάσσιου πάρκου καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Ελπίζουμε να ενεργήσουν με σύνεση».

Γίνεται σαφές ότι το καθεστώς Ερντoγάν έψαχνε εδώ και καιρό μια αφορμή για να επανέλθει στα παλιά… Στην πεπατημένη των εντάσεων και των προκλήσεων, των παρανομιών. Και βρήκε την ευκαιρία με ένα περιβαλλοντικό θέμα! Προφανώς και το θέμα δεν είναι τα πάρκα. Ούτε και το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά η διαχρονική πολιτική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση των Τούρκων στηρίζεται στην ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι ότι «οι Έλληνες πάνε να κατοχυρώσουν τα νησιά τους και εμείς πρέπει να τους σταματήσουμε».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κρίση στα Ίμια ξεκίνησε περίπου με τα ίδια δεδομένα με αφορμή ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει πέντε μήνες πριν τον Φεβρουάριο του 1995 από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Αιγαίου για τη δημιουργία υποδομών σε 12 μικρά νησάκια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Απάντηση Δένδια

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα θαλάσσια πάρκα, τόνισε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό. «Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς, δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας, και η Ελλάδα θα την ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

«Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας» ξεκαθάρισε από πλευράς του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται σαφές ότι το κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχει επιδεινωθεί και μένει να αποδειχθεί αν αυτό επηρεάσει την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα, ανάμεσά τους τρία παιδιά

Χτες

Ένας από τους τραυματίες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σοβαρή κατάσταση

Από σήμερα σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας: Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση

Χτες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα της βουλής χθες ανέλυσε τις αλλαγές που φέρνει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος

Κρήτη: Πέθανε η 44χρονη που έπαθε ανακοπή στο κέντρο του Ηρακλείου μπροστά στο παιδί της

Χτες

Η γυναίκα κατέρρευσε στη μέση του δρόμου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν επανήλθε

Μεξικό: Χαμός σε γάμο ‑ 100 καλεσμένοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Χτες

Βίντεο από τις πρώτες βοήθειες στους προσκεκλημένους

Σοκ: Ακρωτηρίασαν γνωστό μοντέλο λόγω κρυοπαγημάτων

Χτες

Ανέβηκε σε βουνό ύψους 6.476 μέτρων στο Νεπάλ αλλά υπέστη κρυοπαγήματα και επέστρεψε μ` ένα δάχτυλο λιγότερο - Superwoman, τη χαρακτήρισαν οι θαυμαστές της

Ρώσοι κατάσκοποι στη Χαλκιδική: Η περιβόητη ομάδα με κωδική ονομασία «29155» και οι φόνοι με αέριο

Χτες

Οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι δεν είχαν δράσει στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει η ΕΥΠ

Διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι του Συντάγματος για τη Γάζα

Χτες

Κόκκινο χρώμα στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος για τους αμάχους στη Γάζα

Γυναίκα έχασε το παιδί της στο κέντρο του Ηρακλείου και έπαθε ανακοπή

Χτες

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε άγνωστη κατάσταση

Οριστικό: Νέο ποινολόγιο στα σχολεία που αφορά μαθητές και γονείς

Χτες

Επιστρέφουν η πενθήμερη αποβολή και η αλλαγή σχολείου

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.