E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι θα αλλάξει το επόμενο διάστημα

Στα σκαριά η υλοποίηση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι θα αλλάξει το επόμενο διάστημα
Φωτογραφία από Pixabay
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/12/2024 | 18:15

Το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες από το 2025, με σκοπό να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου «Healthcare Transformation».

«Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος, ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται μόνο για τους εξωτερικούς ασθενείς και όχι για τους νοσηλεύόμενους.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε για μια ακόμη φορά ότι το clawback το 2023 ήταν εκτός ελέγχου, σημειώνοντας ότι η φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει 7% μέση αύξηση, ενώ στόχο του υπουργείου αποτελεί η μείωση της διαφοράς στις κατηγορίες του clawback.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρόοδος καταγράφεται στα διαγνωστικά, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση στα clawback το 2024 είναι ανεπανάληπτη και θα πέσει σε ετήσια βάση 15 μονάδες. «Τα μέτρα αποδίδουν», σχολίασε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρειάζονται παρεμβάσεις»
Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και General Manager Greece, Cyprus & Malta Genesis Pharma ανέφερε πως χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει καθυστέρηση στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση. Για τις κλινικές μελέτες έχουν γίνει πολλά πράγματα και ελπίζουμε να υπάρξει κάποιου τύπου συνυπευθυνότητα στην αγορά.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας, έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική.

Είπε πως παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών, σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» στις εταιρείες από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Τόνισε πως το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν είναι τα φάρμακα, λέγοντας πως στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και να υπάρξει ενιαίο μητρώο φαρμάκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

νοσοκομειο τουρκια
Νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη | Shutterstock
«Σταθμός η συνταγογράφηση»
Ο Γενικός Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε πως η ηλεκτρονική και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν σταθμό και πρέπει να προχωρήσουν και στα νοσοκομεία.

Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Δημήτρης Νίκας, ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της δαπάνης στην Υγεία, λέγοντας πως όλες οι εταιρείες έχουν τα αναγκαία εργαλεία, αρκεί να ληφθούν πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Γρηγόρης Καρέλος, αναφέρθηκε στην αυτοφροντίδα, λέγοντας πως εάν δεν υπήρχε θα χρειάζονταν επιπλέον 8.000 ιατροί στην Ελλάδα.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Νοσοκομείο Ρεθύμνου | rethymnohospital.gr
Επανάσταση στην ψηφιακή Υγεία
Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές δράσεις για την ψηφιοποίηση του συστήματος σε πολλά και διάφορά επίπεδα.

Διατίθενται πολλά κονδύλια, με μεγάλη χρηματοδότηση στο σύστημα Υγείας και υπάρχουν πολλές μελέτες που τρέχουν σε επίπεδο φαρμάκου και μία σειρά από νέα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στους τρεις βασικούς πυλώνες των δράσεων, που αφορούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, το έργο ογκολογικής παρέμβασης και σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα.

«Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη περίοδο συνεργασιών», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πολύ καλή και επιβάλλεται να μετεξελιχθεί.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), Παντελής Μεσσαρόπουλος, υπογράμμισε πως βασική στρατηγική είναι η στήριξη του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Όπως είπε, θα καταχωρούνται οι πληροφορίες και δεν θα υπάρχει φυσικό αρχείο.

Σχολίασε πως η ποιότητα προέρχεται μέσα από ψηφιακά εργαλεία, ενώ η ανάπτυξη ιατρικής γνωμάτευσης μετά το τέλος της νοσηλείας και τα πρακτικά του χειρουργείου έχουν ήδη επιτευχθεί. Επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν τα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να φύγουμε οριστικά από το «χαρτί».

Η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Νάντια Γκογκοζώτου, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα ελέγξει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτική δαπάνης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης, δήλωσε πως συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιακή Υγεία.

Οι γιατροί έχουν τα περισσότερα εργαλεία που θα μπορούσαν να έχουν ιστορικά. Υπάρχει – είπε - ανάγκη εγγραματοσύνης με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Για τους ογκολογικούς ασθενείς υπάρχει η δημιουργία εφαρμογής ως απάντηση στο υφιστάμενο κενό. Πρέπει να εστιάσουμε στον τελικό χρήστη, στον ασθενή που είναι ταυτόχρονα και πολίτης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Βίβιαν – Βενετία Βιλδιρίδη, ανακοίνωσε τη λειτουργία ψηφιακού προγράμματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών. Θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, στο οποίο θα συγκεντρώνεται το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου.

Όπως είπε, σε 12 νοσοκομεία θα εγκατασταθεί ογκολογικό αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα, που θα εστιάζει στη διαχείριση των αντινεοπλασματικών θεραπειών, όπως χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες και ψηφιακές εφαρμογές για την άμεση υποστήριξη των ασθενών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

Σήμερα

Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

Σήμερα

«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

Σήμερα

Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Σήμερα

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

Σήμερα

«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.