E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιους παρακολουθεί η εφορία – Με το νέο ειδικό λογισμικό οι ελεγκτές «βλέπουν» τραπεζικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Ειδική Μονάδα Διασταυρώσεων δημιουργεί η ΑΑΔΕ

Ποιους παρακολουθεί η εφορία – Με το νέο ειδικό λογισμικό οι ελεγκτές «βλέπουν» τραπεζικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια
Freepik
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 2/6/2024 | 09:28

Το «όπλο» των διασταυρώσεων επιστρατεύει η εφορία προκειμένου να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα και «μαύρο χρήμα» και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ έχουν λάβει εντολή να αναζητήσουν εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία από βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναδρομικές αποδοχές, εισοδήματα από το εξωτερικό, εισοδήματα από ακίνητα.

Για να «τρέξουν» γρηγορότερα οι έλεγχοι συστήνεται ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων η οποία θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συγκριτική αξιολόγηση και σκανάρισμα κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουν οι ελεγκτές και στις διασταυρώσεις των τραπεζικών καταθέσεων με τη χρήση του νέου λογισμικού με την ονομασία Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ) θα επιτρέπει στους φοροελεγκτές να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallet) και να λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους: από τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλιστεί σε θυρίδες τραπεζών μέχρι τις πάσης φύσεως συναλλαγές μέσω «πλαστικού χρήματος» και τις κινήσεις για αποπληρωμές δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών, επιχειρηματικών).

Οκτώ ελεγκτικοί στόχοι θα βρεθούν στην αιχμή των διασταυρώσεων:

  1. Διασταύρωση δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022. Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν δεκάδες ξενοδοχεία, τα οποία ερευνώνται ως προς τη δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές διανυκτέρευσης με βάση τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Booking.com. Στόχος να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν με βάση τα στοιχεία αυτά πληρώνονται οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο.
  2. Διασταυρώσεις για συμμόρφωση του προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής συμφωνίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και των ψηφιακών πλατφορμών Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, περυσι διασταυρώθηκαν τα στοιχεία και διαπιστώθηκαν 18.657 καταχωρήσεις ακινήτων που δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή δεν ήταν έγκυρος και ζητήθηκε να απενεργοποιηθούν οι καταχωρήσεις, ενώ τους επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα από την ΑΑΔΕ.
  3. Διασταυρώσεις τραπεζικών καταθέσεων. Το νέο λογισμικό που δέχεται στοιχεία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα «διαβάζει» σε χρόνο ρεκόρ, τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, καταθέσεις, χορηγήσεις, θυρίδες, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ακόμη και «ηλεκτρονικά πορτοφόλια»και θα χτυπάει αυτόματα «καμπανάκι» για κάθε «ύποπτη» κίνηση.
  4. Διασταύρωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Θα πραγματοποιηθούν αυτόματες διασταυρώσεις των δηλώσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ. Με την αντιπαραβολή των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), η ΑΑΔΕ επιδιώκει να εντοπίσει επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν διαφορετικά στοιχεία στην Εφορία και άλλα στον ΕΦΚΑ.
  5. Διασταύρωση των φορολογητέων εκροών για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκατοντάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντοπίζονται σε αυτή την κατηγορία.
  6. Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Για τη διασταύρωση DAC1 έτους 2017 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν σχετικές επικοινωνιακές δράσεις συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος και υποβλήθηκαν 7.647 επιπλέον φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 13,0 εκατ. ευρώ.
  7. Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικές αποδοχές). Για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεις υποβλήθηκαν 66.008 τροποποιητικές ή/και αρχικές δηλώσεις για πρόσθετες αναδρομικές αποδοχές και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ.
  8. Διασταυρώσεις στοιχείων φορολογουμένων που δημιουργούν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη. Το 2023 ελέγχθηκαν και ειδοποιήθηκαν 732.509 φορολογούμενοι, εκ των οποίων συμμορφώθηκαν οι 460.111 οφειλέτες και κατέβαλαν ποσό ύψους 316,9 εκατ. ευρώ.
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Χτες

Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Χτες

Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Χτες

Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Χτες

Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Χτες

Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Χτες

Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής

«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα

Χτες

«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Μαθητής έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Δυτικής Αχαΐας ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου με σπασμούς

Χτες

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι μαθητής Γυμνασίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου μετά από χρήση ναρκωτικών

Γεωργιάδης: Η Κωνσταντοπούλου έβαλε τον Ρούτσι για να θαμπώσει την Καρυστιανού

Χτες

Όχι και να δώσω λεφτά στον Τσίπρα για το βιβλίο του, τον έχουμε πληρώσει 100 δισ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.