E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διεθνής κατακραυγή μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας

«Έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον δέκα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές»

Διεθνής κατακραυγή μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 11/8/2024 | 10:51

Ο βομβαρδισμός σχολείου στην πόλη της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρισκόταν «κέντρο διοίκησης» των «τρομοκρατών» της Χαμάς, χθες Σάββατο το πρωί, με απολογισμό σχεδόν εκατό νεκρούς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Χθες το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως το πλήγμα επέτρεψε να εξαλειφθούν «τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ», δίνοντας στη δημοσιότητα κατάλογο ονομάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τον βομβαρδισμό αυτό.

Το γεγονός «υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, που εργαζόμαστε ακούραστα για να συναφθεί», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.

Το Ιράν καταδίκασε το «έγκλημα πολέμου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Ο βομβαρδισμός «αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ούτε ηθικές κι ανθρώπινες αρχές», έκρινε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κατάρ, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, ζήτησε «κατεπείγουσα διεθνή έρευνα».

Η διπλωματία του εμιράτου αξίωσε «την αποστολή ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για τη συνεχή στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και καταφυγίων εκτοπισμένων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ ανέφερε μέσω X πως του προκάλεσαν «φρίκη οι εικόνες από σχολείο στη Γάζα που αποτελούσε καταφύγιο (εκτοπισμένων) κι επλήγη σε ισραηλινή επιδρομή με κατά πληροφορίες δεκάδες θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων».

«Έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον δέκα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», πρόσθεσε.

Η διπλωματία της Γαλλίας «καταδίκασε» με τον «πλέον έντονο τρόπο» τον ισραηλινό βομβαρδισμό. «Εδώ κι εβδομάδες, σχολικά κτίρια έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος, με αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων που είναι αφόρητος», τόνισε το ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως «επιβάλλεται στο Ισραήλ ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λουτρό αίματος σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα, δεκάδες οι νεκροί
Το Λονδίνο εξέφρασε με τη σειρά του «φρίκη» για τον νέο βομβαρδισμό σχολείου, απαιτώντας «άμεση κατάπαυση του πυρός». «Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι μέσω X.

Η ισπανική κυβέρνηση καταδίκασε την «επίθεση εναντίον του σχολείου» στην οποία «έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι», προσθέτοντας πως «απαιτούμε για άλλη μια φορά την πλήρη εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που επιβλήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο και την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως η Μόσχα είναι «σοκαρισμένη». «Διαπιστώνουμε προς λύπη μας ότι τέτοια πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, με θύματα μεταξύ των αμάχων, γίνονται συστηματικά (…) Θεωρούμε πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτές τις επιθέσεις».


Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταδίκασε το «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Το Ισραήλ διέπραξε νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σφαγιάζοντας πάνω από 100 αμάχους οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, καταγγέλλοντας «για ακόμη μια φορά» την πρόθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου «να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός».

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

«Στο μεγαλύτερο και πιο επαίσχυντο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 21ου αιώνα», τη Λωρίδα της Γάζας, «το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία των Παλαιστινίων, συνοικία προς συνοικία, νοσοκομείο προς νοσοκομείο, σχολείο προς σχολείο, ‘ασφαλή ζώνη’ προς ‘ασφαλή ζώνη’. Με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα. Κι εν μέσω αδιαφορίας των ‘πολιτισμένων εθνών’», κατήγγειλε η κυρία Αλμπανέζε μέσω X.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δήλωσε «άφωνος» μέσω X.

«Πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά ακόμη θα χάσουν τη ζωή τους προτού υπάρξει κατάπαυση του πυρός; Η φρίκη που υπομένουν οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.

Η λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, έκρινε πως «η κυβέρνηση του εχθρού επιβεβαίωσε στην πράξη (…) πως το ότι μιλάει για κατάπαυση του πυρός και ορίζει νέες ημερομηνίες για διαπραγματεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψέματα και τεχνάσματα, που δεν εξαπατούν τον παλαιστινιακό λαό, τις οργανώσεις της αντίστασης και τα μέτωπα υποστήριξης».

Το εμιράτο του Κουβέιτ έκανε λόγο για «συνέχιση των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το υπουργείο Εξωτερικών έκρινε πως είναι «ανάγκη η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επέμβουν για να τερματιστούν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα» εναντίον του «ανυπεράσπιστου (παλαιστινιακού) λαού».

Το σουλτανάτο του Ομάν επίσης υπογράμμισε πως «στοχοποιούνται σχολεία και πολιτικές υποδομές», που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και αποφάσεων διεθνών οργανισμών.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), ο Τζάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουντάιου, «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» της «ισραηλινής κατοχής εναντίον παλαιστινίων αμάχων».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ ‑ Λεβαδειακός 4‑0: Σαρωτική πρεμιέρα στη Super League με ρεκόρ 16 νικών στην Τούμπα

Πριν 7 ώρες

Ο Αλέσιο Λίσι έκανε 8 αλλαγές ενόψει της ρεβάνς με τη Μπραν και ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε άνετα την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς να πρωταγωνιστεί με γκολ και δύο ασίστ.

Προειδοποίηση για καύσωνα διαρκείας: Έρχονται 40άρια και ακραία ζέστη μέχρι τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η νέα θερμή εισβολή θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και θα συνδυαστεί με θυελλώδεις ανέμους, σημαίνοντας συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Ιστορική ανάκληση 7.000.000 αυτοκινήτων: Οι γνωστές μάρκες της λίστας και τι ισχύει στην Ελλάδα

Χτες

Ένα αμφιλεγόμενο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων ηλεκτρικών οχημάτων προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες συντονισμένες επιχειρήσεις ασφαλείας στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΑΑΔΕ: Λουκέτα σε γνωστά beach club και επιχειρήσεις σε Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη ‑ Ποιες «ξέχασαν» εκατοντάδες αποδείξεις

Χτες

Νέο κύμα ελέγχων της ΑΑΔΕ σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αποκάλυψε εκατοντάδες μη εκδοθείσες αποδείξεις και επέφερε αναστολές λειτουργίας έως 96 ωρών.

Αγωνία στο Ιόνιο: Ισπανός επιχειρηματίας έπεσε από ιστιοφόρο και αγνοείται – Τρεις μέρες μόνη στο ακυβέρνητο σκάφος η σύζυγός του

Χτες

Ο 66χρονος Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα Ομπρεγόν φέρεται να γλίστρησε και έπεσε στα νερά του Ιονίου καθώς καθάριζε ψάρι στο κατάστρωμα, ενώ το ζευγάρι ταξίδευε από τη Σικελία προς την Πελοπόννησο.

Ποια είναι η Ρωσίδα που κατηγορείται για τη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματικού στην Κριμαία

Χτες

Η 32χρονη Μαργαρίτα Ρόιτ από το Σότσι φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που σκότωσε τον Ρόμπερτ Σαγκέεφ στη Σεβαστούπολη.

Έγκλημα στη Νέα Σμύρνη: Παντρεμένος ο 48χρονος γυναικοκτόνος ‑ Η κατάθεση της συζύγου

Χτες

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες στο σπίτι του δράστη στον Ταύρο για να βρουν στοιχεία για το κίνητρο, ενώ η μητέρα του θύματος δηλώνει πλήρη άγνοια για τη σχέση τους.

Πανικός στο τραμ στη Βούλα: Αιματηρή επίθεση με σπασμένο μπουκάλι σε επιβάτη

Χτες

Μετά το βίαιο επεισόδιο στον τερματικό σταθμό, ο δράστης κατάφερε να διαφύγει πεζός και αναζητείται εντατικά από την αστυνομία.

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το καρτέρι θανάτου του 48χρονου και τα σπαρακτικά λόγια της μητέρας της 45χρονης

Χτες

Ο δράστης περίμενε τη γυναίκα μέσα στο αυτοκίνητό του και την πυροβόλησε μόλις βγήκε από την πολυκατοικία, ενώ η μητέρα του θύματος ενημερώθηκε συντετριμμένη από την άλλη της κόρη.

Κέρκυρα: Στον εισαγγελέα ο συλληφθείς για τη θανάτωση σκύλου ‑ Αντιμέτωπος με κάθειρξη έως 10 έτη

Χτες

Η δικογραφία που σχημάτισε το Αστυνομικό Τμήμα Βόρειας Κέρκυρας παραπέμπει σε κακουργηματική δίωξη βάσει του ν. 4830/2021, με πρόστιμα έως 50.000 ευρώ αν αποδειχθεί πρόθεση.

Νέα Σμύρνη: Καρτέρι έστησε ο 48χρονος στην 45χρονη πριν τη δολοφονήσει

Χτες

Ο δράστης αυτοκτόνησε αμέσως μετά τους πυροβολισμούς - στα social media είχε αναρτήσει φωτογραφίες κρατώντας όπλα, ενώ κάτοικοι της περιοχής περιέγραψαν τρεις δυνατούς κρότους τα ξημερώματα.

Μεταφορές μέσω IRIS: Πότε το χαρτζιλίκι θεωρείται δωρεά και πότε επιβάλλεται φόρος

Χτες

Τα κριτήρια της εφορίας, τα αφορολόγητα όρια μεταξύ συγγενών και η σημασία της αιτιολογίας στις άμεσες πληρωμές για να αποφύγετε τα πρόστιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.