Αναισθησιολόγοι αρνούνται τις εκτρώσεις σε δημόσια νοσοκομεία για λόγους ηθικής
«Γυναίκες αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτη γιατρό»
Δημοσίευση 28/9/2024 | 18:54
H άμβλωση έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά στην Ελλάδα από το 1986, όμως δεν είναι λίγες οι καταγγελίες γυναικών που αποκαλύπτουν ότι όταν επισκέπτονται ένα δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού επιχειρεί να τις αποτρέψει επικαλούμενο λόγους ηθικής, ενώ δεν λείπουν και εκφράσεις όπως «θα σε τιμωρήσει ο θεός».
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία γυναίκας, η οποία μιλώντας αποκλειστικά στην εκπομπή του MEGA, «Εξελίξεις Τώρα» περιγράφει τι πέρασε φίλη της την οποία συνόδευσε η ίδια σε δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να προχωρήσει σε τερματισμό κύησης.
«Προσπαθούσαν να την αποτρέψουν χρησιμοποιώντας επιχειρήματα μεσαιωνικών χρόνων του τύπου είναι αμαρτία, δεν θα μπορείς να κάνεις παιδιά όταν θελήσεις γιατί θα σε εκδικηθεί ο Θεός, το σύμπαν, ο Βούδας. Δεν στήριξαν καθόλου ψυχολογικά τη φίλη μου ας πούμε. Στο Αλεξάνδρα».
Και ενώ το νοσοκομείο πραγματοποιεί τελικά την ιατρική πράξη ο Γολγοθάς της γυναίκας δεν σταματά.
«Εφόσον μετά από πολλές μέρες αιμορραγίας ξαναεπισκεπτόμαστε το νοσοκομείο και μας ανακοινώνουν ότι δεν έγινε σωστά η επέμβαση την πρώτη φορά και η φίλη μου θα πρέπει να ξανά-υποστεί μια δεύτερη. Εν τέλει ούτε αυτή ήταν πετυχημένη με αποτέλεσμα να της κοπεί η περίοδος για μήνες και αναγκάστηκε να κάνει και τρίτη επέμβαση. Όλη αυτή η ταλαιπωρία που απλά δεν τελείωνε όλο αυτό ήταν τεράστια».
Την ταξική διάσταση του ζητήματος επισημαίνει και γιατρός του ΕΣΥ:
«Αν νόμιμα έχεις δικαίωμα να ασκείς την ιατρική και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα κάπως η βαρύτητα στέφεται στον ιδιωτικό για λόγους οικονομικούς και όταν αυτό δεν ελέγχεται από πουθενά δεν θέλει και πολλή σκέψη για να σκεφτούμε ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές παρατυπίες. Επίσης, αν σε μια πόλη όλοι αρνούνται, αυτό θα πρέπει να φροντιστεί και από τη Δικαιοσύνη για το πώς θα υπάρξει το δικαίωμα αυτό στην πόλη αυτή αν θα πρέπει να αλλάξει πόλη αν θα πρέπει να πληρώσει ας που με μια γυναίκα που δεν έχει το οικονομικό background να το κάνει», είπε γιατρός.
Τα όσα περιγράφει η ίδια ότι άκουσε ως φοιτήτρια από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς είναι πλήρως διαφωτιστικά για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από το θέμα των εκτρώσεων στην Ελλάδα.
«Όταν ρωτήσαμε τον έναν εξ΄ αυτών αν πραγματοποιούνται διακοπές κύησης στην κλινική η απάντηση που πήραμε ήταν: Ναι αλλά είμαι ο μόνος που το κάνει. Ε, και κάπως θορυβηθήκαμε ως φοιτητές και ξεσηκωθήκαμε μια μερίδα φοιτητριών και την επόμενη μέρα στο θεωρητικό μάθημα ρωτήσαμε τον διδάσκοντα, ο οποίος μάλιστα ήταν και επίκουρος καθηγητής, στο αν και γιατί δεν πραγματοποιούνται οι διακοπές κύησης και η απάντηση ότι για ηθικούς λόγους μπορούμε να αρνηθούμε και είναι δικαίωμά μας. Και τότε ρωτήθηκε και πάλι από έναν φοιτητή στο ιατρείο σας το κάνετε. Και η απάντηση που λάβαμε ήταν: Όλα έχουν μια τιμή», πρόσθεσε.
Στο MEGA μίλησαν με το κέντρο σεξεργαζομένων Red Umbrella Athens, το οποίο να είναι ένα κέντρο Ενδυνάμωσης Ατόμων που Εργάζονται στο Σeξ και όσα μας αποκάλυψαν είναι ενδεικτικά της κατάστασης.
«Είχε έρθει στον χώρο μας μια ωφελούμενη την οποία είχαμε για λίγο καιρό, έψαχνε γυναικολόγο […] μας είπε ότι είναι έγκυος από προφυλαχτικό που έσπασε από πελάτη και είχαμε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και την κάναμε παραπομπή σε ένα νοσοκομείο δημόσιο και ήρθε την επόμενη εβδομάδα ως ραντεβού που είχαμε μαζί της στο RED UMBRELLA να μας πει τι έχει γίνει και μας είπε ότι την διώξανε από εκεί, μίλησε με κάποια από το… δεν είμαι σίγουρη δεν θυμάμαι αν είναι νοσηλεύτρια δεν θυμάμαι τι ακριβώς ήταν η ιδιότητά της και προσπαθούσε να την αποτρέψει ότι είναι αμαρτία και τι θα πει ο Θεός και δεν έχει σημασία που δεν ξέρεις ποιος είναι ο μπαμπάς και πως έγινε και… οπότε απογοητεύτηκε η γυναίκα και έφυγε».