E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα
Φωτογραφία από Pavel Danilyuk
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/4/2024 | 11:17

Πόσοι δικαιώθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Έξτρα φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ γλιτώνει το 25% των φορολογούμενων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, αναζητώντας το δίκιο τους. Οι φορολογούμενοι, δικαιώθηκαν καθώς η ΔΕΔ αφού εξέτασε τις υποθέσεις ακύρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το πρώτο δίμηνο του έτους 1.481 φορολογούμενοι προσέφυγαν στη ΔΕΔ αμφισβητώντας τις αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης. Από τους φακέλους που υποβλήθηκαν «έκλεισαν» οι 1.058. Με βάση τις αποφάσεις της επιτροπής δικαιώθηκαν 258 φορολογούμενοι δηλαδή το 24,3%, 784 αιτήσεις απορρίφθηκαν, για 4 υποθέσεις δηλώθηκε παραίτηση και οι υπόλοιπες 12 απορρίφθηκαν σιωπηρά χωρίς να εξεταστούν. Πάντως πολλοί από τους φορολογούμενους που η αίτηση τους απορρίφθηκε προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Το 2023 στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών προσέφυγαν 6.956 φορολογούμενοι αμφισβητώντας πράξεις της φορολογικής διοίκησης και εξετάστηκαν 6.527 υποθέσεις φορολογουμένων και επιχειρήσεων από τις οποίες έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.946 ή το 29,8%, πράγμα που σημαίνει ότι τρεις στους δέκα δικαιώθηκαν εν μέρει ή συνολικά.

Απορρίφθηκαν 4.268 προσφυγές ενώ 278 απορρίφθηκαν σιωπηρώς επειδή δεν εξετάστηκαν εντός της προθεσμίας των 120 ημερών. Για 35 προσφυγές οι φορολογούμενοι δήλωσαν στη συνέχεια παραίτηση και οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση το ισχύον καθεστώς κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή, οφείλει πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη και για την άσκηση της ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και πρέπει να αναφέρει τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου, την προσβαλλόμενη πράξη, τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του, τη διεύθυνση για τις κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boeing: Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη

Σήμερα

Πριν από λίγες εβδομάδες είχε αυτοκτονήσει πρώην υπάλληλος της εταιρείας ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα παραγωγής και ασφαλείας

Φωτιά τώρα στη Βοιωτία ‑ Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Σήμερα

Μεγάλη φωτιά στην Αγία Τριάδα Βοιωτίας

Φρiκη στην Κρήτη: Βίντεο «καίει» το νονό που βiαζε το βαφτιστήρι του

Σήμερα

O 51χρονος ισχυρίστηκε πως είναι «άρρωστος»

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

Σήμερα

Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής

Βούλα: «Βλέπουν» κόντρες μηχανών πίσω από την παράσυρση της 72χρονης από δύο μοτοσικλέτες

Σήμερα

Ο σύζυγός της άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδε δύο μηχανές να έρχονται από το φανάρι η μία δίπλα από την άλλη με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Γιατί δεν μπορεί ο ιός της γρίπης των πτηνών να προκαλέσει, προς το παρόν, πανδημία

Σήμερα

Διευκρινίσεις από τον αναπληρωτή καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη

Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς

Σήμερα

«Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη ``Μαύρη Μέρα"" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.