E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συναγερμός για νέο κακόβουλο λογισμικό ‑ Τι να προσέξετε

Πώς μολύνονται οι χρήστες του Διαδικτύου

Συναγερμός για νέο κακόβουλο λογισμικό ‑ Τι να προσέξετε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/7/2014 | 00:00

Την προσοχή των πολιτών για το κακόβουλο λογισμικό «Shylock», που στοχεύει στην υποκλοπή χρημάτων από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα, καθώς και οικονομικών πληροφοριών και δεδομένων, προειδοποιεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει χρηματικά κεφάλαια από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα, κάνοντας χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πρόσβασης (όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης κ.τ.λ.) σε Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα (e-banking).

Μάλιστα, εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messengers).

Οι χρήστες του διαδικτύου μολύνονται όταν επιλέγουν κακόβολους συνδέσμους (links), που τους αποστέλλονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας και στη συνέχεια πείθονται να κατεβάσουν και να εκτελέσουν το κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία του χρήστη, επιδιώκει σε πρώτη φάση να αποκτήσει πρόσβαση σε οικονομικές πληροφορίες και χρηματικά ποσά που είναι αποθηκευμένα σε λογαριασμούς (είτε προσωπικούς είτε εταιρικούς) του θύματος, ενώ σε δεύτερη φάση να πραγματοποιήσει μεταφορά αυτών των πληροφοριών, καθώς και των υποκλαπέντων χρηματικών ποσών στους δράστες, που ελέγχουν την παράνομη δράση του κακόβουλου λογισμικού.

Τρόποι προφύλαξης

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα από άγνωστους αποστολείς ή από άγνωστη προέλευση, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messenger), καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, συστήνεται να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (hyperlinks) να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και αυτά να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιικό) του Η/Υ.

Σημειώνεται, ότι για την καταπολέμηση του εγκλήματος που πραγματοποιείται με το κακόβουλο λογισμικό «Shylock» ήδη πραγματοποιείται διεθνής κοινή επιχειρησιακή δράση, στην οποία μετέχουν η Europol, το FBI, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης του Διαδικτυακού Εγκλήματος (EC3), ενώ η επιχείρηση συντονίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογα περιστατικά να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 210-6476464 ή στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.