E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Την τελευταία της πνοή άφησε η Βάσω Παπανδρέου

Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/10/2024 | 14:04

Σε ηλικία 80 ετών πέθανε η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο στις 3 το μεσημέρι στον τόπο καταγωγής της.

Γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δίνει νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστατεύει τη μητρότητα, εμπεδώνει στην ισότητα των δύο φύλων και δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φθάνει να την αποκαλέσει "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" και "Σιδηρά Κυρία". Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και παίζει ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

H Bάσω Παπανδρέου μεταξύ άλλων είχε οριστεί το 1989 στη θέση της επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1993. Με τον ορισμό της στο συγκεκριμένο αξίωμα αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα τόσο στην ιστορία του θεσμού, όσο και ως προς την εκπροσώπηση της Ελλάδος, ανοίγοντας τον δρόμο για την Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και για την Άννα Δαμανάκη που τοποθετήθηκαν σε αυτή την θέση επίσης από το ΠΑΣΟΚ.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Viral αγγελία στην Κίνα: Ζητούνταν εργαζόμενοι για βοσκή 3.000 προβάτων

Σήμερα

Οι υποψήφιοι ήταν κατά πλειοψηφία γεννημένοι τη δεκαετία του 1990

Η Ευγενία Σαμαρά φόρεσε το μπικίνι της και έκανε βουτιά στον Ατλαντικό: «Έγινε κι αυτό», δείτε φωτογραφίες

Σήμερα

«Ρε παιδιά, μια βουτιά στον Aτλαντικό δεν είχα κάνει!» έγραψε η Ευγενία Σαμαρά στο Instagram

ΣΚΑΪ: Η ώρα της Λένας Φλυτζάνη – Αμεσες αλλαγές στο κεντρικό δελτίο

Σήμερα

Οι εξελίξεις τρέχουν στο κανάλι του Φαλήρου…

Δανάη Μπάρκα: Αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο που αποχώρησε από την παράσταση των Ρέππα – Παπαθανασίου

Σήμερα

Η Δανάη Μπάρκα βρέθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, όπου η Ελένη Φουρέιρα παρουσίασε τη νέα της συνεργασία μαγιό Eleni Foureira + MEYIA

«Να φύγετε, να πάτε αλλού» – Το επικό σημείωμα σε κάδο απορριμμάτων στα Χανιά

Σήμερα

«Όποιος πετάει σκουπίδια έξω από τον κάδο, να αλλάξει πόλη και να ξαναπάει δημοτικό», τονίζει ο πολίτης

Έδωσε μάχη για 20 ολόκληρα λεπτά: 14χρονος πήγε για ψάρεμα και έβγαλε «τέρας» 65 κιλών ‑ Βίντεο

Σήμερα

Το ψάρι των 65 κιλών έκανε τον 14χρονο να ξεσπάσει σε δάκρυα μόλις βγήκε στην όχθη

Έλα στην ομάδα μας: Θέση για δημοσιογράφους στην Αθήνα

Σήμερα

Digital Content Editor - Full time στην Αθήνα, Hybrid

Μόνικα Μπελούτσι: Στα 61 δεν είμαι πλέον το κέντρο της προσοχής

Χτες

Η ηθοποιός μίλησε για τη σχέση της με το πέρασμα του χρόνου και δήλωσε πως απολαμβάνει ότι έχει γίνει «θεατής» και δεν τραβάει τόσο τα βλέμματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.