E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συναγερμός ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Με «διπλάσιο» ρυθμό η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως έχουμε υποτιμήσει την κλιματική αλλαγή.

Συναγερμός ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Με «διπλάσιο» ρυθμό η υπερθέρμανση του πλανήτη
Φωτογραφία από Pixabay
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O OHE προειδοποίησε με πρόσφατη έκθεση πως η κατάρρευση του κλίματος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, καθώς η κλιματική αλλαγή αναπτύσσεται με ρυθμούς που είχαμε υποεκτιμήσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το BBC, o Οργανισμός εκτιμά πως η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αγγίξει τους 3,1 βαθμούς Κελσίου σε ορίζοντα 80ετίας, διπλάσια δηλαδή των παλαιότερων εκτιμήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ωστόσο σημαντικό να θυμόμαστε, πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα συνέχιζε, ακόμα και αν θα καταφέρναμε να εξαλείψουμε το αποτύπωμά μας κιόλας αύριο.

Κλιματική Αλλαγή: Το δυσοίωνο σενάριο
Το διακύβευμα συνεπώς, είναι να μεριμνήσει η ανθρωπότητα ώστε ο ρυθμός θέρμανσης του πλανήτη, να μην ξεπεράσει την ικανότητά της να προσαρμόζεται σε αυτή, όπως σημειώνει το ξένο μέσο.

Οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την αύξηση της θερμοκρασίας παρέμειναν ουσιαστικά ίδιες τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που εκτέθηκαν στη Γλασκώβη για τη σύνοδο COP26.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα έκθεση αναφέρει: «Η συνέχιση των τρεχουσών πολιτικών εκτιμάται ότι θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε μέγιστο 3,1 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα».

Αυτός ο αριθμός είναι σύμφωνος με μια πρόβλεψη από την πιο πρόσφατη έκθεση της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) από το 2021, η οποία έδειξε αύξηση της θερμοκρασίας έως και 3,6 βαθμούς μέσα στον αιώνα υπό υψηλότερο επίπεδο εκπομπών.

Η σημερινή έκθεση αναφέρει ότι εάν οι χώρες εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη κάνει για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τότε οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν μόνο κατά 2,6 έως 2,8 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εάν κάθε χώρα έθετε σε εφαρμογή ανάλογες πολιτικές αποσκοπώντας σε μηδενικό αποτύπωμα, η έκθεση για το χάσμα εκπομπών αναφέρει ότι η άνοδος θα μπορούσε να περιοριστεί στους 1,9 βαθμούς Κελσίου.

Οι χώρες - πρωτοπόροι της απανθρακοποίησης
Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι στόχοι του Συμφώνου του Παρισιού να διατηρηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να παραμείνουν κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου βρίσκονται τώρα σε πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Η προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο για να περιοριστεί η εκπομπή του άνθρακα είναι πολυπαραγοντικές, και μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από αναπτυσσόμενα, όσο και από ανεπτυγμένα κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και «πράσινων» πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρική, γεωθερμική, πυρηνική), και η μείωση των ενεργειακών μας απαιτήσεων.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το BSI Group, η Δανία θεωρείται μια από τις κορυφαίες χώρες στις προσπάθειες για την απανθρακοποίηση , σε μεγάλο μέρος λόγω της πολιτικής απαγόρευσης των ΧΥΤΑ, και η αντικατάστασή της με αποτεφρωτήρια.

Σε αυτές τις εγκαταστάσεις, απορρίμματα καίγονται και η θερμότητα της καύσης χρησιμοποιείται ως πηγή για τη θέρμανση αστικών και περιαστικών περιοχών.

Η Κόστα Ρίκα και η Αιθιοπία από την άλλη έχουν κάνει καλή δουλειά στην αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας, που είχε ξεκινήσει ακόμα και πριν η μείωση των εκπομπών είχε καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα.

Η Φινλανδία επενδύει σε γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, έχοντας μειώσει σταθερά την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από το 2010.

Το 2017, η Ιαπωνία πρωτοπόρησε εισάγοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση του υδρογόνου ως εναλλακτικό καύσιμο.

Ακόμα και η Κίνα, ένας από τους κύριους πομπούς άνθρακα του κόσμου ως το βιομηχανικό του κέντρο, έχει θέσει στόχο μείωσής τους κατά 18% μέχρι και το 2025.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

Σήμερα

Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

Σήμερα

Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

«Σύγχρονη Μήδεια» στην Αριζόνα: Πυροβόλησε σύζυγο και ερωμένη, σκότωσε τα παιδιά της και αυτοκτόνησε

Σήμερα

Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: διπλή παιδοκτονία και αυτοκτονία μετά από επίθεση σε μπαρ του Γκλέντεϊλ

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

Σήμερα

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

Σήμερα

Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven

Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και σκόρπισε τον πανικό, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ένας ταύρος που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του εισέβαλε στο κατάστημα, σπέρνοντας τον τρόμο σε κουρείς και πελάτες - Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Σήμερα

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Conference League: Πεδίο μάχης η Λειψία από οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας και της Ράγιο Βαγιεκάνο, δείτε βίντεο

Σήμερα

Από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν εστίες έντασης, αλλά το κλίμα στην πόλη της Γερμανίας όπου διεξάγεται ο τελικός παραμένει τεταμένο

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γιώργος Δριτσάκος

Σήμερα

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Μπουρνάζι

Σοκαριστική πρόβλεψη της Μέρκελ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Σήμερα

Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο ειρηνικού διαπραγματευτή

Την έφτυνε, την κλωτσούσε και την απειλούσε με θάνατο – το δικαστήριο δεν τον φυλάκισε παρά τις αδιανόητες εικόνες βίας

Σήμερα

Η Μαρί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν πήγε στη φυλακή παρά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις

Το «club» του 1 τρισ. δολαρίων μεγαλώνει: Ποια είναι η SK Hynix που μπήκε στη λίστα

Σήμερα

Δεν είναι η μόνη που το κατάφερε τις τελευταίες 24 ώρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.