E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανατίναξαν πόρτα γκαλερί τέχνης για να κλέψουν έργα του Αντι Γουόρχολ αλλά δεν χωρούσαν στο αυτοκίνητο

Οι ληστές έκαναν ανεπανόρθωτη ζημιά στους πίνακες, καθώς τους έβγαλαν από τα κάδρα για να χωρέσουν στο αυτοκίνητό τους, όμως και πάλι δεν είχαν αρκετό χώρο για δύο πορτρέτα, αφήνοντας τα στο έδαφος

Ανατίναξαν πόρτα γκαλερί τέχνης για να κλέψουν έργα του Αντι Γουόρχολ αλλά δεν χωρούσαν στο αυτοκίνητο
@X/Oisterwijk News
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/11/2024 | 20:24

Δύο επίδοξοι ληστές ανατίναξαν την πόρτα μίας γκαλερί τέχνης στην Ολλανδία, στην προσπάθεια τους να κλέψουν τέσσερα έργα του Άντι Γουόρχολ, όμως τελικά κατάφεραν να κλέψουν μόνο δύο, ενώ στη βιασύνη τους έκαναν ανεπανόρθωτες ζημιές και στους τέσσερις πίνακες.

Όπως αποκάλυψε ο Μαρκ Πιτ Βίσερ, ιδιοκτήτης της γκαλερί MPV όπου σημειώθηκε το περιστατικό, επρόκειτο για έργα που χρονολογούνται στο 1985 και τη σειρά «Reigning Queens», στην οποία ο Αμερικανός εκπρόσωπος της ποπ αρτ ασχολήθηκε με τα πορτρέτα των τότε βασιλισσών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουαζιλάνδης, η οποία σήμερα ονομάζεται Εσβατίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βίσερ, που μπόρεσε να δει την κλοπή από το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, τη χαρακτήρισε «ερασιτεχνική».

«Η βομβιστική επίθεση ήταν τόσο βίαιη που καταστράφηκε ολόκληρο το κτίριό μου. Οπότε έκαναν καλά αυτό το κομμάτι, υπερβολικά καλά για την ακρίβεια», δήλωσε ο Βίσερ, προτού εξηγήσει γιατί οι δράστες έκαναν όλα τα υπόλοιπα λάθος.

«Έπειτα, έτρεξαν στο αυτοκίνητο με τα έργα τέχνης και κατάλαβαν ότι δεν χωράνε στο αυτοκίνητο», είπε ο Βίσερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, αποφάσισαν να βγάλουν βίαια τα έργα τέχνης από τα κάδρα τους, κάτι που είναι απίθανο να γίνει «χωρίς να καταστραφούν», σύμφωνα με τον Βίσερ. Αφότου έκαναν ανεπανόρθωτη ζημιά και στους τέσσερις πίνακες, οι ληστές κατάφεραν να πάρουν μαζί τους μόνο δύο, αφήνοντας ισάριθμο αριθμό κάτω, στον δρόμο.

Τα πορτρέτα που εκλάπησαν ήταν αυτά της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου και της πρώην βασίλισσας Μαργκρέτε Β' της Δανίας. Καθώς οι κλέφτες διέφευγαν, στο έδαφος άφησαν τα έργα του Άντι Γουόρχολ που απεικονίζουν τη Βεατρίκη, πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας και τη Ntombi Tfwala, η οποία ήταν βασίλισσα της Σουαζιλάνδης.

Δεν έχουν γίνει ακόμη πολλά γνωστά για την κλοπή, «αλλά είναι περίεργο ότι χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά», δήλωσε o Άρθουρ Μπραντ, ένας Ολλανδός επιθεωρητής που ειδικεύεται σε υποθέσεις σχετικές με την τέχνη.

«Αυτό δεν είναι σύνηθες για κλοπές έργων τέχνης», πρόσθεσε.

Παρότι αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη αξία στα κλοπιμαία έργα, ο Βίσερ αποκάλυψε ότι σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «είχαν σημαντική αξία» και σχεδίαζε να τα πουλήσει σε μία καλλιτεχνική ημερίδα στο Άμστερνταμ, τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπραντ, όμως, υπογραμμίζει ότι τα συγκεκριμένα πορτρέτα «δεν ήταν μοναδικά και πιθανότατα υπάρχουν δεκάδες τέτοια έργα», κάτι που καθιστά την πώληση των κλοπιμαίων λίγο ευκολότερη, αλλά όχι κατά πολύ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ – Αντερλεχτ 3‑2: Αποκλεισμός με νέα ήττα, συνέχεια στα play off του Europa Conference League

Πριν λίγο

Κόκκινες κάρτες για Ζίβκοβιτς και Γερεμέγεφ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης

Κίμωλος: Η μητέρα του 17χρονου γλίτωσε τη μοιραία ηλεκτροπληξία, λέει ο γιατρός

Χτες

Οι πραγματογνώμονες εξετάζουν τον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού στην Κίμωλο, που φέρεται να μην είχε ρελέ διαφυγής.

Φωτιά στη Χαλκιδική: Πυροσβέστης κατέρρευσε στην παραλία της Σίβηρης, έσπευσε λιμενικός να τον βοηθήσει

Χτες

Η δραματική στιγμή καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της μαζικής θαλάσσιας εκκένωσης κατοίκων και παραθεριστών από τις φλόγες που ξέσπασαν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πυρκαγιά στη Σίβηρη Χαλκιδικής: Καρέ καρέ η πτώση πυροσβέστη από σκεπή σπιτιού – Τι συνέβη στη συνέχεια

Χτες

Ένας πυροσβέστης προσπάθησε να καταβρέξει τη στέγη σπιτιού για να το προστατέψει από τις φλόγες, με τα κεραμίδια όμως να υποχωρούν κάτω από τα πόδια του.

Σίβηρη: Επίθεση δέχτηκε συνεργείο του MEGA στη μεγάλη φωτιά ‑Έσπασαν μικρόφωνα και κινητά, χτύπησαν τη δημοσιογράφο

Χτες

Το συνεργείο του σταθμού που κάλυπτε την πυρκαγιά στη Χαλκιδική βρέθηκε αντιμέτωπο με βίαιη επίθεση αγνώστων

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει τελικά για το χαρτζιλίκι από γονείς και παππούδες και τις μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

Χτες

Η φορολογική διοίκηση ξεκαθαρίζει πότε τα χρήματα που στέλνουν γονείς και παππούδες σε παιδιά και εγγόνια δεν απασχολούν τις φορολογικές αρχές.

Χαβάη: Πλοίο 40.000 τόνων στο στόχαστρο των Αμερικανών ‑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από την άσκηση

Χτες

Το παροπλισμένο USS Peleliu δέχθηκε πλήγματα από πυραύλους Harpoon και συμμαχικά οπλικά συστήματα στο πλαίσιο της άσκησης RIMPAC 2026.

Καθηγητής σε λύκειο του Τέξας ξέσπασε σε κλάματα μέσα στην τάξη: Τι διαπίστωσε για τους τελειόφοιτους μαθητές του

Χτες

Στις ΗΠΑ η πλειονότητα των μαθητών από την 3η έως και την 5η δημοτικού δεν πέρασε τις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Κώστας Πάσσαρης: Οριστικά απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του ‑ Παραμένει σε φυλακή στη Ρουμανία

Χτες

Στη φυλακή της Ρουμανίας παραμένει ο Κώστας Πάσσαρης, μετά την απόρριψη από το δικαστήριο του νέου αιτήματός του για υπό όρους αποφυλάκιση

Υπουργείο Παιδείας: Το ΣτΕ ακύρωσε άδειες 3 ιδιωτικών ΑΕΙ ‑ Δεν χάνεται το ακαδημαϊκό έτος

Χτες

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορούν τα παραρτήματα των CITY College University of York, Keele University και Anatolia College, ενώ το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι το θεσμικό πλαίσιο παραμένει συνταγματικό.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Χαλκιδική, σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις ‑ Ζημιές σε σπίτια, απεγκλωβισμοί δια θαλάσσης στη Σίβηρη

Χτες

Κάτοικοι της Φούρκας εγκατέλειψαν την περιοχή με βάρκες, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι μετέτρεψαν τις φλόγες σε μεγάλη πυρκαγιά με έντονο καπνό.

Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Βαρθολομαίο να στεφανώσει Κωνσταντίνο και Σάκκαρη τον Σεπτέμβριο του 2027: «Ίσως, αν έχω υγεία, θα δούμε»

Χτες

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης το αποκάλυψε στην επετειακή εκδήλωση για τα 65 χρόνια από τη χειροτονία του, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό μετά το ποδηλατικό ατύχημά του στα Χανιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.