ADVERTISEMENT

Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται στην Ελλάδα

Καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες και φθινόπωρο μετά, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία

Newsroom
2' χρόνος ανάγνωσης
Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται στην Ελλάδα
ADVERTISEMENT

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός αυτές τις ημέρες καθώς στην Ελλάδα αναμένεται το «ινδιάνικο καλοκαίρι», ή αλλιώς «μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου», με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει σταδιακή άνοδο έως το Σάββατο 12/10.

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τις επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς της χώρα μας. Έτσι, ιδιαίτερα την Παρασκευή 11/10, οπότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστης η μέγιστη αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.

ADVERTISEMENT

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 για το μεσημέρι της Τετάρτης 09/10 και της Παρασκευής 11/10. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σε αυτούς φαίνονται χαρακτηριστικά οι θερμότερες αέριες μάζες πάνω τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Ευρώπης και της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.

ADVERTISEMENT

Μαρουσάκης: Καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες, φθινόπωρο μετά

Σε ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως ο καιρός θα θυμίσει καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες για να μας επαναφέρει στο φθινόπωρο στη συνέχεια, επισημαίνοντας, σε άλλο του post, πως το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου έρχεται νωρίτερα φέτος.

Κολυδάς: Έρχεται το μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου

Επίσης, σε ανάρτησή του χθες, ο Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε ότι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» έρχεται στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ως «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου», εξηγώντας ότι ο Οκτώβριος είναι ένας «μήνας μεταβατικός ή ακόμη και προθάλαμος για τον επερχόμενο χειμώνα. Όμως σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη πολλές ημέρες του Οκτωβρίου να κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό».

ADVERTISEMENT

Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως «ινδιάνικο καλοκαίρι» ή «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου», επηρεάζοντας το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας.

«Κάποιες φορές οι ηλιόλουστες μέρες όπως φέτος, έρχονται νωρίτερα, καθώς η περίοδος του ξηρού και άνομβρου καιρού εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού υψηλού (αντικυκλώνα) που καλύπτει την περιοχή μας» κατέληξε στην ανάρτησή του.

[ΠΗΓΗ]
Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google
ADVERTISEMENT
READ NEXT

Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο