Το άλυτο μυστήριο για τον θεό στην Βίβλο
Ίσως το έχετε σκεφτεί
Από το NEWSROOM
Η ιδέα της ύπαρξης ενός Θεού ή θεών είναι παρούσα σε αμέτρητες κοινωνίες σε όλη την ιστορία, από την αυγή του πολιτισμού μέχρι σήμερα.
Στις μονοθεϊστικές θρησκείες, όπως ο Χριστιανισμός και ο Ιουδαϊσμός, που και οι δύο βασίζουν την πίστη τους στον Θεό στις διδασκαλίες της Εβραϊκής Βίβλου, υπάρχει ένας μοναδικός παντοδύναμος Θεός που δημιούργησε το σύμπαν και τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Το εναρκτήριο βιβλίο της Βίβλου, η Γένεση, ξεκινά με τον Θεό να δημιουργεί τον κόσμο σε επτά ημέρες, ξεκινώντας την πρώτη μέρα με τη φράση «στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη» και τελειώνει με την έβδομη ημέρα, κατά την οποία ο Θεός αναπαύθηκε .
Η ιστορία της δημιουργίας της Γένεσης είναι ευρέως γνωστή, αν και η πίστη σε αυτήν ως κυριολεκτική πραγματικότητα ποικίλλει μεταξύ των Εβραίων και των Χριστιανών πιστών. Όμως δύο ερωτήματα παραμένουν: αν ο Θεός υπήρχε πριν από τη δημιουργία, τι έκανε; Αν και η Εβραϊκή Βίβλος δεν δίνει καμία άμεση εξήγηση γι' αυτό, οι θρησκευτικοί μελετητές έχουν αναπτύξει μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες σχετικά με τον Θεό πριν από τη δημιουργία.
Στον Ιουδαϊσμό, η πιο εκτεταμένη εξήγηση του Θεού προ της δημιουργίας έρχεται με την Καμπάλα ή Καμπάλα, ένα μυστικιστικό σύστημα πεποιθήσεων που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα. Μια προφορική παράδοση που οι πιστοί λένε ότι έχει τις ρίζες της σε άγραφες αποκαλύψεις που πέρασαν στον Μωυσή και στον Αδάμ, η Καμπάλα είναι ίσως περισσότερο γνωστή ως η προέλευση της θεωρίας του Δέντρου της Ζωής. Ωστόσο, διατυπώνει επίσης διάφορα δόγματα μέσω των οποίων διατυπώνονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της δημιουργίας.
Η Βίβλος δηλώνει ότι στην αρχή η δημιουργία του Θεού προέκυψε από το τίποτα. Στην Καμπάλα, το "κάτι" είναι γνωστό ως "yesh", δημιουργήθηκε από το "Ein" ή το τίποτα, από τον Θεό που δημιούργησε χώρο για αυτό που δεν είναι Θεός. Για να το κάνει αυτό, ο Θεός έκανε το "tzimtzum", τη συμπύκνωση του εαυτού Του ενός απείρως πυκνού και ισχυρού σημείου το οποίο στη συνέχεια εξερράγη για να δημιουργήσει χώρο για να δημιουργηθεί το σύμπαν, με τρόπο που να είναι παράλληλος με τη σύγχρονη έννοια της Μεγάλης Έκρηξης.
Στην Καμπάλα, λοιπόν, ο χώρος και ο χρόνος δεν υπάρχουν με τον ίδιο τρόπο που τα θεωρούμε στην καθημερινότητά μας. Αντίθετα, ο Θεός υπήρχε ως μια άπειρη δύναμη, το «Ein Sof», που σημαίνει «χωρίς τέλος». Οι όψεις του Θεού έξω από τον ανθρώπινο κόσμο είναι θεμελιωδώς άγνωστες, όπως λέει η Καμπάλα, σε σημείο που μπορεί να διαφέρουν από τις διδασκαλίες της Βίβλου όταν αναφέρονται στον δημιουργό ως «αυτό» και όχι ως «Αυτός».
Ωστόσο, οι χριστιανοί πιστοί τείνουν να θεωρούν τον Θεό ως παρουσία ή άπειρη συνείδηση, με μερικούς από αυτούς που προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα της ύπαρξης του Θεού πριν από τη δημιουργία υποδεικνύουν εδάφια της Βίβλου που μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για την προ-δημιουργία που δεν αναφέρονται ρητά στη Γένεση. Αν και η ύπαρξη του Θεού πριν από τη δημιουργία θεωρείται συχνά μυστήριο μεταξύ των Αβρααμικών θρησκειών, ορισμένοι θεολόγοι της χριστιανικής πίστης πιστεύουν ότι υπάρχει μια γραμμή γραφής που βρίσκεται στη Χριστιανική Βίβλο ή στην Καινή Διαθήκη, η οποία προσφέρει μερικές βαθιές γνώσεις για τη θεότητα στην αιωνιότητα πριν από τη δημιουργία.
Πολλοί Χριστιανοί κατανοούν τον Θεό με την έννοια της Αγίας Τριάδας, ότι αποτελείται από τρία μέρη: τον Πατέρα (Θεό) τον Υιό, (Ιησούς Χριστό) και το Άγιο Πνεύμα. Τα τρία μέρη είναι διακριτά, καθώς είναι διαφορετικές όψεις της ίδιας οντότητας. Στο κατά Ιωάννη 17:24, ο Ιησούς μιλά στον Πατέρα για τους Χριστιανούς πιστούς, λέγοντάς του: Πατέρα, επιθυμώ να είναι και αυτοί, που μου έδωσες, μαζί μου όπου είμαι, για να δουν τη δόξα που μου έδωσες γιατί με αγάπησες πριν από την θεμελίωση του κόσμου».
Η απάντηση για πολλούς χριστιανούς θεολόγους, λοιπόν, είναι ότι ο Θεός Πατέρας ασχολήθηκε με την αγάπη του Θεού Υιού και ότι η ενότητά τους πριν από τη δημιουργία ήταν τέλεια. Ωστόσο, ο διαχωρισμός τους και η επιστροφή του Ιησού στον Πατέρα με θάνατο ήταν αναγκαία για να φέρουν τους ανθρώπους κοντά στον Θεό με το ίδιο πνεύμα αγάπης.