E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Παγκόσμιο σοκ από τον αποκεφαλισμό Αμερικανού δημοσιογράφου από τζιχαντιστές

Λευκός Οίκος: Φρικιαστικό το βίντεο, αν είναι αληθινό

Παγκόσμιο σοκ από τον αποκεφαλισμό Αμερικανού δημοσιογράφου από τζιχαντιστές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της εκτέλεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley από τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα βίντεο υπό τον τίτλο «Μήνυμα στην Αμερική», το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, οι εξτρεμιστές απεικονίζονται να αποκεφαλίζουν τον άτυχο άντρα, ενώ απειλούν να σκοτώσουν κι άλλον ένα Αμερικανό ρεπόρτερ, τον Steven Sotloff.

Στο τέλος του βίντεο, οι τζιχαντιστές δείχνουν εικόνες από έναν άλλο αμερικανό δημοσιογράφο με το όνομα Στίβεν Σότλοφ. Απειλούν να εκτελέσουν και αυτόν, αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν τερματίσει τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Απευθύνουν το μήνυμά τους στα αγγλικά, με έντονη βρετανική προφορά, με τους ειδικούς να συμπεραίνουν αρχικά πως είτε πρόκειται για Βρετανούς που εντάχθηκαν στο ΙΚ, είτε πως έχουν ζήσει ή και σπουδάσει στην Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι δύο δημοσιογράφοι φορούν πορτοκαλί ένδυμα που θυμίζει αυτό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, λίγο πριν εκτελεστεί, ο Foley ακούγεται να λέει: «Καλώ τους φίλους μου, τα μέλη της οικογένειάς μου και τους αγαπημένους μου να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στους πραγματικούς μου δολοφόνους: Την κυβέρνηση των ΗΠΑ», μια δήλωση που πιθανότατα έκανε καθ' υπαγόρευση των τζιχαντιστών.

Ο Φόλεϊ, ο οποίος στα 40 του χρόνια ήταν έμπειρος δημοσιογράφος, είχε καλύψει κυρίως τη σύγκρουση στη Λιβύη πριν ταξιδέψει στη Συρία, όπου κάλυψε την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-¶σαντ για τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο GlobalPost, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Τζέιμς Φόλεϊ είχε απαχθεί στη βόρεια Συρία στις 22 Νοεμβρίου του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένεια Foley επιβεβαίωσε το θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου, James Foley, με μία δήλωση που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα που στόχο είχε την υποστήριξη της απελευθέρωσής του.

Στην εν λόγω δήλωση, η μητέρα του, Diane Foley, γράφει, μεταξύ άλλων: «Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού».

Ειδικότερα, η μητέρα του δημοσιογράφου που εκτελέστηκε από τζιχαντιστές γράφει στο μήνυμά της: «Ποτέ δεν ήμασταν πιο υπερήφανοι για τον γιο μας Jim. Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να εκθέσει τον κόσμο τα δεινά του λαού της Συρίας.

Παρακαλούμε θερμά τους απαγωγείς να σώσουν τις ζωές των υπόλοιπων ομήρων. Όπως και ο Jim, είναι αθώοι. Δεν έχουν καμία σχέση σχετικά με την αμερικάνικη πολιτική στο Ιράκ, τη Συρία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Ευχαριστούμε τον Jim για όλη τη χαρά που μας έδωσε. Ήταν ένας εξαιρετικός γιος, αδελφός, δημοσιογράφος και άνθρωπος. Παρακαλώ σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή μας τις επόμενες ημέρες, καθώς πενθούμε για τον Jim», κατέληγε το μήνυμα της μητέρας.

Μηνύματα συμπαράστασης στην οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου

Εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης δέχεται στην ιστοσελίδα που έφτιαξε για την εξαφάνισή του η οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου. «Αγνοείται για 636 ημέρες». Το ημερολόγιο συνεχίζει να μετρά στην ιστοσελίδα (www.freejamesfoley.org) που δημιούργησε η οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley.

Ο Philip Balboni, CEO του GlobalPost, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους γονείς του δημοσιογράφου James Foley. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Έχουμε ενημερωθεί ότι το FBI προσπαθεί να αξιολογήσει τη γνησιότητα του βίντεο. Μέχρι να ενημερωθούμε, δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε καμία περαιτέρω δήλωση. Ζητούμε τις προσευχές σας για τον Jim και την οικογένειά του».

Λευκός Οίκος: Φρικιαστικό το βίντεο, αν είναι αληθινό

Εδώ και αρκετές ώρες κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σχετικά με το βίντεο του αποκεφαλισμού Αμερικανού δημοσιογράφου, ενώ περιορίζονται στο να αναφέρουν πως εξετάζουν την εγκυρότητα του βίντεο.

«Έχουμε δει ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να δολοφονείται ένας Αμερικανός πολίτης, ο James Foley, από το ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Caitlin Hayden. «Η Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να καθορίσει τη γνησιότητα του βίντεο. Εάν είναι γνήσιο, τότε είμαστε συγκλονισμένοι από την άγρια ​​δολοφονία ενός αθώου Αμερικανού δημοσιογράφου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του. Θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες όταν αυτές θα είναι διαθέσιμες».

Λίγο πριν τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι -που επιθύνησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους -επιβεβαίωσαν πως πιστεύουν ότι στο εν λόγω φρικιαστικό βίντεο -τελικά- διακρίνεται ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος James Foley, που τα ίχνη του είχαν χαθεί από τις 22 Νοεμβρίου 2012, όταν είχε απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος, την οργάνωση των ακραίων τζιχαντιστών.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει να ενημερώνεται τακτικά για ό,τι νεότερο αφορά στην υπόθεση, ενώ αναμένεται να κάνει σχετική δήλωση την Τετάρτη.

Ο James Foley εξαφανίστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Μέχρι την παραμονή της εξαφάνισής του προμήθευε με βιντεορεπορτάζ από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και το GlobalPost.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο νοσκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

par: 32
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.