Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι είμαστε χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης ‑ Η απόδειξη βρίσκεται στην Βίβλο
Επιστήμονας αποδεικνύει ότι ο κόσμος μας είναι μία προσομοίωση και η απόδειξη βρίσκεται στην Βίβλο
Δημοσίευση 30/9/2024 | 11:26
Ο καθηγητής Βόψον επισημαίνει το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ένα από τα τέσσερα πρώτα βιβλία της Καινής Διαθήκης, το δεύτερο μέρος της Χριστιανικής Βίβλου.
Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη ξεκινά με την ισχυρή δήλωση: «Στην αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν με τον Θεό, και ο Λόγος ήταν Θεός».
Ο καθηγητής λέει ότι αυτό το εδάφιο έχει «βαθιά θεολογική σημασία στο χριστιανικό δόγμα», αλλά έχει επίσης «ενδιαφέρουσες συνέπειες» όταν θεωρείται στο πλαίσιο του σύμπαντος ως προσομοίωση.
Υποστηρίζει ότι «η λέξη» σε αυτή τη διάσημη πρόταση αναφέρεται στον υποκείμενο κώδικα υπολογιστή που διέπει και ελέγχει την προσομοίωση.
Όπως θα ξέρει όποιος έχει δει το «The Matrix», οποιαδήποτε προσομοίωση υπολογιστή, μεγάλη ή μικρή, αποτελείται από γράμματα και αριθμούς που γράφουν τους κανόνες για ολόκληρη τη δημιουργία.
Ο ακαδημαϊκός περαιτέρω υποστηρίζει ότι «ο Λόγος ήταν Θεός» θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Θεός είναι μέρος της προσομοίωσης, αντί να είναι ξεχωριστός από αυτήν.
Με άλλα λόγια, η οντότητα που ελέγχει το όλο πράγμα –ο Θεός– είναι επίσης γραμμένη στον κώδικα.
Ο καθηγητής Vopson εξηγεί: «Ο κώδικας που εκτελεί την προσομοίωση δεν είναι ξεχωριστός από το θείο, αλλά μάλλον αναπόσπαστο μέρος της, ίσως μια τεχνητή νοημοσύνη».
Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη συνεχίζει λέγοντας: «Τα πάντα έγιναν από αυτόν, και χωρίς αυτόν δεν έγινε τίποτα...»
Και πάλι, αυτή η δήλωση υποστηρίζει τη θεωρία του προσομοιωμένου σύμπαντος, προτείνει ο καθηγητής.
«Υποδηλώνει έναν Δημιουργό που έφερε σε ύπαρξη το προσομοιωμένο σύμπαν μέσω του Λόγου (δηλαδή του κώδικα)», λέει.
«Υποδηλώνει ότι η πράξη της δημιουργίας, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, θα μπορούσε να είναι ανάλογη με μια θεϊκή πράξη προγραμματισμού και προσομοίωσης».
Αναμφισβήτητα, η θεωρία προσφέρει μια απάντηση σε ένα ερώτημα με το οποίο παλεύουν πολλοί Χριστιανοί - πώς δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν σε έξι ημέρες;
Αν πρέπει να γίνει πιστευτή η θεωρία, το έκανε δημιουργώντας μια προσομοιωμένη πραγματικότητα ενσωματωμένη σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή – κάτι που γνωρίζουμε ότι είναι δυνατό.