E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ισραήλ: Ημέρες Βιετνάμ στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ από φιλοπαλαιστίνιους

Παγκόσμιος ξεσηκωμός

Ισραήλ: Ημέρες Βιετνάμ στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ από φιλοπαλαιστίνιους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/5/2024 | 08:52

«Αντισημιτικοί όχλοι έχουν καταλάβει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ζητούν την εξόντωση του Ισραήλ, επιτίθενται σε Εβραίους φοιτητές, επιτίθενται σε Εβραίους καθηγητές. Αυτό θυμίζει αυτό που συνέβη στα γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1930. Είναι ασυνείδητο. Πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα. Αλλά δεν συνέβη αυτό».

Με αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον του κύματος διαμαρτυριών και διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που στη Γάζα έχει ξανανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος με βοήθεια να μπαίνει για πρώτη φορά από το Μπέιτ Χανούν (τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα) και την ώρα που στο Ισραήλ βρίσκεται αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επανεκκινώντας συζητήσεις για ανακωχή, οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται και σε γαλλικά πανεπιστήμια.

Στις ΗΠΑ πολλά από τα «πολιορκούμενα» και κατειλημμένα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας- κάτι πολύ σπάνιο αφού τα περισσότερα διαθέτουν ιδιωτικούς –οπλισμένους- φρουρούς ή δικά τους αστυνομικά τμήματα, καταδεικνύοντας σε πόσο μεγάλο βαθμό έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε 109 διαδηλωτές στο Κολούμπια (όπου χρησιμοποιήθηκαν drones και στρατιωτικές τακτικές για την αντιμετώπιση των καταληψιών και την εκκένωση του ιδρύματος) και 173 άλλους διαδηλωτές στο City College, στο κέντρο του Μανχάταν, στις 30 Απριλίου. Στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον - το οποίο διαθέτει το δικό του αστυνομικό τμήμα της πανεπιστημιούπολης - ο πρόεδρος του πανεπιστημίου έλαβε επίσης την απόφαση να καλέσει την αστυνομία του Μάντισον.

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, την Τετάρτη, η αστυνομία με εξοπλισμό ταραχών αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει τους φοιτητές που αποχώρησαν φωνάζοντας «κάτω η κατοχή». Πάνω από 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ να δηλώνει ότι «αυτοί οι διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή». «Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες γεμάτες μίσος και αντισημιτισμό σε οποιοδήποτε δημόσιο κολέγιο ή πανεπιστήμιο του Τέξας θα πρέπει να αποβληθούν», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Διαμαρτυρίες έχουν επίσης ξεσπάσει στο Γέιλ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στο Μπράουν. Στο Χάρβαρντ, οι φοιτητές ξεκίνησαν να στήνουν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη. Σε διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πάνω από 130 άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα, ενώ άλλα εννέα άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με πληροφορίες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Με τους φιλοπαλαιστινίους διαδηλωτές να απαγορεύουν την είσοδο σε Εβραίους φοιτητές και να απαιτούν από τα πανεπιστήμια να αποεπενδύσουν από το Ισραήλ, ο Νετανιάχου χαρακτηρίζει αυτές τις διαδηλώσεις «φρικτές», «αντισημιτικές» και καλεί να λήξουν. «Αν τους ακούσετε, λένε θάνατος στο Ισραήλ, αλλά λένε και θάνατος στις ΗΠΑ», είπε ο Νετανιάχου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι στο Ισραήλ –όσο και σε μια μερίδα του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες- πολλοί αναφέρονται στις διαμαρτυρίες ως «επιχείρηση της Χαμάς για κατάληψη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre υποβάθμισε τις διαμαρτυρίες και δήλωσε ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου. Είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «πιστεύει ότι η ελευθερία του λόγου, η συζήτηση και η μη διάκριση στις πανεπιστημιουπόλεις είναι σημαντικές». Ο Λευκός Οίκος είχε καταδικάσει νωρίτερα τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ήρθε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες κατά την επίσκεψή του στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια χθες, την οποία κατήγγειλε ως "κυριαρχία του όχλου" και "ιό του αντισημιτισμού". Η πρότασή του να επιστρατευτεί η Εθνοφρουρά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς σε πολλούς ξύπνησε μνήμες από τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1970.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο στην Τουρκία: Θρήνος για την 67χρονη Νικολέτα Διαμαντάκου ‑ Η τελευταία φωτογραφία

Ελλάδα Πριν 9 ώρες

Τραγικό θάνατο βρήκε η Νικολέτα Διαμαντάκου ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας του κόμματος Κοινωνία Αξιών

Μενίδι: Κυνικός και αποφασισμένος ο δολοφόνος – Τι κατέθεσε η κόρη του στους αστυνομικούς

Ελλάδα Πριν 9 ώρες

Τα όσα είπε o δράστης της δολοφονίας στους αστυνομικούς προκαλούν οργή

Μενίδι: «Με παρακολουθούσε, απειλούσε πως θα μας κάψει» ‑ Τι είχε καταγγείλει η 40χρονη

Ελλάδα Χτες

Όσα κατέθεσε στην αστυνομία την τελευταία φορά που κατήγγειλε τον 50χρονο για ενδοοικογενειακή βία στις 7 Μαΐου

Δημοψήφισμα στις 20 Οκτωβρίου για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ

Ελλάδα Χτες

Η προτεινόμενη ημερομηνία για το δημοψήφισμα στηρίχθηκε από συνολικά 56 βουλευτές στη Βουλή των 101 μελών

Πέθανε ο Θανάσης Μπάφας

Ελλάδα Χτες

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος και αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων

Σοκάρει νεαρή σύζυγος και μητέρα: «Έχει προσπαθήσει να με σκοτώσει 3 φορές»

Ελλάδα Χτες

«Έβαλε φωτιά στο σπίτι και μου έκοψε τα φρένα»

Πρόβλεψη – σοκ για έναν πυρηνικό πόλεμο: Σε 72 ώρες θα πεθάνουν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Ελλάδα Χτες

Τι θα συμβεί στο εφιαλτικό σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου.

Μενίδι: Σοκαριστικό ηχητικό ντοκουμέντο με τις απειλές που δεχόταν

Ελλάδα Χτες

Τα ουρλιαχτά και οι εκκλήσεις της 40χρονης για βοήθεια λίγες μέρες πριν τη δολοφονία της

Μενίδι: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της 40χρονης στη μέση του δρόμου

Ελλάδα Χτες

Στο βίντεο διακρίνεται η άτυχη γυναίκα να κείτεται στο οδόστρωμα μετά το μοιραίο μαχαίρωμα στην κοιλιακή χώρα

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.