E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Βράζει» το Ισραήλ μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων 6 ομήρων

Πανεθνική απεργία και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

«Βράζει» το Ισραήλ μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων 6 ομήρων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/9/2024 | 08:22

Με τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων 18 μηνών, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εκφράστηκε η λαϊκή οργή που έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η δολοφονία από τη Χαμάς έξι ομήρων που βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή.

Σύμφωνα με τους Times of Israel οι οργανωτές των συγκεντρώσεων της Κυριακής υπολογίζουν σε 300.000 τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και σε 200.000 όσους διαδήλωσαν σε άλλες πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ κρατούσαν στα χέρια τους για συμβολικούς λόγους έξι φέρετρα με το συνθήμα «τώρα, τώρα, τώρα» προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς να δονεί τους δρόμους.

Μετά από 3 ώρες διαδηλώσεων, η ισραηλινή αστυνομία παρενέβη με χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

Ενώ, όμως, ο πολιτικός κόσμος πιέζει τον Μπένιαμιν Νετανιάχου για συμφωνία για την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων που απομένουν στα χέρια της Χαμάς, ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι όποιος πυροβολεί ομήρους δεν μπορεί να μιλά για συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απεργία σήμερα

Ο πρόεδρος της Histadrut, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, είπε ότι «παίρνουμε σακούλες με πτώματα αντί για συμφωνία» και κάλεσε τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν μονοήμερη απεργία από τις 06:00 σήμερα το πρωί.

Είπε ακόμη ότι είχε υποσχεθεί στις οικογένειες των ομήρων να «κατεβάσει τους διακόπτες» στην οικονομία μέσω μιας απεργίας - «τώρα είναι αυτή η ώρα», τόνισε ο Μπαρ-Νταβίντ.

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ θα κλείσει από τις 08:00, νηπιαγωγεία και σχολεία θα υπολειτουργήσουν, ενώ κλειστά θα είναι και τα πανεπιστήμια. Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι της πόλης είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη τα μέσα μεταφοράς και η λειτουργία των ΟΤΑ κυρίως σε μικρότερες πόλεις (για παράδειγμα, δεν θα μετέχουν εργαζόμενοι στον δήμο στην Ιερουσαλήμ, τη Ντιμόνα ή την Ασντόντ). Υποστηρίζεται ακόμη η απεργία από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Τη γραμμή της κυβέρνησης εξέφρασε ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς. Όχι μόνο καταδίκασε την απεργία, αλλά υποστήριξε ότι εκπροσωπεί «τα συμφέροντα της Χαμάς».

Δεν έμεινε στις δηλώσεις ο Σμότρις, ο οποίος ζήτησε από τη γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει κατεπείγον αίτημα στα δικαστήρια για να μπλοκάρει την απεργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υποστηρίζει, η απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια. Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία, η οποία θα έκλεινε τη χώρα καθώς δεν θα γίνονταν πτήσεις, έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ, όπου διαδηλωτές -κάποιοι από αυτούς έκλαιγαν- συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου. Στο Τελ Αβίβ, ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν «Τώρα», αναφέρει το BBC, - απαιτώντας μια επείγουσα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Άλλη μία συγκέντρωση προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από την Κνεσέτ, τη Βουλή του Ισραήλ.

Δολοφονήθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Στη ζωή ακόμη και πριν από λίγες ημέρες ήταν οι έξι όμηροι που εντοπίστηκαν νεκροί, όπως έδειξε η νεκροψία στα θύματα.

Οι ιατροδικαστές ανέφεραν ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από πυρά εξ επαφής «μεταξύ της Πέμπτης και του πρωινού της Παρασκευής». Οι τρομοκράτες της Χαμάς τους είχαν πυροβολήσει πολλές φορές, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, «οι θάνατοι πιθανότατα συνέβησαν περίπου 48 με 72 ώρες πριν από την νεκροψία, δηλαδή μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί».

Τα έξι πτώματα εντοπίστηκαν σε σήραγγα στη Ράφα, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Επρόκειτο για την Καρμέλ Γκατ, την Έντεν Γερουσάλμι, τον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, τον Αλεξάντερ Λομπάνοφ, τον Άλμογκ Σαρούσι και τον Όρι Ντανίνο.

«Η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας οδήγησε στο θάνατο των ιδίων και πολλών άλλων ομήρων», τονίζει το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων της Χαμάς.

Πώς απάντησε σε αυτά ο Νετανιάχου; Σε δήλωσή του επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ και τόνισε ότι «όποιος δολοφονεί ομήρους, δεν θέλει συμφωνία».

«Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας», ήταν το μήνυμα του Νετανιάχου στη Χαμάς.

Οι πιέσεις για συμφωνία έρχονται και από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να κλείσει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Χαμάς ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι από τη Γάζα.

Ο Γκάλαντ έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με τον Νετανιάχου και με σκληροπυρηνικούς θρησκευτικούς εθνικιστές υπουργούς για την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκάλαντ είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου κατά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την Πέμπτη για θέματα που αφορούν τη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε ότι εξαντλείται ο χρόνος για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

Σήμερα

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

Σήμερα

Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven

Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και σκόρπισε τον πανικό, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ένας ταύρος που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του εισέβαλε στο κατάστημα, σπέρνοντας τον τρόμο σε κουρείς και πελάτες - Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Σήμερα

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Conference League: Πεδίο μάχης η Λειψία από οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας και της Ράγιο Βαγιεκάνο, δείτε βίντεο

Σήμερα

Από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν εστίες έντασης, αλλά το κλίμα στην πόλη της Γερμανίας όπου διεξάγεται ο τελικός παραμένει τεταμένο

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γιώργος Δριτσάκος

Σήμερα

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Μπουρνάζι

Σοκαριστική πρόβλεψη της Μέρκελ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Σήμερα

Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο ειρηνικού διαπραγματευτή

Την έφτυνε, την κλωτσούσε και την απειλούσε με θάνατο – το δικαστήριο δεν τον φυλάκισε παρά τις αδιανόητες εικόνες βίας

Σήμερα

Η Μαρί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν πήγε στη φυλακή παρά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις

Το «club» του 1 τρισ. δολαρίων μεγαλώνει: Ποια είναι η SK Hynix που μπήκε στη λίστα

Σήμερα

Δεν είναι η μόνη που το κατάφερε τις τελευταίες 24 ώρες

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου, δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Σήμερα

Η νέα φορολοταρία της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου ολοκληρώθηκε, μοιράζοντας χρηματικά έπαθλα έως 50.000 ευρώ, ενώ αυξημένοι λαχνοί δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρονικές πληρωμές

Σε πλοίο του επιχειρηματικού ιδρύματος Ωνάση η επίθεση στον κόλπο του Ομάν

Σήμερα

Το περιστατικό αυτό έρχεται να αυξήσει περαιτέρω τη γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 27
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.