E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς θα ακυρώσετε τους λάθος φόρους και πρόστιμα που επέβαλε η ΑΑΔΕ

Σε διορθωτικές κινήσεις προχωράει η ΑΑΔΕ

Πώς θα ακυρώσετε τους λάθος φόρους και πρόστιμα που επέβαλε η ΑΑΔΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/12/2024 | 08:44

Σε διορθωτικές κινήσεις προχωράει η ΑΑΔΕ, ακυρώνοντας πρόστιμα και φόρους που επέβαλε σε φορολογούμενους, λόγω υπολογιστικών και αριθμητικών λαθών, σύμφωνα με δημοσίευμα στο ertnews.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, τα λάθη της εφορίας εφεξής θα διορθώνονται με τρόπο απλό μετά από αίτηση ή ακόμα και χωρίς αίτηση από το φορολογούμενο. Λάθη τα οποία οδήγησαν στον καταλογισμό ανύπαρκτων φόρων και προστίμων που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον, η φορολογική διοίκηση έχει τη δυνατότητα να τα διορθώνει αυτόματα, χωρίς να περιμένει να προσφύγει ο φορολογούμενος.

Η διαγραφή αφορά υπολογιστικά λάθη και δεν έχει σχέση με το ύψος των φόρων ή των προστίμων που έχουν καταλογισθεί για κάποια παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα να έχουν προστεθεί κατά λάθος κάποια μηδενικά στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ, η οποία έχει άμεση ισχύ, κάνει λόγο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρόδηλη έλλειψη (ολική ή μερική) φορολογικής υποχρέωσης, ή
Για αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος
Σε περίπτωση που ως συνέπεια του άμεσου προσδιορισμού ή της πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται και πράξη επιβολής προστίμου, η εν λόγω πράξη (ή ο άμεσος προσδιορισμός) ακυρώνεται ή τροποποιείται με πράξη της φορολογικής διοίκησης.
Για να είναι παραδεκτή η αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης θα πρέπει είτε να προσκομιστούν έγγραφα από τον φορολογούμενο, είτε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς να απαιτούνται ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Ως αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη θεωρούνται τα σφάλματα κατά τη διενέργεια μαθηματικού υπολογισμού ή κατά την εκτέλεση αριθμητικής πράξης και όχι η εσφαλμένη επιβολή φόρου ή απαλλαγή από τον φόρο ή η κακή εφαρμογή του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα, ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, δεν επέτρεπε στη Φορολογική Διοίκηση να εξετάσει πρόδηλα σφάλματα, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι είχαν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Στην περίπτωση υποβολής αίτησης από την πλευρά του φορολογούμενου, η απόφαση ορίζει ότι: «η αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (σάρωση), μέσω της εφαρμογής ψηφιακής υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων της Α.Α.Δ.Ε. «Τα Αιτήματά μου» στην αρμόδια υπηρεσία. Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η υποβολή του αιτήματος μέσω της Εφαρμογής, τα αιτήματα αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς ή υποβάλλονται αυτοπροσώπως στην αρμόδια υπηρεσία»

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος Κόσμος: Ήξερε πολεμικές τέχνες ο 29χρονος, είχε επιτεθεί με κοπίδι σε 3 άτομα πριν από 1 μήνα

Πριν 9 ώρες

Ατομο εξαιρετικά επιθετικό φαίνεται πως είναι ο 29χρονος αλβανικής καταγωγής

Μέσα σε προαύλιο σχολείου βiάστηκε η 12χρονη στην Πάτρα

Πριν 9 ώρες

Κανόνισαν ραντεβού μέσω Instagram

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Πριν 9 ώρες

Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Οι διάλογοι που καίνε τη σπείρα με τις τηλεφωνικές απάτες: «Το τσιμπήσαμε το διχίλιαρο;»

Πριν 9 ώρες

Γιγαντιαία εγκληματική οργάνωση, με λεία που ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Χτες

Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Χτες

Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Χτες

Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Χτες

Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.