Σε αυτό το club στο Amsterdam μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου υπό έναν όρο ‑να μη χρησιμοποιήσεις το κινητό σου!
Πώς θα σου φαινόταν να αφήσεις το κινητό σου στην άκρη για να γνωρίσεις ανθρώπους και να ζήσεις εμπειρίες;
Γράφει η MATINA KONTOY
Η επίσκεψη σε ένα εστιατόριο είναι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία για όλους μας. Το να απολαύσουμε το φαγητό μας έξω με τους αγαπημένους μας και να χαλαρώσουμε από τις έγνοιες και τα προβλήματά μας είναι κάτι που όλοι θέλουμε. Τι γίνεται όμως όταν αντί να απολαμβάνουμε την παρέα μας, ξεχνιόμαστε και χαζεύουμε το κινητό μας; Είτε για να μιλήσουμε με άλλους φίλους, είτε για να τσεκάρουμε τα μέιλ μας, αυτή η διαδικασία μας αποσπά από το να ζούμε πραγματικά την στιγμή εκείνη.
Αυτό σκέφτηκαν και στο Άμστερνταμ, για αυτό και δημιουργήθηκε το «Offline Club», ένα κλαμπ όπου για να συμμετάσχεις πρέπει να ακολουθήσεις τον ένα και μοναδικό κανόνα του: να παραδώσεις το τηλέφωνό σου στην είσοδο!
Γιατί όμως οι Ολλανδοί ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την ψηφιακή αποτοξίνωση και τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από αυτή τους τη συνήθεια;
View this post on Instagram
Η ψηφιακή αποτοξίνωση δεν είναι κάτι καινούργιο και το «Offline Club» δεν είναι ο μόνος όμιλος στην Ολλανδία που πρωτοστατεί. Οργανισμοί όπως το «Power Haus» προσφέρουν στιγμές ψηφιακής «αποτοξίνωσης», ενώ το «Off the Radar» διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις χωρίς τηλέφωνο στο Tilburg, ενθαρρύνοντας τους παρευρισκόμενους να «συνδεθούν μεταξύ τους αποσυνδέοντας από το internet». Η ολλανδική κυβέρνηση κάνει επίσης κινήσεις για τον περιορισμό της διαδικτυακής πρόσβασης. Από την 1η Ιανουαρίου, οι μαθητές ηλικίας 12 έως 18 ετών δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, tablet και smartwatches κατά τις σχολικές ώρες.
Ο πολύς χρόνος στο διαδίκτυο μπορεί να είναι επιζήμιος για πολλούς λόγους, λένε οι ψυχολόγοι. Όταν χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας, απελευθερώνεται ντοπαμίνη. Το κινητό «χαρίζει αυτή τη στιγμιαία ανακούφιση» και η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό.
Το να βασιζόμαστε πολύ στην τεχνολογία και να επενδύουμε στις σχέσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να εμποδίσει την κοινωνικο-συναισθηματική μας ανάπτυξη.
Ακόμη και λίγα λεπτά scrolling σε μια εφαρμογή όπως το TikTok, μπορεί να είναι εξαντλητική για τον εγκέφαλο, καθώς δεν καταλαβαίνει αν είναι καλό ή κακό.
Επομένως, ο χρόνος που περνάμε offline, είναι σημαντικός, καθώς μπορεί να αναστρέψει κάποιες από τις ζημιές. Μπορεί να έχει ψυχολογικά, κοινωνικά και συναισθηματικά αποτελέσματα και οφέλη και να είναι μια πραγματικά απελευθερωτική εμπειρία.
Έτσι εμπνεύστηκαν οι συνιδρυτές Ilya Kneppelhout, Valentijn Klok και Jordy van Bennekom το «Offline Club» ξεκινώντας το 2022 να οργανώνουν τα Σαββατοκύριακα «het leest» (λέσχη ανάγνωσης), όπου οι παρευρισκόμενοι θα ήταν offline για δύο ολόκληρες ημέρες.
View this post on Instagram
«Πραγματικά νιώθουμε ότι κάθε φορά που βγαίνουμε offline, δημιουργούμε χώρο στο μυαλό μας για νέες ιδέες. Και έτσι έχουμε εκρήξεις δημιουργικότητας!», λέει ο Kneppelhout.
«Σκεφτήκαμε λοιπόν, να το κάνουμε αυτό προσιτό στο ευρύτερο κοινό και να δώσουμε πραγματικά τη δυνατότητα να το ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ζωή».
Από τότε που ξεκίνησε επίσημα τη δράση του στις αρχές Φεβρουαρίου, το «Offline Club» έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, προσφέροντας εκδηλώσεις σε πόλεις σε όλη την Ολλανδία.
«Γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν κάτι που οι άνθρωποι χρειάζονταν. Ζούμε σε μια εποχή εξουθένωσης, όπου όλοι μιλούν για τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνου οθόνης και λένε ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνά τους από όσο πρέπει».
Το «Off the Radar», εμπνεύστηκε από την ανάγκη των ανθρώπων για συναυλίες χωρίς τηλέφωνα. Πολλές ζωντανές εμφανίσεις μπλοκάρονται από άτομα που κρατούν ψηλά τα τηλέφωνά τους για να βγάλουν βίντεο, λέει ο συνιδρυτής Jori van der Jagt. «Πολλοί νέοι θέλουν να κάνουν πάρτι χωρίς τηλέφωνο και γενικώς να διασκεδάσουν χωρίς τηλέφωνο», προσθέτει ο συνιδρυτής Daan Biemans.
Και ενώ ορισμένα μέρη, όπως η λέσχη «Berghain» του Βερολίνου, έχουν θεσπίσει πολιτικές «offline», οι οποίες συνήθως συνίστανται στην τοποθέτηση ενός αυτοκόλλητου πάνω από την κάμερα ή απλώς στο να ζητούν από τον κόσμο να κρατήσει τα τηλέφωνά τους στις τσέπες τους. Το Off the Radar αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Όπως και το Offline Club, οι παρευρισκόμενοι πρέπει να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους πριν εισέλθουν στον χώρο.
Θα έρθει και στην Ελλάδα;
Πάρα πολύ πιθανό! Στην ίδια συνέντευξη, ο Ilya τόνισε πως επόμενος στόχος της ομάδας του είναι να φέρει το Offline Club εκτός Ολλανδίας, ξεκινώντας από χώρες της Ευρώπης, με άμεσο στόχο να εξαπλωθεί η κουλτούρα της «ψηφιακής αποτοξίνωσης» σε όλο τον κόσμο.