Γιατί υπάρχει αναβρασμός στη Φινλανδία και τη Σουηδία σε σχέση με τη Ρωσία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ήδη από την χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS σε ρωσικά εδάφη, ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη μπαίνει σε νέα τροχιά.
Σε νέα εξέλιξη το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί ασκήσεις στα εδάφη της Φινλανδίας ώστε ο στρατός της να μάθει να συνεργάζεται με τα στρατεύματα των συμμάχων της.
Η Σουηδία είναι από τις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που δεν έχει εμπλακεί σε πολεμική σύγκρουση στην ιστορία της.
Η στήριξη της στην Ουκρανία είναι προς το παρόν σε μορφή οικονομικής βοήθειας και διευκόλυνσης αγοράς οπλικών συστημάτων.
Και οι δύο χώρες εγκατέλειψαν την πολιτική ουδετερότητος που είχαν για δεκαετίας, μπαίνοντας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Σουηδία και Φινλανδία έχουν εκσυχρονίσει τα οπλικά του συστήματα, ενώ είναι σε επαγρύπνηση δοκιμάζοντας συνέχεια την ετοιμότητα των στρατευμάτων τους.
Στη Σουηδία κυκλοφόρησε και ένας οδηγός για έκτακτες ανάγκες που ονομάζεται «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου» και περιέχει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, φυσικών καταστροφών και κυβερνοεπιθέσεων. Αναφέρει πού βρίσκονται τα πυρηνικά καταφύγια, τι είδους τρόφιμα θα πρέπει να επιλέξουν οι κάτοικοι και ποιες είναι οι πηγές αξιόπιστων πληροφοριών.
Nordic Nations Release War Prep Pamphlets https://t.co/kDpVtqNSAH pic.twitter.com/ksoj3BBwhy
— Geopolitics & Empire (@Geopolitics_Emp) November 18, 2024ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεταξύ άλλων συστήνει στους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό για 3 εώς 5 ημέρες. Ενώ έδωσε εντολή στις τράπεζες να διευκολύνουν την παροχή μετρητών προς τους πολίτες της.
Στη Φινλανδία όπου στο παρελθόν είχαν πολεμική σύρραξη με τους Ρώσους, υπάρχει από προχθές στη διάθεση των πολιτών έναν ιστότοπο με συμβουλές ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση κρίσης.
Κάτοικοι και κρατικές δομές προετοιμάζονται για μία κρίση που μπορεί να είναι από επίθεση στρατιωτική μέχρι δολιοφθορά σε συστήματα ηλεκτροδότητης και παροχής ενέργειας.