E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν – Ανάλυση του Politico

Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν – Ανάλυση του Politico
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/10/2024 | 14:46

Την ανάσα του κρατάει ολόκληρος ο πλανήτης μετά από την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ την περασμένη Τρίτη (1.10.24) και την δυναμική απάντηση που ετοιμάζει το Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι «το Ιράν θα πληρώσει το μεγάλο λάθος που έκανε», ενώ σήμερα Παρασκευή (4.10.24), ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έστειλε μήνυμα ενότητας στον μουσουλμανικό κόσμο απέναντι στον κοινό εχθρό το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ιρανική με σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας ως «νόμιμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Ισραηλινοί ως αντίποινα στην ιρανική επίθεση.

Το άλλο σενάριο είναι αυτό της επίθεσης στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Στο οποίο φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν αντιδρούν, όχι τόσο έντονα τουλάχιστον όσο στο ενδεχόμενο επίθεσης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει σε σχετική ερώτηση: «Το συζητάμε αυτό. Και δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα. Θα το συζητήσουμε αργότερα».

Η αγορά πετρελαίου έχει τρόπους να προστατευτεί

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τη Δευτέρα, η τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent έχει αυξηθεί 10%, στα 77 δολάρια το βαρέλι, αν και παραμένει κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα πάντως με το Politico, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου έχει νέους τρόπους να προστατευτεί.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν δοκιμάζει την πίστη της παγκόσμιας αγοράς ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου δεν θα επηρεαστούν από τη διεύρυνση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Επί δεκαετίες, οι συγκρούσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή συχνά τρόμαζαν τις αγορές πετρελαίου και επιβάρυναν την οικονομία.

Tα πράγματα φαίνονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής διαφορετικά, μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει υποστεί κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους για τις τιμές των καυσίμων και προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την εκτόξευση σχεδόν 200 πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και άλλα μέρη τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει διαφοροποιήσει την παγκόσμια προσφορά καυσίμων, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές πετρελαίου βασίζονται λιγότερο στα καύσιμα από την Μέση Ανατολή

Αυτό ισχύει παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε δημοσίως ότι οι μάχες θα μπορούσαν να επεκταθούν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Για όσους από εμάς περνάμε τη ζωή μας κοιτάζοντας τις επιπτώσεις μιας κρίσης (στη Μέση Ανατολή) στις τιμές του πετρελαίου, προφανώς τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια ήταν μια πλήρης αποτυχία», δήλωσε ο Μάικλ Νάιτς (Michael Knights), αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης The Washington Institute for Near.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανεξάρτητα από το πόσο τρελό είναι το πράγμα, έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο πετρέλαιο. Η αγορά έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι μπορεί να καλύψει τις ελλείψεις».

Τα επόμενα στάδια της σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα της αγοράς με τρόπους που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, καθώς ο Νετανιάχου ζυγίζει πώς θα ανταποδώσει τα αντίποινα για τις πυραυλικές επιθέσεις της Τρίτης, με τις πετρελαιοπηγές και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν να διαφαίνονται ως οι πιο πιθανοί στόχοι.

Η ιρανική απάντηση σε μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει επιθέσεις σε στόχους αλλού, όπως τα πετρελαϊκά πεδία της Σαουδικής Αραβίας, ή να οδηγήσει στο κλείσιμο ενός βασικού κόμβου για τις μεταφορές πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και σκόρπισε τον πανικό, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ένας ταύρος που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του εισέβαλε στο κατάστημα, σπέρνοντας τον τρόμο σε κουρείς και πελάτες - Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς

Πέθανε ο ηθοποιός του «Emily in Paris», Πιερ Ντενί, έπειτα από μάχη με το σύνδρομο ALS

Σήμερα

Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός έχασε τη μάχη σε ηλικία 69 ετών

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Σήμερα

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γιώργος Δριτσάκος

Σήμερα

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Μπουρνάζι

Ο 10χρονος έπαιζε και έπεσε στο κανάλι, πώς έγινε η τραγωδία στις Σέρρες

Σήμερα

Συνελήφθη η μητέρα του για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο - Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ατόμου που φέρεται να προχωρούσε σε ρευματοκλοπή, περνώντας καλώδιο μέσα από το νερό

Σοκαριστική πρόβλεψη της Μέρκελ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Σήμερα

Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο ειρηνικού διαπραγματευτή

Το «club» του 1 τρισ. δολαρίων μεγαλώνει: Ποια είναι η SK Hynix που μπήκε στη λίστα

Σήμερα

Δεν είναι η μόνη που το κατάφερε τις τελευταίες 24 ώρες

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του μνημονίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν: Ποιος θα κάνει κουμάντο στα Στενά του Ορμούζ

Σήμερα

Παρά τις διαρροές και τις έντονες παρασκηνιακές επαφές, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για οριστική συμφωνία

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου, δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Σήμερα

Η νέα φορολοταρία της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου ολοκληρώθηκε, μοιράζοντας χρηματικά έπαθλα έως 50.000 ευρώ, ενώ αυξημένοι λαχνοί δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρονικές πληρωμές

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.