Αποκάλυψη για το λούνα παρκ: Την ημέρα της τραγωδίας έγινε «μαϊμού» έλεγχος από τεχνικό
Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, καθώς, τυχαία, για την ίδια ημέρα της τραγωδίας είχε προγραμματιστεί τεχνικός έλεγχος των παιχνιδιών
Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 21/8/2024 | 19:20
Όπως αποκαλύπτει το OPEN, επικαλούμενο μαρτυρία εργαζομένου σε άλλο λούνα παρκ του ίδιου ιδιοκτήτη, τη Δευτέρα οπότε και σημειώθηκε η τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, θα γινόταν αυτοψία από τεχνικό προκειμένου να ελέγξει τα παιχνίδια και την ορθή λειτουργία τους.
Ωστόσο, ο τεχνικός υπέγραψε τη σχετική έκθεση χωρίς όμως να ελέγξει στην πραγματικότητα τα παιχνίδια!
Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε η τραγωδία...
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του εργαζομένου, ο τεχνικός απλά κοίταξε τα παιχνίδια, υπέγραψε την έκθεση καταλληλότητας, και έφυγε χωρίς καν να βάλει σε λειτουργία τα παιχνίδια!
Δείτε το βίντεο:
Τι είχε συμβεί με το λούνα παρκ της Κοζάνης
Στην Κοζάνη, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε αποκλειστεί από διαγωνισμό για λούνα παρκ, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα. Στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.
Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει». Κοντολογίς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο (!), με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.
Από ό,τι φαίνεται, ο δήμος Κοζάνης έθεσε υψηλά στάνταρ για το πανηγύρι του και κατάφερε να αποκλείσει δύο συμμετοχές που δεν τηρούσαν τα κριτήρια και δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Ομως, από ό,τι φάνηκε, η περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος στο Πευκοχώρι είναι εντελώς ξεχωριστή, με τη δημοτική αρχή Κασσάνδρας να υποστηρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν το υπουργείο Ανάπτυξης.
«Το λούνα παρκ λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια σε ιδιόκτητο χώρο στο Πευκοχώρι. Εως και εγώ πήγαινα τα παιδιά μου εκεί για διασκέδαση. Μέχρι πέρσι, ο επιχειρηματίας αναρτούσε κανονικά στην πύλη notifybusiness τη γνωστοποίηση ότι πέρασε από έλεγχο συνεργατών του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως καταλαβαίνετε, ως δήμος δεν έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό για να ελέγξουμε τέτοιου είδους μηχανήματα. Το υπουργείο είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση των μηχανημάτων και της επιχείρησης», δήλωσε στον «Ε.Τ.», η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.
Το υπουργείο «σήκωσε το γάντι» και πέρασε στην αντεπίθεση ισχυριζόμενο ότι «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 442/2016, μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Κασσάνδρας».
Η ενημέρωση από την Αστυνομία
Το μπαλάκι των ευθυνών άρχισε –κατόπιν εορτής- να πηγαινοέρχεται μεταξύ δήμου και υπουργείου. Πάντως, σύμφωνα με την κ. Χαλκιά, τα στελέχη του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος είχαν ενημερώσει τη δημοτική αρχή ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν έχει αναρτήσει φέτος στο notifybusiness τη γνωστοποίηση του ελέγχου από το ΥΠΑΝ, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να κινήσει τις διαδικασίες επιβολής προστίμου.
«Αυτό ορίζει ο νόμος. Πρώτα επιβάλλεται πρόστιμο, στη συνέχεια εξετάζεται αν έχει συμμορφωθεί με το νόμο και αν εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα, τότε ο δήμος σφραγίζει την επιχείρηση», υπογράμμισε. Πάντως, τα άλλα δύο λούνα παρκ που λειτουργούν στα όρια του δήμου Κασσάνδρας φέρονται να έχουν τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να λειτουργούν νόμιμα.