Δημόσιο: Επιστρέφει ως μπόνους παραγωγικότητας ο 13ος μισθός
Λίφτινγκ στο Δημόσιο για αμοιβές, αξιολόγηση και κινητικότητα
Δημοσίευση 16/6/2014 | 11:40
Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις, αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.
Μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους, μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.
O εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα στις τελευταίες επαφές που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη την άνοιξη έθεσε το θέμα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αμείβεται ένας εκπαιδευτικός με 750 ευρώ το μήνα και ο κλητήρας του υπουργείου Οικονομικών με 1.700 ευρώ μισθό.
Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο 13ος μισθός αναμένεται να επανέλθει ως μπόνους μόνο για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ αντίθετα, οι μη παραγωγικού υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους.
Στο πλαίσιο του σχεδίου θα υπάρξει θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ, που θα καταργήσει τις μετατάξεις. Αυτές θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω ετήσιων διαγωνισμών υπό τον έλεγχο και τη μοριοδότηση της ανεξάρτητης αρχής.
Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι:
- η αξιολόγηση του προσωπικού σε όλο το Δημόσιο με το νέο σύστημα της ποσόστωσης για να μην λαμβάνουν όλοι άριστα όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό το μεταβατικό στάδιο αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.
- η ολοκλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 9.000 απολύσεις, ενώ μέχρι το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα απολυθούν 4.000 υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα και δεν θα μπορέσουν να βρουν θέση για να επανατοποθετηθούν και περίπου 2.000 εργαζόμενοι από τις ΔΕΚΟ, ύστερα από αξιολόγηση και μείωση δομών ή καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
- η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Εισάγεται η διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ με συνέντευξη και γραπτές εξετάσεις.