E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί καταρρέουν οι Ρώσοι tour operators

Πόσους τουρίστες χάνει η Ελλάδα

Γιατί καταρρέουν οι Ρώσοι tour operators
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/8/2014 | 00:00

Σε ντόμινο φαίνεται πως εξελίσσεται η περίπτωση των ρωσικών tour operators, καθώς τις τελευταίες ημέρες βάζουν λουκέτο δημιουργώντας προβλήματα στον παγκόσμιο τουρισμό και φυσικά στην Ελλάδα.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε με την κατάρρευση του ταξιδιωτικού γραφείου Labirint και σήμερα ακολούθησε το Intaer. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα άλλοι τρεις tour operators από τη Ρωσία παραδέχθηκαν πως τα οικονομικά τους προβλήματα είναι πάρα πολλά, επομένως το λουκέτο ήταν αναπόφευκτο. Πρόκειται για τους «Rosa Vertov», «Neva» και «Expo-Tour».

Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από αυτή την αναταραχή; Πώς προέκυψε ξαφνικά αυτός ο σεισμός εν μέσω καλοκαιριού; Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως πίσω από την κατάρρευση των tour operators κρύβεται το κλείσιμο της μητρικής εταιρείας Ideal-Tour. Η τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας, αυτή τη στιγμή, διέρχεται από μια σημαντική κρίση που δεν είναι άμοιρη των εξελίξεων στην Ουκρανία και των πιέσεων που δέχεται ο Πούτιν από τους Ευρωπαίους.

Οι λόγοι

Πιο αναλυτικά, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που ωθούν τους τουριστικούς πράκτορες στο λουκέτο: Ο πρώτος έχει να κάνει με την μείωση της αγοραστικής δύναμης του ρωσικού λαού λόγω της υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ και των λοιπών νομισμάτων. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ανάφλεξη στην περιοχή της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβάλει η ΕΕ στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον επαναφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την απαγόρευση των ταξιδιών σε Ρώσους πολίτες που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφάλειας και ο τέταρτος η διένεξη με τις εταιρείες κάνουν πτήσεις charter, καθώς αυτές δεν έχουν λάβει τα χρήματα που τους οφείλονται.

Αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι στρέφονται στον εγχώριο τουρισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει και η προτροπή του Κρεμλίνου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κατευθύνουν τους υπαλλήλους τους προαγοράζοντας πακέτα διακοπών στην Κριμαία.

Όλα αυτά αποτέλεσαν ορισμένους από τους παράγοντες της πτώσης της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στο εξωτερικό που «χτυπά» τα γραφεία που δραστηριοποιούνται κυρίως με τον εξερχόμενο τουρισμό.

Το ρωσικό γραφείο Labirint ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του την ώρα που βρίσκονταν στο εξωτερικό με ταξιδιωτικά του πακέτα πάνω από 25.000 Ρώσοι τουρίστες εκ των οποίων οι 8.000 με 10.000 σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ο μεγαλύτερος όγκος, σε ποσοστό άνω του 80%, βρισκόταν σε Κρήτη, Ρόδο και Κω και το υπόλοιπο σε άλλους προορισμούς, όπως Χαλκιδική, Κέρκυρα, Αθήνα κ.α.

Oι ελληνικές αρχές και οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάγκη να κυλήσει ομαλά η διαμονή των Ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και είχαν κλείσει τις διακοπές τους με το ρωσικό ταξιδιωτικό γραφείο Labirint, έως ότου επαναπροωθηθούν στη χώρα τους.

¶μεση κινητοποίηση

Με το που έγινε γνωστή η κατάρρευση του Οργανισμού, η κινητοποίηση των φορέων του τουρισμού ήταν άμεση. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προέτρεψε τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα τα οποία συνεργάζονται με το Labirint ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει επαναπροωθηθεί στη Ρωσία ο μεγαλύτερος όγκος των Ρώσων που βρίσκονταν στην Ελλάδα τη στιγμή της πτώχευσης. Ακόμη δεν μπορεί να προσδιορισθεί το ύψος των οικονομικών απωλειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι ένα ποσό θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του Οργανισμού. Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι αναμένεται ένα πάγωμα των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά μετά το συμβάν. Παράλληλα, σημειώνει το ενδεχόμενο νέων απωλειών για τον ελληνικό προορισμό από τις κρατήσεις περίπου 70.000 έως 80.000 Ρώσων τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους με το εν λόγω γραφείο στην Ελλάδα για το επόμενο διάστημα αν δεν καλυφθεί το κενό από νέες κρατήσεις.

Πάντως, ο επαναπατρισμός των Ρώσων από την Ελλάδα και άλλους προορισμούς έχει ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής. Ξενοδοχειακές μονάδες εξέδωσαν ανακοινώσεις ότι οι τουρίστες του γραφείου θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται χωρίς επιπρόσθετη πληρωμή μέχρι την ημερομηνία αναχώρησής τους, ενώ και η Aegean ενημέρωσε ότι θα τιμήσει όλες τις συμφωνίες των επιβατών της, προσφέροντας τις υπηρεσίες της για το καλό του ελληνικού τουρισμού έτσι ώστε να μην υπάρχει επίπτωση στη γενικότερη εικόνα της Ελλάδας.

Σύσκεψη υπό την κ. Κεφαλογιάννη

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα υπό την υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των υπ. Τουρισμών και Εξωτερικών στο πλαίσιο συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά μετά τη διακοπή λειτουργίας του Labirint.

Η κ. Κεφαλογιάννη και ο γ.γ. του υπουργείου Αναστάσιος Λιάσκος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων για την ομαλή διαμονή των Ρώσων στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ οι υπηρεσίες του υπ. Εξωτερικών μεταξύ άλλων βρίσκονται σε επαφή με τον Ρωσικό Σύνδεσμο πρακτόρων για τον εξερχόμενο τουρισμό παρακολουθώντας τη ροή επαναπατρισμού τους.

Πηγή: iefimerida

 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλεμος ΗΠΑ‑Ιράν: Σοκ από τα επίσημα στοιχεία ‑ Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα

Χτες

Επίσημη καταγραφή θυμάτων στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μεσόγειος: Βυθίστηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG ‑ «Τρομοκρατική επίθεση», λέει ο Πούτιν

Χτες

Το πλοίο ήταν μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας - Η Αίγυπτος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη

Συρία: Πύραυλος καρφώθηκε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία – Έσπευσαν για selfies οι κάτοικοι

Χτες

Πανικός στο Καμισλί από το βλήμα που έπεσε μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Χτες

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Χτες

Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Χτες

Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Χτες

Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Χτες

Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Χτες

Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο

Χτες

Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.

Βγήκε από τη ΜΕΘ το 5 μηνών βρέφος από τη Ζάκυνθο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα: Η ζωή νίκησε τον θάνατο, λέει ο Ηλιάδης

Χτες

Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το παιδί τα κατάφερε με τον Ανδρέα Ηλιάδη να εύχεται στον μικρό «ήρωα» να έχει «από εδώ και πέρα μόνο χαρές»

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Χτες

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.