ADVERTISEMENT

Μπιλ Γκέιτς: «Αν αποφύγουμε έναν μεγάλο πόλεμο θα υπάρξει άλλη πανδημία»

Για τον Γκέιτς και άλλους υπέρμαχους της παγκόσμιας υγείας, το ερώτημα δεν είναι αν θα εμφανιστεί σύντομα άλλη πανδημία, είναι αν τα έθνη θα είναι πιο προετοιμασμένα από ό,τι ήταν για το ξέσπασμα του Covid-19

Newsroom
2' χρόνος ανάγνωσης
Μπιλ Γκέιτς: «Αν αποφύγουμε έναν μεγάλο πόλεμο θα υπάρξει άλλη πανδημία»
ADVERTISEMENT

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες προειδοποιώντας το ευρύ κοινό για δυσοίωνα ζητήματα, από επερχόμενες «κλιματικές καταστροφές» έως καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Δύο πιθανές καταστροφές προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στον Γκέιτς. «Πολλές αναταραχές» στον σημερινό κόσμο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν «έναν μεγάλο πόλεμο», λέει στο CNBC Make It. Και ακόμη και «αν αποφύγουμε έναν μεγάλο πόλεμο ... τότε, ναι, θα υπάρξει άλλη μια πανδημία, πιθανότατα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια».

ADVERTISEMENT

Οι επιστήμονες συνήθως θεωρούν τις πανδημίες ως πιθανά, ακόμη και αναπόφευκτα, φαινόμενα με την πάροδο του χρόνου. Όντως γίνονται όλο και πιο συχνές, λόγω παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Για τον Γκέιτς και άλλους υπέρμαχους της παγκόσμιας υγείας, το ερώτημα δεν είναι αν θα εμφανιστεί σύντομα άλλη πανδημία, είναι αν τα έθνη θα είναι πιο προετοιμασμένα από ό,τι ήταν για το ξέσπασμα του Covid-19. «Η χώρα από την οποία ο κόσμος περίμενε να ηγηθεί και να αποτελέσει το πρότυπο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αυτές», λέει ο Γκέιτς, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γκέιτς έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία» το 2022, στο οποίο κατηγόρησε διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες το 2020. Στο βιβλίο, παρουσίασε διάφορες συστάσεις για τις χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων πολιτικών καραντίνας, επενδύσεων στην παρακολούθηση της νόσου και ενίσχυσης της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων.

ADVERTISEMENT

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, με την αύξηση των δαπανών για την ετοιμότητα για πανδημία στις ΗΠΑ και αλλού, ο Γκέιτς λέει ότι η παγκόσμια αντίδραση δεν είναι ακόμη αρκετή. «Παρόλο που αντλήθηκαν κάποια από τα διδάγματα από την πανδημία [του κορονοϊού], [ήταν] πολύ λιγότερα από όσα θα περίμενα, δυστυχώς», λέει.

Οι πολιτικές διαιρέσεις που πολλοί πιστεύουν ότι εμπόδισαν την παγκόσμια αντίδραση στο Covid-19 εξακολουθούν να στέκονται εμπόδιο στην κατάλληλη προετοιμασία για το επόμενο ξέσπασμα, προσθέτει ο Γκέιτς: «Το να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας σχετικά με το τι [κάναμε] καλά, τι δεν κάναμε καλά, εξακολουθεί να μην συμβαίνει .... Ίσως, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αυτό να βελτιωθεί. Αλλά, μέχρι στιγμής, είναι αρκετά απρόσμενο».

[ΠΗΓΗ]
Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google
ADVERTISEMENT
READ NEXT

Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο