E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γερμανία: Ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω αντιδράσεων οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα ‑ Πώς γίνονται

Ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα - Μέτωπο της Ελλάδας με τις χώρες πρώτης υποδοχής

Γερμανία: Ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω αντιδράσεων οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα ‑ Πώς γίνονται
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/9/2024 | 10:33

Στα δυτικά και βόρεια σύνορα της Γερμανίας επεκτείνονται από σήμερα και για έξι μήνες οι έλεγχοι, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Για «στοχευμένους» και «έξυπνους» σταθερούς και κινητούς ελέγχους κάνει λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και καθησυχάζει όσους εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά αυστηρότερα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για «πολύ μεγάλο αριθμό» ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία και «ανάγκη να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο» μίλησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Ουζμπεκιστάν.

Ήδη από τα μεσάνυχτα προς την Δευτέρα ισχύει πλέον και στα σύνορα προς την Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία το καθεστώς ελέγχου που εφαρμόζεται ήδη στα σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία. Όποιος θέλει να εισέλθει οδικώς στην Γερμανία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να παρουσιάσει στην γερμανική αστυνομία τα σχετικά έγγραφα. Θα ελέγχονται επίσης φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφορών - τόσο οι οδηγοί όσο και το φορτίο τους.

Υπερασπιζόμενη τις κυβερνητικές αποφάσεις, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε χθες το βράδυ στην BILD ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει αυθαίρετα εθνικά μέτρα τα οποία βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργεί «σε στενό συντονισμό» με τους γείτονές της. Στόχος, τόνισε, είναι «να περιοριστεί περαιτέρω η παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουν οι διακινητές, να εγκαταλείψουν οι εγκληματίες την δράση τους, να εντοπίζονται και να εμποδίζονται οι ισλαμιστές». Απαντώντας σε όσους εκφράζουν ανησυχία για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, η κυρία Φέζερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα. «Δεν θα έχουμε κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά έξυπνους ελέγχους, όπως απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», ενώ η ροή των μετακινήσεων και των μεταφορών, οι επιχειρήσεις και το εμπόριο θα επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο, δήλωσε η υπουργός. Τα σύνορα της Γερμανίας περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται σε όμορες χώρες - και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και επομένως δεν θα ελέγχονται όλες οι διελεύσεις. Για κάτι τέτοιο άλλωστε θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο προσωπικό από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, το συνδικάτο της οποίας έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για τις νέες, από σήμερα, απαιτήσεις. «Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ασχολείται με την συγκέντρωση δυνάμεων» μέχρι την τελευταία στιγμή, προειδοποίησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιακών Αστυνομικών Αντρέας Ρόσκοπφ, μιλώντας στο RND και εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις της υπουργού αιφνιδίασαν ακόμη και την αστυνομία. «Πρέπει να προσέξουμε να μην καταλήξουμε σε μόνιμη υπερβολική επιβάρυνση, καθώς οι έλεγχοι θα διαρκέσουν έξι μήνες η και περισσότερο», δήλωσε ο κ. Ρόσκοπφ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ δήλωσε μάλιστα ότι πιθανότατα δεν θα επαρκούν ούτε οι προγραμματισμένες επιπλέον 1.000 θέσεις στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία και ζήτησε το θέμα να ληφθεί υπ' όψιν και ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξήγησε από την πλευρά του ότι η κυβέρνησή του ενεργεί «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο μέγιστο τις επιλογές» της. «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Γερμανία είναι πολύ μεγάλος και ότι είναι κατανοητό το συμφέρον της γερμανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο μέσω της καλής διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι έχει αρχίσει «να μιλά πολύ προσεκτικά με τους ηγέτες των γειτονικών χωρών και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κάνει λόγο για ημίμετρα και ζητά τα γερμανικά σύνορα να είναι «εντελώς κλειστά» για ανθρώπους χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό προϋποθέτει όμως την κήρυξη κατάστασης, κάτι που η κυβέρνηση μέχρι τώρα απορρίπτει. Η Νάνσι Φέζερ δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί νομικά η ανάγκη για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που τα κέντρα πρώτης υποδοχής έχουν πληρότητα μόνο κατά 50%. Επιπλέον, θα έπρεπε η κυβέρνηση να δηλώσει ότι η αστυνομία έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων έχει προκαλέσει την αντίδραση και των γειτονικών χωρών, με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να χαρακτηρίζει τα μέτρα «απαράδεκτα» και τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί όποιον απορρίπτεται στα γερμανικά σύνορα. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στο «Χ» «Καλώς ήλθατε στο κλαμπ!», απευθυνόμενος στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ στην Ολλανδία ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έκανε λόγο για «καλή ιδέα», σχολιάζοντας τις γερμανικές ανακοινώσεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό για να αποφύγει έλεγχο

Σήμερα

Όταν του ζήτησαν τα στοιχεία του, πάτησε γκάζι για να ξεφύγει

Δεκαοκτώ παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα από το σπέρμα του δότη με το καρκινικό γονιδίωμα

Σήμερα

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το σπέρμα του συγκεκριμένου ανθρώπου από κλινική στη χώρα μας ήταν το 2017

Νέες φωτιές στις φήμες για το μέλλον του Αντετοκούνμπο: Αγόρασε οκταώροφο κτήριο στη Νέα Υόρκη

Σήμερα

Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Clarkson Avenue 111 στο Prospect Lefferts Gardens στο Μπρούκλιν και πουλήθηκε έναντι 14.1 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο Χάαλαντ δεν πανηγύρισε απέναντι στη Ρεάλ, αλλά έκανε μία κίνηση με άρωμα… Ελλάδας

Σήμερα

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να περπατήσω σαν τον Αχιλλέα»

Eurovision 2026: Ντόμινο αποχωρήσεων λόγω Ισραήλ ‑ Ποιες χώρες μένουν εκτός διαγωνισμού

Σήμερα

Πριν λίγες ώρες η Ισλανδία προστέθηκε στη λίστα των χωρών που θα μποϊκοτάρουν τον επερχόμενο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision

Ο Πασχάλης Τερζής επιστρέφει στη μουσική μετά από χρόνια

Σήμερα

Η αποκάλυψη του Χρήστου Νικολόπουλου

Επικαλείται δικαίωμα σιωπής ο «Φραπές» – Δεν θα απαντήσει σε καμιά ερώτηση

Σήμερα

Ο Κρητικος αγροτοσυνδικαλιστής προσήλθε στην Επιτροπή

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε γυμνάσιο – Έκλεισε προληπτικά το σχολείο

Σήμερα

Οι μαθητές εμφάνισαν διάρροια, εμετούς και πυρετό

Τραγωδία στη Γλυφάδα: Νεκρός 38χρονος μοτοσικλετιστής στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Σήμερα

Φονική σύγκρουση οχημάτων τα ξημερώματα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με τραγικό θάνατο ενός 38χρονου

Τι πρέπει να τακτοποιήσετε στην εφορία πριν φύγει το 2025

Σήμερα

Ποιοι προλαβαίνουν χωρίς πρόστιμο και πώς αλλάζει το τοπίο από τον Ιανουάριο

Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων, οι ημερομηνίες για το δώρο Χριστουγέννων και τα επιδόματα

Σήμερα

Γιατί φέτος θα καταβληθεί νωρίτερα και το δώρο Χριστουγέννων, πώς θα το υπολογίσετε εύκολα και online

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.