Σήμερα έμαθα: Πρέπει όντως να προθερμαίνουμε τον φούρνο;
Η απάντηση εξαρτάται από το τι φτιάχνετε
Από το NEWSROOM
Για κάθε άτομο που έχει ξεχάσει κάποια στιγμή να προθερμάνει τον φούρνο του, πιθανώς υπάρχουν τουλάχιστον μερικοί που απλώς επιλέγουν να μην το κάνουν. Αλλά έχει σημασία;
Η απάντηση εξαρτάται από το τι φτιάχνετε. Ένας προθερμασμένος φούρνος είναι απαραίτητος για οτιδήποτε περιέχει διογκωτικό, όπως μαγιά (σκεφτείτε το ψωμί), μπέικιν πάουντερ (κέικ, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα) ή αυγά (π.χ. σουφλέ και μαρέγκες). Εν ολίγοις, εάν το πιάτο σας χρειάζεται να φουσκώσει, δεν πρέπει να παραλείψετε να προθερμάνετε τον φούρνο σας.
«Είναι το γαστρονομικό ισοδύναμο του να πατάς στο έδαφος», λέει η σεφ Ρόζι Σάικς στον Guardian. «Κάποια πιάτα, όπως τα ψωμιά και τα κέικ, απαιτούν άμεση έκρηξη θερμότητας, είτε για να τα ωθήσει σε δράση είτε για να δέσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Εάν σύρετε το πιάτο σας σε έναν κρύο φούρνο για να ζεσταθούν σιγά σιγά μαζί, κινδυνεύετε να υπονομεύσετε τη λεπτή χημική αντίδραση που επιτρέπει στις φυσαλίδες αέρα να διαστέλλονται με τη βέλτιστη ταχύτητα. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένα πεσμένο σουφλέ ή ένα στεγνό, εύθρυπτο καρβέλι ψωμί.
Ψητά λαχανικά, ψητά κρέατα και ουσιαστικά οτιδήποτε άλλο θέλετε να γίνει ωραίο και ροδισμένο εξωτερικά θα βγει επίσης καλύτερα αν προθερμάνετε τον φούρνο σας. Με αυτόν τον τρόπο, η χημική διαδικασία που προκαλεί το χρώμα των τροφίμων μπορεί να ξεκινήσει αμέσως. Διαφορετικά, το εσωτερικό από αυτό που φτιάχνετε μπορεί να είναι πολύ παραψημένο μέχρι να τσιγαριστεί το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον Bon Appétit, η προθέρμανση δεν είναι απαραίτητη για «πιάτα με πολλή υγρασία», όπως οι κατσαρόλες, ή για συνταγές αργού ψησίματος όπως τα κοκκινιστά, τα οποία εξαρτώνται πολύ λιγότερο από λεπτές χημικές αντιδράσεις προκειμένου να φαίνονται ότι έχουν ή και να έχουν καλή γεύση.
Με όλα αυτά, ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες του πιάτου σας να είναι τόσο νόστιμο όσο ισχυρίζεται η συνταγή, θα είναι απλώς να ακολουθήσετε τη συνταγή.
«Εάν ο φούρνος σας δεν είναι στην προδιαγεγραμμένη θερμοκρασία όταν μπαίνει το ταψί, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πάρετε αυτό που δημιούργησε ο εμπνευστής της συνταγής ή αυτό που θέλετε», είπε στο Snopes η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ντόρι Γκρίνσπαν. «Όταν οι οδηγίες της συνταγής λένε προθερμάνετε το φούρνο, απλά κάντε το».