E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ σε ηλικία 100 ετών

Είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 2002

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ σε ηλικία 100 ετών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 29/12/2024 | 23:25

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, που είχε τιμηθεί και με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution.

Ο γιος του επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτήν, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Φεβρουάριο του 2023, έπειτα από αλλεπάλληλες νοσηλείες, το Ίδρυμα Κάρτερ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε αποφασίσει να μην συνεχίσει τις θεραπείες στις οποίες υποβαλλόταν και να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου θα λάμβανε μόνο ανακουφιστική θεραπεία.

Είχε υποβληθεί σε θεραπεία τα τελευταία χρόνια για μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος από μελάνωμα, με όγκους που εξαπλώθηκαν στο συκώτι και τον εγκέφαλό του.

Ο Τζίμι Κάρτερ υπηρέτησε ως 39ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1977 έως το 1981 και ήταν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος ήταν ο Τζίμι Κάρτερ

Ο Τζέιμς Ερλ «Τζίμι» Κάρτερ τζούνιορ ήταν Αμερικανός πολιτικός, που υπηρέτησε ως 39ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1977 έως το 1981. Ήταν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Παραλήπτης του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2002, είναι ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ που έλαβε αυτό το βραβείο αφότου άφησε το αξίωμα του.

Προτού γίνει Πρόεδρος, ο Κάρτερ υπηρέτησε ως αξιωματούχος του Ναυτικού των ΗΠΑ, ήταν αγρότης, υπηρέτησε δύο θητείες ως Πολιτιειακός Γερουσιαστής στην Τζόρτζια (1963-1967) και μία ως Κυβερνήτης της Τζόρτζια (1971–1975).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως Πρόεδρος, ο Κάρτερ δημιούργησε δύο νέα κυβερνητικού επιπέδου υπουργεία: το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Εκπαίδευσης. Εγκαθίδρυσε μια εθνική ενεργειακή πολιτική που περιελάμβανε τη διατήρηση, τον έλεγχο των τιμών, και τις νέες τεχνολογίες. Στα εξωτερικά ζητήματα, ο Κάρτερ επεδίωξε τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, τις Συνθήκες του Καναλιού του Παναμά, τον δεύτερο γύρο των Συνομιλιών Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων (SALT II), και επέστρεψε τη Ζώνη του Καναλιού του Παναμά στον Παναμά.

Σε όλη την καριέρα του, ο Κάρτερ έδινε έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανέλαβε το αξίωμα του σε περίοδο διεθνούς στασιμοπληθωρισμού, ο οποίος παρέμεινε σε όλη τη θητεία του. Το τέλος της προεδρικής του θητείας σημαδεύτηκε από την Ιρανική κρίση ομηρίας του 1979-1981, την ενεργειακή κρίση του 1979, το πυρηνικό ατύχημα του Νησιού των Τριών Μιλίων, τη Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν (στο τέλος του 1979), το μποϋκοτάζ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας του 1980 από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και την έκρηξη του όρους Αγία Ελένη του 1980.

Μέχρι το 1980, η δημοτικότητα του Κάρτερ είχε διαβρωθεί. Επιβίωσε από μια προκριματική αναμέτρηση ενάντια στον Τεντ Κέννεντι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 1980, αλλά έχασε με σημαντική διαφορά στις γενικές εκλογές από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Στις 20 Ιανουαρίου 1981, λεπτά μετά τη λήξη της θητείας του Κάρτερ, οι 52 Αμερικανοί αιχμάλωτοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη ελευθερώθηκαν, τερματίζοντας την 444-ήμερη κρίση ομηρίας στο Ιράν.

Αφότου άφησε το αξίωμά του, ο Κάρτερ και η σύζυγος του Ρόζαλιν ίδρυσαν το κέντρο Κάρτερ το 1982, μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που λειτουργεί για την προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχει ταξιδέψει εκτεταμένα για να διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, να είναι παρατηρητής εκλογών, και να προάγει την πρόληψη ασθενειών και την εκρίζωση τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Κάρτερ ήταν πρόσωπο κλειδί στην επιχείρηση Καταφύγιο για την Ανθρωπότητα (Habitat for Humanity), και επίσης ήταν ιδιαίτερα ενεργός στην Παλαιστινιακή Διένεξη. Τον Μάρτιο 2012, δύο μήνες πριν ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανακοινώσει ότι είναι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Κάρτερ δήλωσε πως ήταν υπέρ του να επιτρέπεται να παντρεύονται τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάρος: Το βίντεο κατέγραψε τον πνιγμό του 4χρονου ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τον ναυαγοσώστη

Χτες

Η νομολογία του Αρείου Πάγου δείχνει ότι η ευθύνη ναυαγοσωστών και υπευθύνων πισίνας εξετάζεται ανεξάρτητα από την επίβλεψη των γονέων, σύμφωνα με προηγούμενη δικαστική απόφαση για ανάλογο περιστατικό.

Έκλειψη Ηλίου σε βίντεο: Στο 100% τη «έζησαν» Ισπανία και Ισλανδία

Χτες

NASA και ESA, μαζί με μεγάλα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ζωντανά το εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο

Super Cup: Ο ΟΦΗ σήκωσε το τρόπαιο στο Ηράκλειο με 4‑5 πέναλτι επί της ΑΕΚ (2‑2)

Χτες

Η Ένωση προηγήθηκε με τέρμα του Γιόβιτς, οι Κρητικοί ανέτρεψαν το σκορ, ο Ζίνι ισοφάρισε στο 98` και η μάχη κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι στο Παγκρήτιο.

Πάνος Βλάχος: Λύγισε στην κηδεία Νίκου Καλογερόπουλου, σήκωσε το φέρετρο στους ώμους του

Χτες

Ο ηθοποιός τραγούδησε με σπασμένη φωνή το «Καραΐσκάκης» πριν αποχαιρετήσει τον σκηνοθέτη που έδινε χρόνια μάχη με καρκίνο.

Απόστολος Σίσκος: Ασημένιο μετάλλιο στα 200μ ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Χτες

Ο Έλληνας κολυμβητής ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, φτάνοντας στη δεύτερη θέση του τελικού.

ΠΑΟΚ: Έκτακτο περιστατικό πριν τη ρεβάνς με την Αντερλεχτ ‑ Ποιος βασικός δεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες

Χτες

Οικογενειακό ζήτημα κράτησε τον Γιάννη Κωνσταντέλια μακριά από την αποστολή του ΠΑΟΚ για το ματς με την Αντερλεχτ, με τους ανθρώπους της ομάδας να αναζητούν τρόπο να τον στείλουν αργότερα στις Βρυξέλλες.

Superyacht 50 εκατ. ευρώ «σφηνώνει» στον Ισθμό της Κορίνθου – Δείτε τι συνέβη στη στενή διέλευση

Χτες

Το πολυτελές σκάφος BLUE II, μήκους 56 μέτρων, φαίνεται σε βίντεο να προσκρούει επανειλημμένα στα πρανή κατά τη διέλευσή του από τον στενό δίαυλο του Ισθμού.

Σεξουαλικές υπηρεσίες σε ξένους διαιτητές: «Ροζ» σκάνδαλο ταράζει το ποδόσφαιρο της Νότιας Κορέας

Χτες

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νότιας Κορέας μετά την αποκαλυπτική έκθεση που έφερε στο φως την υπόθεση

Θεσσαλονίκη: Βίντεο «ντοκουμέντο» δείχνει τον 59χρονο να βάζει φωτιά στη Σίνδο – Κατηγορείται για έξι εστίες, δόθηκε προθεσμία απολογίας την Παρασκευή

Χτες

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον κατηγορούμενο να σταματά το αυτοκίνητό του, να πλησιάζει πυκνή βλάστηση και να απομακρύνεται λίγο πριν ξεσπάσουν οι φλόγες πίσω του

Τελικός Super Cup: Ώρα και κανάλι μετάδοσης για το ΑΕΚ – ΟΦΗ

Χτες

Μεγάλη μάχη στο Παγκρήτιο για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς

Ρατσιστική επίθεση καταγγέλλει η Χατζηκώστα: «Δεν έχω κυπριακό αίμα στις φλέβες μου, αλλά είμαι υπερήφανη Κύπρια»

Χτες

Η 17χρονη πρωταθλήτρια Κύπρια στη δισκοβολία, Μαρίνα Χατζηκώστα, καταγγέλλει ότι έχει δεχθεί ρατσιστική επίθεση εξαιτίας της καταγωγής της

Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό ρωμαϊκό συγκρότημα με στοές στη Βασιλίσσης Όλγας ‑ Δείτε εικόνες

Χτες

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του σημαντικού μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε κατά την ανάπλαση της οδού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.