E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Λιθουανία: Με τη «μύτη» έπεσε το αεροσκάφος της DHL που συνετρίβη – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή

Πιθανόν να είναι «υβριδικό περιστατικό» που συνδέεται με εξωτερική ανάμιξη, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Λιθουανία: Με τη «μύτη» έπεσε το αεροσκάφος της DHL που συνετρίβη – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/11/2024 | 08:20

Νέο βίντεο με τη στιγμή της συντριβής του Boeing 737 της DHL κοντά στο Βίλνιους της Λιθουανίας κατέγραψε κάμερα ασφαλείας.

Στο βίντεο φαίνεται το αεροπλάνο να κινείται σε πολύ χαμηλό ύψος και τελικά να συντρίβεται με τη μύτη στις 5:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Λιθουανίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά την συντριβή, δημιουργείται μια μπάλα φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέλος του πληρώματος που έχασε τη ζωή του ήταν ισπανικής καταγωγής ενώ τα άλλα τρία που επέζησαν ήταν από τη Λιθουανία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Στην έρευνες συμμετέχουν και ειδικοί από την γερμανική υπηρεσία αεροπορικών δυστυχημάτων, ανακοίνωσε στο Βερολίνο το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των λιθουανικών υπηρεσιών πληροφοριών Ντάριους Γαουνίσκις τόνισε σε μέσα ενημέρωσης της χώρας του: «Είχαμε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε μια ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα από πλευράς Ρωσίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Πακέτα με εμπρηστικούς μηχανισμούς

Μετά από πυρκαγιές πακέτων σε ταχυδρομικές αποθήκες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών συνελήφθησαν στις αρχές Νοεμβρίου στη Λιθουανία ύποπτοι για συμμετοχή στην αποστολή δεμάτων με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε δυτικές χώρες. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Λιθουανίας βλέπει πάντως ρωσικό δάκτυλο πίσω από τα περιστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα τέλη Αυγούστου έγινε γνωστό ότι οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, όπως η Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος και η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, προειδοποιούν για «μη συμβατικούς εμπρηστικούς μηχανισμούς» που αποστέλλονται από αγνώστους μέσω παρόχων ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Αφετηρία για τις προειδοποιήσεις των γερμανικών αρχών ήταν το περιστατικό του περασμένου Ιουλίου με ένα δέμα, το οποίο λίγο μετά την άφιξή του αεροπορικώς από χώρες της Βαλτικής στο κέντρο logistics της DHL στη Λειψία, πήρε φωτιά προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές.

«Πιθανή ρωσική δολιοφθορά»

Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στην Μεγάλη Βρετανία, όταν πακέτο κάηκε σε αποθήκη της DHL τον Ιούλιο και στην Πολωνία, όπου δέμα προκάλεσε πυρκαγιά σε φορτηγό της γερμανικής DHL. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κεν ΜακΚάλουμ προειδοποίησε για ρωσικές πράξεις δολιοφθοράς και εμπρησμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μόσχα θέλει να προκαλέσει «χάος» στις χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, δήλωσε ο βρετανός αξιωματούχος. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των υπηρεσιών πληροφοριών Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να κρύβεται πίσω από την συντριβή του αεροσκάφους της Swiftair.

«Ακόμα και αν η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί, είναι τουλάχιστον πιθανό να πρόκειται για ρωσική δολιοφθορά και άρα τρομοκρατικό πλήγμα, μιας και οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει σχετικά».

Μπέρμποκ: Πιθανόν να είναι «υβριδικό περιστατικό» που συνδέεται με εξωτερική ανάμιξη

Και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δεν απέκλεισε, με τη σειρά της, ότι η συντριβή του αεροπλάνου της DHL είναι «ένα ατύχημα ή ένα υβριδικό περιστατικό» που συνδέεται με εξωτερική ανάμιξη.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε (...) σοβαρά αν ήταν ένα ατύχημα ή, όπως την περασμένη εβδομάδα, πάλι ένα υβριδικό περιστατικό», δήλωσε η Μπέρμποκ στο περιθώριο μιας συνόδου της G7 στην Ιταλία.

«Πρόσφατα, είχαμε υβριδικές επιθέσεις σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη (...) με στόχους μεμονωμένα άτομα, υποδομές υποθαλάσσιες ή στην ξηρά», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στο Φιούτζι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα τον τόπο συντριβής του φορτηγού αεροπλάνου, μαζί με τους πρέσβεις της Γερμανίας και Ισπανίας στη χώρα. «Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και διεξάγεται από ειδικούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν και θα διευκρινιστούν λεπτομερώς», δήλωσε ο Ναουσέντα.

Οι αποκαλούμενες υβριδικές ενέργειες στοχεύουν να βλάψουν τους πολιτικούς θεσμούς μιας χώρας, να υπονομεύσουν την ασφάλειά της ή να επηρεάσουν την κοινή γνώμη της με μη στρατιωτικά μέσα, όπως δολιοφθορές ή επιθέσεις υπολογιστή.

Από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πολυάριθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» κατά των δυτικών χωρών που συμμάχησαν με το Κίεβο με στόχο την αποσταθεροποίησή τους.

Στην έρευνα για το αεροπλάνο της DHL, «οι γερμανικές και οι λιθουανικές αρχές εργάζονται ήδη σκληρά προς όλες τις κατευθύνσεις για να διευκρινίσουν το περιστατικό», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Τα αίτια της συντριβής του φορτηγού αεροσκάφους δεν είναι γνωστά σε αυτή τη φάση.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Λιθουανίας δήλωσε πως μια τρομοκρατική επίθεση δεν μπορεί να αποκλεισθεί ως λόγος της συντριβής, πρόσθεσε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. «Αυτή είναι μία από τις εκδοχές που χρειάζεται να ερευνηθούν και να επαληθευθούν. Εξακολουθούμε να έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αρούντα Παουλάουσκας

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιδιωτικό τζετ πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση χωρίς μπροστινό τροχό στο Οχάιο – Βίντεο κόβει την ανάσα

Σήμερα

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο πιλότος διατήρησε τη μύτη του αεροσκάφους ψηλά, αποτρέποντας τα χειρότερα

Πανηγύρι στο Αντίρριο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης: Καρέκλες και τραπέζια πετούσαν στον αέρα, δείτε βίντεο

Σήμερα

Το επεισόδιο ξέσπασε τη στιγμή που η ορχήστρα έπαιζε παραδοσιακά κλαρίνα

Σέριφος: Σε 90 δευτερόλεπτα διέρρηξαν τη Μονή Ταξιαρχών ‑ Αρπαξαν δεκάδες τάματα

Σήμερα

Τρεις διαρρήκτες χρειάστηκαν μόλις 90 δευτερόλεπτα για να εισβάλουν στην ιστορική Μονή Ταξιαρχών στη Σέριφο και να απομακρύνουν δεκάδες πολύτιμα τάματα.

IDF: Παραδέχθηκαν τη δολοφονία της 5χρονης Ρατζάμπ στη Γάζα ‑ Ανοίγει ποινική έρευνα

Σήμερα

Για πρώτη φορά, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την Τετάρτη (19/8) ότι άνοιξε πυρ εναντίον οχήματος που μετέφερε την πεντάχρονη Χιντ Ρατζάμπ, με ποινική έρευνα να ξεκινά πλέον.

Ελεύθερος αφέθηκε ο ταξιτζής που τραυμάτισε βαριά τον 39χρονο στη Βούλα: «Με αποπροσανατόλισε το GPS»

Σήμερα

Θεωρούσε πως η αναστροφή στο συγκεκριμένο σημείο επιτρεπόταν

Επιδόματα εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους: «Όχι» από το ΣτΕ ‑ Τι αναφέρει η απόφαση

Σήμερα

Επρόκειτο για αγωγή δημοσίου υπαλλήλου ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με τον ενάγοντα να διεκδικεί δύο επιπλέον βασικούς μισθούς ετησίως

Δήμαρχος Φούρνων Κορσεών: Το τελευταίο «αντίο» με καπνογόνα και κόρνες πλοίων

Σήμερα

Σε ηλικία 57 ετών «έσβησε» ο Δημήτρης Καρύδης το Σάββατο (15/8) στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου έπειτα από μάχη με τη νόσο - Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι των Φούρνων για να τον προπέμψουν στην εκκλησία

Καύσωνας: «Ό,τι δεν έκανε ο καιρός όλο το καλοκαίρι, θα το κάνει το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου»

Σήμερα

Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου αναμένονται σε αρκετές περιοχές της χώρας

Τουρκία: Έτοιμη για εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Συρία

Σήμερα

Γεωτρήσεις εξερεύνησης πραγματοποιεί η Τουρκία και στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας

Φωτιά στον Γέρακα δίπλα στην Αττική Οδό: 112 για ετοιμότητα, σηκώθηκαν 4 εναέρια

Σήμερα

Έχουν κινητοποιηθεί με 46 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.