E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το Telegram πλέον θα παραδίδει δεδομένα των χρηστών του στις αρχές

Η πλατφόρμα ανταλλαγής μνημάτων, γνωστή για την.. τουλάχιστον χαλαρή προσέγγιση της στην εποπτεία περιοχεμένου, φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση μετά τη σύλληψη του ιδρυτή της

Το Telegram πλέον θα παραδίδει δεδομένα των χρηστών του στις αρχές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/9/2024 | 19:51

Το Telegram, μέχρι πρότινος μία ψηφιακή πλατφόρμα που έχει ταυτιστεί με την διαδικτυακή μάχη απέναντι στην κυβερνητική λογοκρισία, ανακοίνωσε πώς πλέον θα συνεργάζεται με κρατικές αρχές, παραδίδοντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς και την διεύθυνση IP των χρηστών του, σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ή κάποια άλλη νομική δίωξη εις βάρος τους.

Την αλλαγή στους όρους του Telegram ανακοίνωσε ο ιδρυτής του, Πάβελ Ντούροφ, με ανάρτηση του τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρότι το 99,999% των χρηστών του Telegram δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το έγκλημα, το 0,0001% εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες, δημιουργώντας μία κακή εικόνα για ολόκληρη την πλατφόρμα, θέτοντας σε κίνδυνο το συμφέρον των σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου χρηστών μας.»

Πρόκειται για μία ολική αλλαγή κατεύθυνσης από τον γεννημένο στην Ρωσία ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της πλατφόρμας, Πάβελ Ντούροφ, η οποία έρχεται μερικές ημέρες μετά την απροσδόκητη σύλληψή του, στην Γαλλία. Ο Ντούροβ αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών, καθώς οι γαλλικές αρχές τον θεωρούν υπεύθυνο για την εγκληματική δράση που έχουν χρήστες του Telegram και την αδυναμία της πλατφόρμας να περιορίσει τη διάδοση εξτρεμιστικού ή παράνομου περιεχομένου. Κάποιες από τις κατηγορίες αφορούν τη διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας και διακίνηση ναρκωτικών στο Telegram υπό την επίγνωση του Ντούροβ, όπως και την απροθυμία του να συνεργαστεί με τις αρχές.

Από τη μεριά του, ο Ντούροφ πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται υπαίτιος για τις πράξεις των χρηστών της πλατφόρμας του, χαρακτηρίζοντας τη δίωξη του «άστοχη» και «απρόσμενη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ήταν λογικό, η νέα στάση του Telegram ως προς τη συνεργασία με τις αρχές έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς από τους χρήστες του, οι οποίοι αναρωτιούνται αν η πλατφόρμα θα παραμείνει ασφαλής για τους πολίτες απολυταρχικών καθεστώτων.

«Το Telegram διαφημιζόταν ως μία πλατφόρμα που θα αντισταθεί σε κυβερνητικές πιέσεις, προσελκύοντας, έτσι, άτομα από περιοχές όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Μέση Ανατολή, που ήθελαν να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις με μία αίσθηση ασφάλειας», δήλωσε στο BBC ο John Scott-Railton, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φωνές που επικρότησαν την απόφαση, θεωρώντας πώς το Telegram έδινε τη δυνατότητα σε εγκληματικές και ακροδεξιές ομάδες να οργανωθούν, παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ομαδικών chat με μέχρι και 200.000 χρήστες. Συγκριτικά, το WhatsUp, ιδιοκτησίας της Meta, έχει βάλει όριο 1.000 χρηστών στις ομαδικές συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν οι αλλαγές στους όρους του Telegram θα είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τις Γαλλικές αρχές. Στην ανάρτηση του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας έγραψε πως «έχουμε μία αφοσιωμένη ομάδα ατόμων που, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, ανιχνεύουν και αποκρύπτουν προβληματικό περιεχόμενο από την αναζήτηση».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Στάνφορντ, Daphne Keller, οι αστυνομικές αρχές μπορεί να απαιτήσουν μία πολύ πιο στενή σχέση συνεργασίας με το Telegram, αποσκοπώντας να συλλέξουν δεδομένα από τις συνομιλίες των χρηστών που θεωρούνται «ύποπτοι».

Όσο για τον ίδιο τον Ντούροφ, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους με εγγύηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ και με τον όρο να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα, καθώς και να παραμένει στη Γαλλία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρότες: Βάζουν πλώρη για το λιμάνι του Βόλου ‑ «Αν θέλει, ας έρθει ο εισαγγελέας να μας συλλάβει»

Πριν 7 ώρες

«Δείξαμε τη δύναμή μας στο αεροδρόμιο», το μήνυμα των αγροτών - Ο «χάρτης» των μπλόκων σε όλη τη χώρα

Πυρκαγιά καταστρέφει κτήριο στο Μανχάταν: Πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από τη συνοικία της Νέας Υόρκης

Χτες

Η φωτιά εκδηλώθηκε στον τελευταίο όροφο ενός εξαώροφου κτιρίου, στη συνοικία Απερ Γουέστ Σάιντ

Πληθαίνουν τα σενάρια στην Τουρκία για πόλεμο με το Ισραήλ: Πώς εμπλέκουν Ελλάδα και Κύπρο

Χτες

Όταν η Τουρκία βλέπει παντού «εχθρούς»: Η Ελλάδα και η Κύπρος ξαφνικά γίνονται YPG

Στο «μικροσκόπιο» 1.469 εφοριακοί

Χτες

Η ΑΑΔΕ ερευνά περιουσίες και κινήσεις λογαριασμών

Μίνα Αρναούτη: «Έχω κάνει 17 χειρουργεία» ‑ «Ο Παντελίδης όταν βγήκε από το σπίτι ήταν μια χαρά»

Χτες

Οι τίτλοι τέλους στην πολυσυζητημένη υπόθεση έμελλε να πέσουν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια μετά το δυστύχημα του Παντελή Παντελίδη

Θλίψη στη Λάρισα: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Βασίλης Βάιλας

Χτες

Ο Βασίλης Βάιλας μεγάλωσε πολλές γενιές μέσα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές

Επίθεση Τραμπ κατά της Ευρώπης: Η ήπειρος αποσυντίθεται και οι ηγέτες της είναι αδύναμοι

Χτες

Σκληρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη σε συνέντευξη στο Politico

Έλενα Παπαρίζου: Παραμένει στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια, οι νεότερες πληροφορίες για την υγεία της

Χτες

Η γνωστή τραγουδίστρια υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς έχει ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.