E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι μποναμάδες του 2025: Ποιοι θα δουν χρήματα με τη νέα χρονιά

Μέσα στα δώρα του 2025 είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και οι αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και στον κατώτατο μισθό - Δικαιούχοι, ποσά και κριτήρια

Οι μποναμάδες του 2025: Ποιοι θα δουν χρήματα με τη νέα χρονιά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/12/2024 | 13:07

Εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να δουν χρήματα στο πορτοφόλι τους μέσα στο 2025 καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή αρκετές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η δέσμη των μέτρων αφορά στην αντιμετώπιση του στεγαστικού μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2», ενώ ευνοημένοι θα είναι και περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, καθώς θα δουν αυξήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Παράλληλα, μέσα στο νέο έτος θα έρθει μία ακόμα αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών θα αφορά εξίσου εκατομμύρια εργαζόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» λέγοντας πως πρόκειται για «μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις μέσα στη νέα χρονιά». Χαρακτήρισε το πρόγραμμα πάρα πολύ σημαντική δράση και γνωστοποίησε πως «κατά τις 15 Ιανουαρίου, 20.000 δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στις τράπεζες για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι τα ηλικιακά όρια ξεκινούν από 25 ετών και φθάνουν μέχρι 50. Ο Όμηρος Τσάπαλος επισήμανε πως «διευρύνεται το ποσό καθώς αυτό φτάνει στα 190.000 ευρώ, διευρύνονται επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια κι αν επίσης κάποιος δικαιούχος έχει παιδιά υπάρχει προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ».

Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»
Εισοδηματικά κριτήρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άγαμοι: 20.000 ευρώ
Έγγαμοι: 28.000 ευρώ (+4.000 ευρώ ανά παιδί)
Μονογονεϊκές οικογένειες: 31.000 ευρώ (+5.000 ευρώ ανά παιδί)
Τέλος, ο Όμηρος Τσάπαλος χαρακτήρισε το πρόγραμμα βιώσιμο και τόνισε πως «ακόμη και αν η μηνιαία δόση είναι της τάξης των 400 ευρώ, αυτά θα πηγαίνουν για να έχει κανείς το δικό του σπίτι».

Συντάξεις
Μέσα στα δώρα του 2025 είναι και η αύξηση στις συντάξεις. Να σημειωθεί όμως, πως οι εν λόγω αυξήσεις θα δοθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς τότε θα «μπουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, αυξήσεις θα δουν περίπου 1,73 εκατ. συνταξιούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • η μέση σύνταξη 835,5 ευρώ από 816 ευρώ
  • η σύνταξη των 1.000 ευρώ θα ανέλθει στα 1.024 ευρώ
  • η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει στα 436,3 ευρώ
  • η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα ανέλθει σε έως 409,12 ευρώ.
  • το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις από 5.114 ευρώ θα ανέλθει σε 5,252 ευρώ.

Οι αυξήσεις θα χορηγηθούν σε όλους τους ήδη συνταξιούχους αλλά και σε εκείνους που θα υποβάλουν το σχετικό αίτημα έως την 31/12/2024 ενώ την αύξηση θα δουν σε πραγματικά ποσά και όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2025.

Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά θα δουν τις εξής αυξήσεις στο εισόδημά τους:

Για σύνταξη 500 ευρώ: 12 ευρώ
Για σύνταξη 600 ευρώ: 14,4 ευρώ
Για σύνταξη 800 ευρώ: 19,2 ευρώ
Για σύνταξη 1.000 ευρώ: 24 ευρώ
Για σύνταξη 1.200 ευρώ: 28,9 ευρώ
Για σύνταξη 1.500 ευρώ: 36 ευρώ
Να σημειωθεί πως τα αναφερόμενα ποσά είναι υπολογισμένα στη μεικτή σύνταξη, προ κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, ΕΑΣ, φόρου κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατώτατος μισθός

Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1/4/2025.

Σήμερα ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο είναι 850 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 830 ευρώ. Με την αύξηση του 2025, που εκτιμάται μεταξύ 40 ευρώ και 50 ευρώ τον μήνα ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 870-880 ευρώ και αντίστοιχα στο ίδιο ύψος θα ανέλθει και ο εισαγωγικός μισθός (για την ΥΕ κατηγορία) στο Δημόσιο.

Η αύξηση που θα δοθεί στο εισαγωγικό κλιμάκιο του Δημοσίου, θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλες τις αποδοχές των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 50 ευρώ το 2025, και διαμορφωθεί στα 880 ευρώ, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα αυξηθεί κατά 30 ευρώ για να ανέλθει και αυτός στα 880 ευρώ. Η αύξηση των 30 ευρώ θα περάσει αυτόματα σε όλους τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων όλων των κλιμακίων.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το 2027 αποτελεί εθνικό στόχο και θα οδηγήσει σε σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 46%, σε σύγκριση με το 2019.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ – Αντερλεχτ 3‑2: Αποκλεισμός με νέα ήττα, συνέχεια στα play off του Europa Conference League

Πριν λίγο

Κόκκινες κάρτες για Ζίβκοβιτς και Γερεμέγεφ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης

Κίμωλος: Η μητέρα του 17χρονου γλίτωσε τη μοιραία ηλεκτροπληξία, λέει ο γιατρός

Χτες

Οι πραγματογνώμονες εξετάζουν τον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού στην Κίμωλο, που φέρεται να μην είχε ρελέ διαφυγής.

Φωτιά στη Χαλκιδική: Πυροσβέστης κατέρρευσε στην παραλία της Σίβηρης, έσπευσε λιμενικός να τον βοηθήσει

Χτες

Η δραματική στιγμή καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της μαζικής θαλάσσιας εκκένωσης κατοίκων και παραθεριστών από τις φλόγες που ξέσπασαν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πυρκαγιά στη Σίβηρη Χαλκιδικής: Καρέ καρέ η πτώση πυροσβέστη από σκεπή σπιτιού – Τι συνέβη στη συνέχεια

Χτες

Ένας πυροσβέστης προσπάθησε να καταβρέξει τη στέγη σπιτιού για να το προστατέψει από τις φλόγες, με τα κεραμίδια όμως να υποχωρούν κάτω από τα πόδια του.

Σίβηρη: Επίθεση δέχτηκε συνεργείο του MEGA στη μεγάλη φωτιά ‑Έσπασαν μικρόφωνα και κινητά, χτύπησαν τη δημοσιογράφο

Χτες

Το συνεργείο του σταθμού που κάλυπτε την πυρκαγιά στη Χαλκιδική βρέθηκε αντιμέτωπο με βίαιη επίθεση αγνώστων

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει τελικά για το χαρτζιλίκι από γονείς και παππούδες και τις μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

Χτες

Η φορολογική διοίκηση ξεκαθαρίζει πότε τα χρήματα που στέλνουν γονείς και παππούδες σε παιδιά και εγγόνια δεν απασχολούν τις φορολογικές αρχές.

Χαβάη: Πλοίο 40.000 τόνων στο στόχαστρο των Αμερικανών ‑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από την άσκηση

Χτες

Το παροπλισμένο USS Peleliu δέχθηκε πλήγματα από πυραύλους Harpoon και συμμαχικά οπλικά συστήματα στο πλαίσιο της άσκησης RIMPAC 2026.

Καθηγητής σε λύκειο του Τέξας ξέσπασε σε κλάματα μέσα στην τάξη: Τι διαπίστωσε για τους τελειόφοιτους μαθητές του

Χτες

Στις ΗΠΑ η πλειονότητα των μαθητών από την 3η έως και την 5η δημοτικού δεν πέρασε τις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Κώστας Πάσσαρης: Οριστικά απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του ‑ Παραμένει σε φυλακή στη Ρουμανία

Χτες

Στη φυλακή της Ρουμανίας παραμένει ο Κώστας Πάσσαρης, μετά την απόρριψη από το δικαστήριο του νέου αιτήματός του για υπό όρους αποφυλάκιση

Υπουργείο Παιδείας: Το ΣτΕ ακύρωσε άδειες 3 ιδιωτικών ΑΕΙ ‑ Δεν χάνεται το ακαδημαϊκό έτος

Χτες

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορούν τα παραρτήματα των CITY College University of York, Keele University και Anatolia College, ενώ το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι το θεσμικό πλαίσιο παραμένει συνταγματικό.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Χαλκιδική, σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις ‑ Ζημιές σε σπίτια, απεγκλωβισμοί δια θαλάσσης στη Σίβηρη

Χτες

Κάτοικοι της Φούρκας εγκατέλειψαν την περιοχή με βάρκες, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι μετέτρεψαν τις φλόγες σε μεγάλη πυρκαγιά με έντονο καπνό.

Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Βαρθολομαίο να στεφανώσει Κωνσταντίνο και Σάκκαρη τον Σεπτέμβριο του 2027: «Ίσως, αν έχω υγεία, θα δούμε»

Χτες

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης το αποκάλυψε στην επετειακή εκδήλωση για τα 65 χρόνια από τη χειροτονία του, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό μετά το ποδηλατικό ατύχημά του στα Χανιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.