E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Black Companies» της Ιαπωνίας: Η σκοτεινή πλευρά των επιχειρήσεων

Εδώ και μια δεκαετία πολλοί εργαζόμενοι υποφέρουν

«Black Companies» της Ιαπωνίας: Η σκοτεινή πλευρά των επιχειρήσεων
@freepik.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Οι δύσκολες οικονομικές στιγμές στην Ιαπωνία τα τελευταία δέκα χρόνια οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός νέου κοινωνικού προβλήματος, του «burakku kigyo» ή «black companies».

Δεν υπάρχει νομικός ορισμός για αυτό, αλλά συνήθως περιγράφεται ως ένας εκμεταλλευτικός εργοδότης όπου οι παράνομες πρακτικές είναι κοινές (στην πραγματικότητα, φυσιολογικές), συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών ωρών εργασίας, της κατάχρησης εξουσίας, της παρενόχλησης και της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοιες εταιρείες μπορεί να φέρνουν στο μυαλό σκηνές εργοστασίων του Ντίκενς, αλλά στην πραγματικότητα το φαινόμενο των black companies συνδέεται πλέον πιο συχνά με την εργασία γραφείου. Αυτές οι εταιρείες σπάνια αναγνωρίζουν εργατικά συνδικάτα και οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους τους είναι νέοι με περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές σταδιοδρομίας και περιορισμένη γνώση των δικαιωμάτων τους να παραπονούνται για ή να αμφισβητούν αυτές τις πρακτικές.

Έχουν αναφερθεί αρκετές ασθένειες και θάνατοι που οφείλονται στην υπερκόπωση σε black companies. Είναι αλήθεια ότι οι Ιάπωνες εργοδότες είχαν πάντα τη φήμη ότι απαιτούσαν πολλές ώρες από το προσωπικό τους. Ωστόσο, με τη σειρά τους είχαν εξασφαλίσει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι αμείβονται σωστά, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην καριέρα τους και έχουν υψηλό βαθμό εργασιακής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι black companies δεν παρέχουν αυτά τα εξισορροπητικά οφέλη. Αντίθετα, τείνουν να εμπίπτουν σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες: τον τύπο που εκμεταλλεύεται εργαζόμενους με πολλές ώρες εργασίας και χαμηλούς μισθούς, τον τύπο του εργοδότη που προσλαμβάνει δεκάδες υπαλλήλους αλλά στη συνέχεια απολύει όλους εκτός από αυτούς τους λίγους που πραγματικά θέλει, και η κατηγορία όπου επιτρέπει στη σeξουαλική παρενόχληση και άλλες καταχρήσεις εξουσίας που ανθίζουν ανεξέλεγκτα.

Η εκμετάλλευση κάποιων νεότερων εργαζομένων με αυτόν τον τρόπο σταδιακά έχει γίνει τέτοιο θέμα που παρά τα εμπόδια στην καταγγελία, βλέπουμε πλέον τα πρώτα σημάδια οργανωμένης αντίθεσης σε αυτήν. Οι πρακτικές των black companies έχουν γίνει αντικείμενο κάλυψης εφημερίδων, ταινιών και ντοκιμαντέρ στην ιαπωνική τηλεόραση. Περισσότεροι από 50 νέοι δικηγόροι από όλη την Ιαπωνία έχουν σχηματίσει ένα συμβουλευτικό σώμα για τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αυτές και την εκπροσώπηση των κακοποιημένων εργαζομένων τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Επιπλέον, η Posse, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία παροχής εργατικών συμβουλών, αφιερώνει επίσης μεγάλο μέρος του χρόνου της αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που θέτουν οι black companies.

Οι υπεύθυνοι Ιάπωνες εργοδότες δεν συμμερίζονται την κοινή άποψη των black companies ότι η πλήρης συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία θα καθιστούσε αδύνατη την κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωστόσο, ακόμη και οι καλύτεροι εργοδότες το κάνουν λάθος μερικές φορές. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει ένα καταστατικό πρότυπο ή ορισμός της «black company» για να διασφαλιστεί ότι οι απλοί εργοδότες δεν μολύνονται πολύ εύκολα από αυτή την ετικέτα και δεν επηρεάζονται από τυχόν ειδικά νομοθετικά μέτρα που εισάγονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η «ποινή της ικανότητας»: Όσο καλύτερη είσαι, τόσο περισσότερα σου φορτώνουν

Πριν 2 ώρες

Γιατί οι πιο αποδοτικές γυναίκες καταλήγουν να κάνουν δωρεάν τη δουλειά όλων

Αυτό που μέχρι χθες φαινόταν αδιανόητο, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα στα σχολεία

Πριν 2 ώρες

Η νέα πραγματικότητα στα σχολεία προκαλεί αντιδράσεις

Η Μεσόγειος αλλάζει: Τι λένε οι ειδικοί για καρχαρίες, μέδουσες και κλιματική κρίση

Χτες

Η Μεσόγειος βράζει και εμείς συζητάμε μόνο για ό,τι βλέπουμε στα social media

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά – αλλά μήπως αφήνει τις γυναίκες πίσω;

Χτες

Η νέα ευκαιρία για τις γυναίκες ή μια ακόμη ανισότητα;

Πώς μια απλή γυναίκα μπλέχτηκε στη μεγαλύτερη πολιτική μάχη της Βραζιλίας

Χτες

Η κομμώτρια που έγινε σύμβολο του Μπολσονάρο με ένα κραγιόν

Η αθηναϊκή συνοικία που πήρε ... λάθος όνομα

Χτες

Η παρανόηση που μετέτρεψε το όνομα ενός μεγάλου ζωγράφου σε σήμα κατατεθέν μιας γειτονιάς της Αθήνας

Ο Έλληνας που δημιούργησε την πιο αμφιλεγόμενη πίτσα

Χτες

Ο Σαμ Πανόπουλος που είχε την ιδέα για τη πίτσα με ανανά

Η πρώτη φωτορεπόρτερ σκαρφάλωνε παντού για μια εικόνα, με μακριές φούστες και καπέλο

Χτες

Το 1905 η Jessie Tarbox Beals άνοιξε το δικό της στούντιο στη Νέα Υόρκη στην Έκτη Λεωφόρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.