«Καμπανάκι» για την Αττική: Ελάχιστες οι δυνατότητες φυσικής αναγέννησης
Η Αττική χάνει με πολύ μεγάλο ρυθμό τα δάση της
Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 15/8/2024 | 16:42
Χιλιάδες καμένες εκτάσεις άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αττική ξεκινώντας από τον Βαρνάβα και φτάνοντας μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου.
Η εικόνα της επόμενη ημέρας είναι αποκαρδιωτική ενώ οι ειδικοί εκφράζουν τον βαθύ προβληματισμό του για το τεράστιο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην πολυπληθή περιφέρεια της Ελλάδας.
Ο υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές, της WWF Hellas, Ηλίας Τζηρίτης, μίλησε επ’ αυτών στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε ζήσει να έχουν καεί περίπου 700.000 στρέμματα στην Αττική. Η Αττική χάνει με πολύ μεγάλο ρυθμό τα δάση της και το οξύμωρο είναι ότι φιλοξενεί τις μεγαλύτερες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στην χώρα. Και επαγγελματικές και εθελοντικές, άρα κάνουμε κάτι λάθος. Το βλέπουμε με εμφατικό τρόπο, και στην περίπτωση της ΒΑ Αττικής που καίγεται εμφατικά από το 1981», είπε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Τζηρίτης για το εάν αποκαθίσταται η φύση: «Η φύση για να αποκατασταθεί έχει συγκεκριμένα όρια. Ειδικά στην ΒΑ Αττική πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν ξανακαεί το 2008-09. Που σημαίνει ότι κάποια δεν έχουν πια την δυνατότητα φυσικής αναγέννησης. Τείνουν κάποιες περιοχές να ερημοποιηθούν. Κάποια κομμάτια βλάστησης θα τα χάσουμε για πάντα. Αυτό γίνεται σε Χίο, Αχαΐα, Λαύριο. Βλέπουμε ότι οι φωτιές ξαναμπήκαν σε σημεία που έχουν ξανακαεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πεντέλη γενικότερα. Μετά θα έχουμε πρόβλημα με βροχοπτώσεις, διάβρωση, χάνουμε χώμα που είναι σημαντικό όχι μόνο για την απορρόφηση των υδάτων αλλά και για την τεχνητή αναδάσωση».
«Στην Πεντέλη έχουν γίνει άπειρες αναδασώσεις και όλο αυτό χάνεται μέσα σε δύο μέρες. τα ζώα σε πολλές περιπτώσεις προσαρμόζονται. Το πρόβλημα είναι κυρίως στα ερπετά που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, και εκεί εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες απώλειες. Τα πτηνά ή τα θηλαστικά μπορούν να μετακινηθούν. Το θέμα είναι πως κανείς δεν ασχολείται με το πώς προσαρμόζονται τα είδη μετά από μία πυρκαγιά και πώς αυτό βοηθά τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν», σημείωσε.
Τρομάζει ο χάρτης με τις καμένες εκτάσεις
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής μετά τη φωτιά στην Αττική.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η φωτιά έχει ομοιότητες με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το χάρτη, το 60% των περιοχών που κάηκαν στην τωρινή φωτιά της Αττικής, είχαν καεί ξανά το 2009 «γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η συγκριτική απεικόνιση με τη φωτιά του 2009
Η ανακοίνωση του Κέντρου αναφέρει: «Η λεπτομερής αποτίμηση των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική 11-12 Αυγούστου 2024 έδειξε ότι κάηκαν συνολικά 9.948 εκτάρια γης, (99.480 στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης) από τα οποία σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαµνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19.5% εκτάσεις µε αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, 12% γεωργικές εκτάσεις, και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση.
Η πυρκαγιά αυτή είναι η 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που συνέβη το 2009. Μάλιστα ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω καταγραφή είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόσφατη πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009.