E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μακελειό σε λύκειο της Τζόρτζια: Δύο 14χρονοι και δύο καθηγητές τα θύματα

«Μαμά φοβάμαι, σε αγαπώ»

Μακελειό σε λύκειο της Τζόρτζια: Δύο 14χρονοι και δύο καθηγητές τα θύματα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/9/2024 | 08:21

Ο 14χρονος ύποπτος για τη θανατηφόρα μαζική επίθεση σε λύκειο του Γουίντερ της Τζόρτζια τέθηκε υπό κράτηση το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Τζόρτζια Κρις Χόσεϊ σε βραδινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κολτ Γκρέι θα κατηγορηθεί για φόνο σε σχέση με τον θάνατο δύο δασκάλων και δύο μαθητών στο γυμνάσιο Apalachee στο Γουίντερ της Τζόρτζια, δήλωσαν οι αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα θύματα ήταν ο 14χρονος Mason Schermerhorn, ο 14χρονος Christian Angulo, ο Richard Aspinwall, 39 ετών, και η Christina Irimie, 53, σύμφωνα με τον Χόσεϊ. Ο ιστότοπος του σχολείου δείχνει ότι οι δύο ενήλικες ήταν και οι δύο καθηγητές μαθηματικών και ο Aspinwall ήταν επίσης βοηθός προπονητή ποδοσφαίρου.

Ο Γκρέι είναι μαθητής στο Λύκειο Apalachee και θα αντιμετωπίζεται ως ενήλικας στο δικαστικό σύστημα, είπαν οι αρχές σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου. Άλλα εννέα θύματα –οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής– μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά τον πυροβολισμό το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το GBI.

Οι πυροβολισμοί οδήγησαν τους μαθητές και τους καθηγητές να τρέχουν απεγνωσμένα για κάλυψη, καθώς τα σχολεία σε όλη την κομητεία μπήκαν σε lockdown και οι γονείς έψαχναν απεγνωσμένα για πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια του μακελειού, η 14χρονη Macey Right έστειλε μήνυμα στη μαμά της λέγοντας ότι άκουσε πυροβολισμούς και ζήτησε από τη μητέρα της να έρθει να την πάρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια και οι φίλοι της πιάστηκαν χέρι χέρι και προσευχήθηκαν στην τάξη τους, είπε. Λίγες στιγμές αργότερα, άκουσαν χτυπήματα και φωνές, σύμφωνα με τον Macey. «Άκουσα πυροβολισμούς έξω από την τάξη μου και ανθρώπους να ουρλιάζουν, ανθρώπους να εκλιπαρούν να μην τους πυροβολήσουν και μετά ανθρώπους που κάθονταν δίπλα μου τρέμουν και έκλαιγαν», είπε ο Μέισι.

Οι αρχές μίλησαν με τον ύποπτο και τον πατέρα του πέρυσι

Ο ύποπτος είχε μιλήσει στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου τον Μάιο του 2023, αφού το FBI έλαβε «αρκετές ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με διαδικτυακές απειλές για πυροβολισμό σε σχολείο σε άγνωστη τοποθεσία και ώρα», σύμφωνα με κοινή δήλωση από το γραφείο του FBI στην Ατλάντα και τον Σερίφη της κομητείας Τζάκσον. Οι διαδικτυακές απειλές περιελάμβαναν φωτογραφίες με όπλα, ανέφερε η δήλωση.

«Ο πατέρας δήλωσε ότι είχε κυνηγετικά όπλα στο σπίτι, αλλά ο γιος του δεν είχε
πρόσβαση σε αυτά χωρίς επίβλεψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έκανε τις απειλές στο διαδίκτυο». Το FBI είπε ότι δεν υπήρχε πιθανή αιτία για σύλληψη εκείνη τη στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πυροβολισμός της Τετάρτης είναι ο πιο θανατηφόρος από τους 45 πυροβολισμούς σε σχολεία μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Είναι ένας από τους 11 πυροβολισμούς σε σχολεία με τέσσερις ή περισσότερους θανάτους από το 2008, όταν το CNN άρχισε για πρώτη φορά να παρακολουθεί τους πυροβολισμούς στα σχολεία.

Οι αρχές είπαν ότι η πρώτη αναφορά για ενεργό σκοπευτή ήρθε στις 10:20 π.μ (τοπική ωρα) Ένας υπεύθυνος σχολικών πόρων που υπηρετούσε στο Apalachee High αντιμετώπισε τον δράστη, ο οποίος έπεσε στο έδαφος και συνελήφθη, είπε στους δημοσιογράφους ο σερίφης της κομητείας Μπάροου Τζαντ Σμιθ.

16χρονη αυτόπτης μάρτυρας κάθισε δίπλα στον δράστη

Η Lyela Sayarath, 16 ετών είπε στο CNN ότι ο φερόμενος δράστης κάθισε δίπλα της σε ένα μάθημα άλγεβρας. Είπε ότι έφυγε νωρίς από την τάξη, γύρω στις 9:45 π.μ. Προς το τέλος του μαθήματος, κάποιος είπε στον καθηγητή της από το μεγάφωνο να ελέγξει το email του, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο μετά, ο Γκρέι βρισκόταν έξω από την πόρτα της τάξης, η οποία ήταν κλειστή, είπε. Μια άλλη μαθήτρια που πήγε στην πόρτα πήδηξε προς τα πίσω όταν είδε ότι είχε όπλο. «Υποθέτω ότι είδε ότι δεν θα τον αφήναμε να μπει», είπε η Λιέλα. «Και υποθέτω ότι η τάξη δίπλα μου, η πόρτα τους ήταν ανοιχτή, οπότε νομίζω ότι μόλις άρχισε να πυροβολεί στην τάξη».

Αρχικά, είπε στο CNN ότι άκουσε μια έκρηξη πυροβολισμών –ίσως 10 με 15 πυροβολισμούς– και μετά ακούγονταν «ο ένας μετά τον άλλον». Οι μαθητές έπεσαν στο πάτωμα και σύρθηκαν στη γωνία, είπε η Lyela. «Φαινόταν ότι αυτό δεν ήταν κάτι που είχε σχεδιάσει πολύ καλά ή ότι δεν ήταν πολύ δυνατός με το όπλο επειδή δεν προσπάθησε να πυροβολήσει την πόρτα μας. Μόλις είδε ότι δεν μπορούσε να μπει στην τάξη μας, απλώς πήγε στο επόμενο.»

Το γυμνάσιο είχε δεχτεί παλαιότερη τηλεφωνική απειλή, είπαν στο CNN πολλοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου. Το τηλεφώνημα της Τετάρτης το πρωί προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν πυροβολισμοί σε πέντε σχολεία και ότι το Apalachee θα ήταν το πρώτο. Δεν είναι γνωστό ποιος έκανε την κλήση. Τα σχολεία στην κομητεία Μπάροου θα παραμείνουν κλειστά την υπόλοιπη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί τουλάχιστον 385 μαζικούς πυροβολισμούς μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Gun Violence Archive, το οποίο, όπως και το CNN, ορίζει τους μαζικούς πυροβολισμούς ως εκείνους στους οποίους πυροβολούνται τέσσερα ή περισσότερα θύματα. Αυτός είναι κατά μέσο όρο περισσότεροι από 1,5 μαζικοί πυροβολισμοί κάθε μέρα.

Μαθητής έστειλε μήνυμα στη μαμά του- «Φοβάμαι»

Η Έριν Κλαρκ ήταν στη δουλειά το πρωί της Τετάρτης όταν έλαβε μια σειρά από μηνύματα κειμένου από τον γιο της, ο οποίος παρακολουθούσε το μάθημα στο Λύκειο Apalachee. «Πυροβολισμοί στο σχολείο», «Φοβάμαι», έγραψε.

«Σε παρακαλώ» «δεν αστειεύομαι», είπε ο καταιγισμός των μηνυμάτων. «Φεύγω από τη δουλειά», απάντησε η Κλαρκ. «Σ’ αγαπώ», έγραψε ο 17χρονος γιος της Ethan Haney. «Κι εγώ σ'αγαπώ μωρό μου», έστειλε μήνυμα η μαμά του πριν πάει στο γυμνάσιο. Η Κλαρκ είπε στο CNN ότι ο γιος της άκουσε οκτώ ή εννέα πυροβολισμούς προτού κλείσει την πόρτα της τάξης του και, με τη βοήθεια ενός άλλου συμμαθητή του, μετακινούσε καρέκλες και τραπέζια για να κλείσει την πόρτα.

Ήταν «απολύτως τρομοκρατημένη» όταν διάβασε τα μηνύματα του γιου της. «Απλώς συνέχισε να προσεύχεται για να μείνει ασφαλής», είπε.

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ έχει κατευθύνει όλους τους διαθέσιμους κρατικούς πόρους για να συνδράμουν στο σημείο, είπε σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κυβερνήτης προέτρεψε «όλους τους κατοίκους να προσευχηθούν για την ασφάλεια όσων βρίσκονται στις τάξεις μας, τόσο στην κομητεία Μπάροου όσο και σε ολόκληρη την πολιτεία».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, είπε ο Λευκός Οίκος, προσφέροντας ομοσπονδιακή υποστήριξη σε κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συντονίζεται με ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους καθώς λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο γενικός εισαγγελέας Mέρικ Γκάρλαντ είπε ομοίως ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «είναι έτοιμο» να υποστηρίξει την κοινότητα μετά τον πυροβολισμό. «Ακόμα συλλέγουμε πληροφορίες, αλλά το FBI και η ATF βρίσκονται στη σκηνή, συνεργάζονται με κρατικούς, τοπικούς και ομοσπονδιακούς εταίρους», είπε ο Γκάρλαντ σε μια συνάντηση της Ειδικής Ομάδας Εκλογικών Απειλών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Winder είχε πληθυσμό περίπου 18.338 σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Το Σχολικό Σύστημα της Κομητείας Μπάροου είναι η 24η μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια στην πολιτεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της περιοχής. Εξυπηρετεί περίπου 15.340 μαθητές, 1.932 από τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στο Λύκειο Apalachee.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «club» του 1 τρισ. δολαρίων μεγαλώνει: Ποια είναι η SK Hynix που μπήκε στη λίστα

Σήμερα

Δεν είναι η μόνη που το κατάφερε τις τελευταίες 24 ώρες

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του μνημονίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν: Ποιος θα κάνει κουμάντο στα Στενά του Ορμούζ

Σήμερα

Παρά τις διαρροές και τις έντονες παρασκηνιακές επαφές, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για οριστική συμφωνία

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου, δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Σήμερα

Η νέα φορολοταρία της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου ολοκληρώθηκε, μοιράζοντας χρηματικά έπαθλα έως 50.000 ευρώ, ενώ αυξημένοι λαχνοί δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρονικές πληρωμές

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

Σήμερα

Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

Σήμερα

«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.