E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διεθνής κατακραυγή μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας

«Έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον δέκα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές»

Διεθνής κατακραυγή μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 11/8/2024 | 10:51

Ο βομβαρδισμός σχολείου στην πόλη της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρισκόταν «κέντρο διοίκησης» των «τρομοκρατών» της Χαμάς, χθες Σάββατο το πρωί, με απολογισμό σχεδόν εκατό νεκρούς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Χθες το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως το πλήγμα επέτρεψε να εξαλειφθούν «τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ», δίνοντας στη δημοσιότητα κατάλογο ονομάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τον βομβαρδισμό αυτό.

Το γεγονός «υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, που εργαζόμαστε ακούραστα για να συναφθεί», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.

Το Ιράν καταδίκασε το «έγκλημα πολέμου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Ο βομβαρδισμός «αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ούτε ηθικές κι ανθρώπινες αρχές», έκρινε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κατάρ, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, ζήτησε «κατεπείγουσα διεθνή έρευνα».

Η διπλωματία του εμιράτου αξίωσε «την αποστολή ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για τη συνεχή στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και καταφυγίων εκτοπισμένων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ ανέφερε μέσω X πως του προκάλεσαν «φρίκη οι εικόνες από σχολείο στη Γάζα που αποτελούσε καταφύγιο (εκτοπισμένων) κι επλήγη σε ισραηλινή επιδρομή με κατά πληροφορίες δεκάδες θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων».

«Έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον δέκα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», πρόσθεσε.

Η διπλωματία της Γαλλίας «καταδίκασε» με τον «πλέον έντονο τρόπο» τον ισραηλινό βομβαρδισμό. «Εδώ κι εβδομάδες, σχολικά κτίρια έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος, με αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων που είναι αφόρητος», τόνισε το ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως «επιβάλλεται στο Ισραήλ ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λουτρό αίματος σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα, δεκάδες οι νεκροί
Το Λονδίνο εξέφρασε με τη σειρά του «φρίκη» για τον νέο βομβαρδισμό σχολείου, απαιτώντας «άμεση κατάπαυση του πυρός». «Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι μέσω X.

Η ισπανική κυβέρνηση καταδίκασε την «επίθεση εναντίον του σχολείου» στην οποία «έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι», προσθέτοντας πως «απαιτούμε για άλλη μια φορά την πλήρη εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που επιβλήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο και την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως η Μόσχα είναι «σοκαρισμένη». «Διαπιστώνουμε προς λύπη μας ότι τέτοια πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, με θύματα μεταξύ των αμάχων, γίνονται συστηματικά (…) Θεωρούμε πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτές τις επιθέσεις».


Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταδίκασε το «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Το Ισραήλ διέπραξε νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σφαγιάζοντας πάνω από 100 αμάχους οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, καταγγέλλοντας «για ακόμη μια φορά» την πρόθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου «να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός».

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

«Στο μεγαλύτερο και πιο επαίσχυντο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 21ου αιώνα», τη Λωρίδα της Γάζας, «το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία των Παλαιστινίων, συνοικία προς συνοικία, νοσοκομείο προς νοσοκομείο, σχολείο προς σχολείο, ‘ασφαλή ζώνη’ προς ‘ασφαλή ζώνη’. Με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα. Κι εν μέσω αδιαφορίας των ‘πολιτισμένων εθνών’», κατήγγειλε η κυρία Αλμπανέζε μέσω X.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δήλωσε «άφωνος» μέσω X.

«Πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά ακόμη θα χάσουν τη ζωή τους προτού υπάρξει κατάπαυση του πυρός; Η φρίκη που υπομένουν οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.

Η λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, έκρινε πως «η κυβέρνηση του εχθρού επιβεβαίωσε στην πράξη (…) πως το ότι μιλάει για κατάπαυση του πυρός και ορίζει νέες ημερομηνίες για διαπραγματεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψέματα και τεχνάσματα, που δεν εξαπατούν τον παλαιστινιακό λαό, τις οργανώσεις της αντίστασης και τα μέτωπα υποστήριξης».

Το εμιράτο του Κουβέιτ έκανε λόγο για «συνέχιση των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το υπουργείο Εξωτερικών έκρινε πως είναι «ανάγκη η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επέμβουν για να τερματιστούν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα» εναντίον του «ανυπεράσπιστου (παλαιστινιακού) λαού».

Το σουλτανάτο του Ομάν επίσης υπογράμμισε πως «στοχοποιούνται σχολεία και πολιτικές υποδομές», που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και αποφάσεων διεθνών οργανισμών.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), ο Τζάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουντάιου, «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» της «ισραηλινής κατοχής εναντίον παλαιστινίων αμάχων».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο 10χρονος έπαιζε και έπεσε στο κανάλι, πώς έγινε η τραγωδία στις Σέρρες

Σήμερα

Συνελήφθη η μητέρα του για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο - Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ατόμου που φέρεται να προχωρούσε σε ρευματοκλοπή, περνώντας καλώδιο μέσα από το νερό

Σοκαριστική πρόβλεψη της Μέρκελ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Σήμερα

Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο ειρηνικού διαπραγματευτή

Την έφτυνε, την κλωτσούσε και την απειλούσε με θάνατο – το δικαστήριο δεν τον φυλάκισε παρά τις αδιανόητες εικόνες βίας

Σήμερα

Η Μαρί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν πήγε στη φυλακή παρά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του μνημονίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν: Ποιος θα κάνει κουμάντο στα Στενά του Ορμούζ

Σήμερα

Παρά τις διαρροές και τις έντονες παρασκηνιακές επαφές, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για οριστική συμφωνία

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου, δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Σήμερα

Η νέα φορολοταρία της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου ολοκληρώθηκε, μοιράζοντας χρηματικά έπαθλα έως 50.000 ευρώ, ενώ αυξημένοι λαχνοί δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρονικές πληρωμές

Σε πλοίο του επιχειρηματικού ιδρύματος Ωνάση η επίθεση στον κόλπο του Ομάν

Σήμερα

Το περιστατικό αυτό έρχεται να αυξήσει περαιτέρω τη γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Σέρρες: Βρέθηκε νεκρό 10χρονο αγοράκι μέσα σε κανάλι

Σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες περίοικοι το είχαν δει να παίζει κοντά στο κανάλι

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

Σήμερα

«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Ο σπαρακτικός επικήδειος του Τραϊανού Δέλλα: «Είσαι το μωρό μου, ξεκουράσου και πέτα ψηλά»

Σήμερα

άγισε καρδιές ο επικήδειος λόγος του Τραϊανού Δέλλα για τη Γωγώ Μαστροκώστα,

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.