E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ξεκίνησε το Μετρό Θεσσαλονίκης, χιλιάδες κόσμου στους σταθμούς

Μια σπουδαία μέρα για τη συμπρωτεύουσα

Ξεκίνησε το Μετρό Θεσσαλονίκης, χιλιάδες κόσμου στους σταθμούς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 30/11/2024 | 18:16

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν και το μετρό της Θεσσαλονίκης μπήκε στις ράγες με κάθε επισημότητα. Πλήθος κόσμου περίμενε έξω από τους σταθμούς του μετρό για να επιβιβαστεί στα δρομολόγια της πρώτης μέρας της λειτουργίας αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την πόλη.

Στις 13.30 της 30ης Νοεμβρίου 2024 παραδόθηκε το μετρό στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε το πολύπαθο έργο 38 χρόνια μετά σηματοδοτόντας μια ιστορική μέρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την τελετή εγκαινίων, ο πρωθυπουργός πάτησε κουμπί στην αίθουσα Ελέγχου, στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, σε μια ιστορική στιγμή για την πόλη.

Με το πάτημα του κουμπιού ξεκίνησαν να ανοίγουν οι μπάρες και στους 13 σταθμούς του μετρό για να μπορέσει ο κόσμος να επιβιβαστεί σε αυτό. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβιβάστηκαν στον πρώτο συρμό κι έκαναν τη διαδρομή μέχρι το σταθμό Παπάφη του μετρό ενώ οι πολίτες αναμένεται να επιβιβαστούν στον επόμενο ο οποίος θα ερχόταν 20 λεπτά μετά την αναχώρηση του συρμού που επιβιβάστηκε ο πρωθυπουργός.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει: 13 σύγχρονους Σταθμούς, 9,6 χλμ. γραμμής με δυο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, 18 υπέρ-αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό, και χωρητικότητα 450 ατόμων, μέγιστη ικανότητα μεταφοράς 18.000 επιβατών/ώρα ανά κατεύθυνση, αμαξοστάσιο έκτασης 52.000 τμ., με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, στην Πυλαία, σύστημα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες, σε κάθε σταθμό, που θα λειτουργεί σε συντονισμό με τους συρμούς.

«Το είπαμε, το κάναμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Αυτή η μέρα δεν προσφέρεται για πολλά λόγια σήμερα άλλωστε μιλάει από μόνο του το ίδιο το έργο, το ίδιο το Μετρό, το πιο σύγχρονο έργο της Ευρώπης όπως αξίζει στην Θεσσαλονίκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να που έγινε»

Αναφέρθηκε επίσης στις αμφιβολίες που υπήρχαν τονίζοντας ότι είναι «ένα έργο χειροπιαστό το οποίο είμαι σίγουρος ότι πολλοί στην πόλη μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Να όμως που έγινε. Για να το πω διαφορετικά: Το είπαμε και το κάναμε. Ένα σύμβολο προόδου της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα έργο που θα διευκολύνει την μετακίνηση των πολιτών και τις αμέτρητες δυσκολίες που συνάντησε το έργο και ειδικά όσον αφορά στον σταθμό Βενιζέλου είπε: «Θέλαμε παράλληλα όπως ήταν υποχρέωσή μας να αναδείξει τα σπάνια μνημεία που έκρυβε στα σπλάχνα του αυτός ο ιστορικός τόπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλοι αναγνωρίσαμε τη σημασία που η επέκτασή του θα φέρει αναβαθμίζοντας την ζωή στις συνοικίες από τις οποίες θα περνά. Και με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω κι εγώ με τη σειρά μου και να κρατήσω τη δημόσια δέσμευση του κ. Εξάρχου ότι η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά θα είναι έτοιμη το Νοέμβριο του 2025 και βέβαια να επαναλάβω την προσωπική μου δέσμευση ότι το Μετρό θα επεκταθεί και στην δυτική Θεσσαλονίκη όπως έχουμε πει επανειλημμένως».

«Να αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες»

Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τα όσα προηγήθηκαν της κατασκευής του Μετρό και την εμπειρία που αποκόμισε ο ίδιος και οι συνεργάτες του είπε:

«Αυτή η πολυετής, δεκαετής εμπειρία της κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης σε αυτή την εμπειρία καθρεφτίζονται όλες οι παθογένειες της Ελλάδος που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Της γραφειοκρατίας, της πολιτικής ατολμίας, των καθυστερήσεων που ανέβασαν το κόστος κατασκευής γύρω στα 3 δις ευρώ. Αλλά και τη χώρα της κομματικής μικρότητας, της μιζέριας, των εύκολων συνθημάτων. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί συμπολίτες μας είχαν καλοπροαίρετες επιφυλάξεις και σήμερα πιστεύω ότι όταν θα δουν το αποτέλεσμα της εργασίας μας θα αλλάξουν γνώμη. Σήμερα έχουμε μπροστά μας και το Μετρό και τα αρχαία της Θεσσαλονίκης και αυτή είναι μια διπλή απάντηση στους δισταγμούς και στην καχυποψία κάθε Θεσσαλονικιού απέναντι στα πολλά λόγια που άκουγε επί χρόνια. Το νιώθω και επειδή νιώθω πως στέρεψαν και τα λόγια απαντώ με το χειροπιαστό γεγονός το οποίο γιορτάζουμε σήμερα ένα ορόσημο που ελπίζω να γίνει μια στέρεη γέφυρα αλήθειας και εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

Σήμερα

Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

Σήμερα

«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

Σήμερα

Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Σήμερα

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

Σήμερα

«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.